Το πρώτο «ορνιθόπτερο» στον κόσμο
Στη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στις 2 Αυγούστου κοντά στο Τορόντο το Snowbird -όπως το ονόμασαν- κατάφερε να διατηρήσει το ύψος και την ταχύτητά του για 19,3 δευτερόλεπτα. Το Πανεπιστήμιο ανέφερε ότι η πτήση έγινε παρουσία ενός υπευθύνου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αεροναυτικής. Το σχετικό βίντεο προβλήθηκε στα τοπικά κανάλια την Τετάρτη.
Δείτε το βίντεο..
Το αεροπλάνο είναι πολύ ελαφρύ (ζυγίζει περίπου 47 κιλά) αλλά το άνοιγμα των φτερών του φτάνει τα 32 μέτρα, είναι δηλαδή παρόμοιο με αυτό ενός Μπόινγκ 737. Χρειάζεται βοήθεια στην απογείωση επειδή, για να παραμείνει ελαφρύ, δεν μπορούσαν να τοποθετηθεί επάνω του ο απαιτούμενος εξοπλισμός ώστε να απογειωθεί από μόνο του.
Για αυτό το σήκωσε από το έδαφος ένας γερανός, όμως αμέσως μετά ανέλαβε δράση ο πιλότος και με τα πόδια του κινούσε τον μηχανισμό των φτερών. Σ' αυτήν την πρώτη πτήση κάλυψε απόσταση 145 μέτρων, πετώντας με ταχύτητα 25,6 χιλιομέτρων την ώρα. Έκτοτε όμως παραμένει καθηλωμένο στο έδαφος γιατί έχει σπάσει το σύστημα μετάδοσης της κίνησης.
Να σημειωθεί ότι η πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ, το 1903, διήρκησε 12 δευτερόλεπτα και το αεροπλάνο τους κάλυψε απόσταση 37 μέτρων.
Στα τέλη του 15ου αιώνα ο Ντα Βίντσι είχε σχεδιάσει ένα τεράστιο μηχάνημα σε σχήμα νυχτερίδας που υποτίθεται ότι θα πετούσε κουνώντας τα φτερά του με την κίνηση που θα του μετέδιδε ο πιλότος του. Σήμερα οι μηχανικοί πιστεύουν ότι το ορνιθόπτερο του Ντα Βίντσι, που πιθανότατα δεν το κατασκεύασε ποτέ αλλά έμεινε μόνο ως ιδέα στο χαρτί, δεν θα μπορούσε να πετάξει.
-----------------------------------------
Πηγή: http://www.zougla.gr
Την πρώτη πτήση στον κόσμο την έκανε ο Γάλος Λεμπρί στο Τρεφεντέκ το 1857 νομίζω. Μετά οι αδελφοί Λίλιενταλ & μετά οι αδελφοί Ράϊτ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙάκωβος Τίγκας
Ευχαριστούμε πολύ κ Ιάκωβε... στην ουσία του εγχειρήματος που δείχνει το βίντεο που έχουμε αναδημοσιεύσει εδώ θα πρόσθετα ακόμα ότι μάλλον έχουν καπηλευθεί τον όρο ''Ορνιθόπτερο'' καθώς πρόκειται για υπερελαφρύ αεροπλάνο που κινείται με μυική δύναμη στα πρότυπα άλλων πιο επιτυχημένων προσπαθειών που έγιναν στο παρελθόν με αποκορύφωμα το μεγάλο επιτευγμα του ΜΙΤ και του Κανέλλου Κανελόπουλου με την πτήση Ηράκλειο - Σαντορίνη το 1988. Σχετικό αφιέρωμα έχουμε κάνει εδώ αλλά ήταν και δική μας παράλειψη που δεν το αναφέραμε στην ανάρτηση: Κανέλλος Κανελλόπουλος - Ο Άνθρωπος που έκανε Ποδήλατο στους Ουρανούς! http://drflight.blogspot.gr/2012/04/blog-post_30.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστούμε πολύ!