Επαναφέρουμε στην πρώτη σελίδα το συγκεκριμένο θέμα μετά από ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο που δεχτήκαμε από τον Captain Nick (στο τέλος της ανάρτησης). Το θέμα δεν είναι μόνο τροφή για σκέψη όπως γράφαμε τότε, πριν δύο χρονια, αλλά αξίζει να το ερευνήσουμε περισσότερο και ευχαρίστως να δημοσιεύσουμε οτιδήποτε άλλο έχει παρατηρηθεί σχετικά..
---------------------------------
Πρώτη δημοσίευση: Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010
*Αντιγράφω σαν τροφή για σκέψη από το www.wild-anima.gr
Ένας μικρός Μπούφος (Bubo bubo) βρέθηκε στην Ανάβυσσο, σε περιοχή που ήταν άγνωστο μέχρι τώρα ότι φωλιάζει το είδος, από αναρριχητές, πάνω σε αναρριχητικό πεδίο. Επειδή ήταν μόνος και μακριά από φωλιά, οι άνθρωποι που το βρήκαν θεώρησαν καλό να το πάρουν μαζί τους και το μετέφεραν στην ΑΝΙΜΑ.
Σε συνεννόηση με τους ανθρώπους της Ορνιθολογικής, εξετάζουμε τη δυνατότητα να το ξαναπάμε στη φωλιά όπου, όπως μάθαμε, υπάρχει το αδελφάκι του. Μέχρι τότε, πάντως, τον ταΐζουμε για να δυναμώσει.
Σε συνεννόηση με τους ανθρώπους της Ορνιθολογικής, εξετάζουμε τη δυνατότητα να το ξαναπάμε στη φωλιά όπου, όπως μάθαμε, υπάρχει το αδελφάκι του. Μέχρι τότε, πάντως, τον ταΐζουμε για να δυναμώσει.
Τίθεται όμως πάλι το πρόβλημα των αναρριχητικών πεδίων που, μαζί με τα αλεξίπτωτα πλαγιάς και άλλα αθλήματα στη φύση, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην πανίδα, ιδίως κατά την περίοδο του φωλιάσματος, από Φλεβάρη μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.
Δέχτηκα παρατήρηση - παράκληση από σύλλογο φίλων των πουλιών κοντά στην Καβάλα όπου πετάω (Ζαρκαδιά και Τοξότες κοντά στο Νέστο) ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στα πουλιά της περιοχής ως προς το ζευγάρωμα αλλά και την εκκόλαψη και το μεγάλωμα στις φωλιές τους, αν πετάω κοντά στην περιοχή τους. Μου είπαν ότι προσέχουν για κάποια σπάνια είδη να μην χαθούν. Συνεπώς κάτι θα συμβαίνει, παρόλο που δεν έχουμε καμία πρόθεση να προκαλέσουμε πρόβλημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήCaptain Nick
Σε ευχαριστούμε πολύ Captain για το σχόλιο.. το θέμα σίγουρα αξίζει της δικής μας προσοχής και περαιτέρω παρατήρησης. Είναι ένα άγνωστο σχεδόν ανεξερεύνητο κομμάτι, τουλάχιστον σε ότι αφορά το δικό μας χώρο, και αν έχουμε ενημέρωση ή έστω και υποψία ότι κάπου πιθανόν να ενοχλήσουμε, ειδικά αν πρόκειται για σπάνια είδη που κινδυνεύουν να χαθούν, τότε ίσως αξίζει να υιοθετήσουμε μία πιο προσεκτική πτητική συμπεριφορά κάποιες εποχές του χρόνου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα αξίζει περαιτέρω διερεύνησης -θα το μεταφέρω και πάλι στην πρώτη σελίδα- και είμαστε εδώ για να δημοσιεύσουμε οτιδήποτε νεότερο έχουμε σχετικά..
Νομίζω ότι θα πρέπει να μιλάμε πάντα για περιοχές όπου φωλιάζουν τα πουλιά και όχι γενικά. Εγω Παπαδάτες έχω ξεσηκώσει φάσσες (δεν γεννάνε στην Ελλάδα), ενω οι πέρδικες φωλιάζουν πίσω απο την προσήνεμη πλαγιά. Οι αετοί έχουν εξαφανιστεί απο 50ετίας. Τα γεράκια -παντού- δεν ξεσηκώνονται (μπορεί και να μην τρομάζουν, γιατί πολλές φορές μας πετάνε δίπλα μας). Τα πουλιά πάντως είναι πολύ λίγα και δεν πρέπει να δημιουργούμε πρόβλημα. Αγαπάμε την φύση σημαίνει ότι μας αρέσει με τα ζωντανά της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλέξανδρος Ηπειρος