Ενας βετεράνος των extreme sports μιλάει για το άλμα του από τις πλαγιές του Ολύμπου.
*Άρθρο και φωτογραφίες από www.tovima.gr
*Άρθρο και φωτογραφίες από www.tovima.gr
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, όταν η Ηρα γέννησε τον Ηφαιστο, τον γκρέμισε από τον Ολυμπο επειδή ένιωσε ντροπή που μια τόσο όμορφη θεά έφερε στον κόσμο ένα τόσο άσχημο βρέφος. Η επόμενη πτώση από το «βουνό των θεών» πραγματοποιήθηκε το 2010, οικειοθελώς, αλλά αυτή τη φορά ήταν με... αλεξίπτωτο. Πριν από λίγες εβδομάδες ο 46χρονος δάσκαλος κ. Στράτος Γιαμούκογλου ανέβηκε στον Ολυμπο, στο σημείο Κόψη Ναούμ, σε υψόμετρο 2.000 μέτρων μόνο και μόνο για να πέσει… στο κενό. Εκεί υπήρχε ένα σημείο κατάλληλο για base jumping, όπως λέγεται το άθλημα της πτώσης με αλεξίπτωτο από σταθερό σημείο.
Το base είναι αρκτικόλεξο και προέρχεται από τις λέξεις building (κτίριο), antenna (κεραία), spans (γέφυρα) και earth (γη). Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα αθλήματα, ακόμα και για τα μέτρα των extreme sports. «Προσγειώθηκα περίπου 100 μέτρα πιο χαμηλά, ενώ όλο το άλμα διήρκεσε περίπου έξι δευτερόλεπτα. Προκειμένου να είναι κατάλληλο ένα σημείο για base jump πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κάθετο ως προς το έδαφος και να υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος για την προσγείωση. Το συγκεκριμένο τηρούσε αυτές τις προδιαγραφές. Eπιπλέον, από πάνω μας δέσποζαν οι πανέμορφες και χιονισμένες κορυφές του Ολύμπου» λέει στο BHMA online ο κ. Γιαμούκογλου, ο οποίος ασχολείται εδώ και επτά χρόνια με το συγκεκριμένο σπορ και έχει πραγματοποιήσει πάνω από 350 άλματα base jump σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ έχει στο ενεργητικό του άλλα 600 με αλεξίπτωτο από αεροπλάνο. «Το πιο δύσκολο σε αυτό το άλμα ήταν η προσγείωση. Το έδαφος ήταν πετρώδες και με κλίση, ευτυχώς όλα πήγαν καλά» συμπληρώνει.
Η πτώση κρατάει ελάχιστα δευτερόλεπτα, η ανεύρεση του κατάλληλου σημείου όμως και η προετοιμασία της, μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες. «Δεν είναι πολλά τα σημεία που επιτρέπουν το base jump και η ανακάλυψη κάποιου καινούργιου είναι πάντα μια πρόκληση. Το συγκεκριμένο, μου το υπέδειξαν ορειβάτες της περιοχής και συγκεκριμένα ένας κάτοικος από το κοντινό Λιτόχωρο, ο κ. Νίκος Γκασδόγκας».
Η πορεία μέχρι το «σημείο εκτόξευσης» κράτησε πάνω από δύο ώρες σε ανηφορικό δρόμο με κλίση περίπου 40%, πυκνή βλάστηση, πεσμένους και κεραυνοβολημένους κορμούς δέντρων, ακόμα και σαθρά βράχια. Tόσο ο κ. Γιαμούκογλου όμως, όσο και εκείνοι που τον συνόδευαν είτε για να λειτουργήσουν ως ομάδα υποστήριξης είτε απλά για να απαθανατίσουν το άλμα, θεωρούν ότι άξιζε τον κόπο. «Προτιμώ τα άλματα από σημεία όπως οι βράχοι, γιατί ακριβώς συνδυάζουν την αδρεναλίνη που προσφέρει το σπορ και την επαφή με τη φύση» λέει ο κ. Γιαμούκογλου.
Από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή διδάσκει τα παιδιά της 3ης και της 4ης Δημοτικού στον Αγ. Αθανάσιο Εδεσσας. Μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον, επισκέπτεται μια γέφυρα στην περιοχή του Μετσόβου για να πραγματοποιήσει κάποιο άλμα. Οι μαθητές του τον περιμένουν να επιστρέψει για να τους διηγηθεί τις εντυπώσεις του και να τους δείξει το φωτογραφικό υλικό. «Σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, αρκετοί από τους γονείς έχουν δείξει ενδιαφέρον να ασχοληθούν τα παιδιά τους με τα παράτολμα σπορ. Είναι μια διαφορετική προσέγγιση του αθλητισμού σε σχέση με το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ. Αυτό που ελκύει πολλούς είναι η αναμέτρηση με τα ανθρώπινα όρια.
Επιπλέον το base jumping δεν έχει το επιπλέον κόστος της πτήσης με αεροπλάνο που απαιτείται στην κλασική ελεύθερη πτώση».
Το περασμένο καλοκαίρι ο κ. Γιαμούκογλου, σε συνεργασία με τον Δήμο Σύμης, διοργάνωσε στο ακριτικό νησί την πρώτη διεθνή συνάντηση base jumping με συμμετοχές από όλον τον κόσμο. «Του χρόνου οι συμμετοχές αναμένονται περισσότερες. Η χώρα μας, λόγω του φυσικού τοπίου της, έχει αρκετά σημεία που μπορούν να ελκύσουν τους οπαδούς του σπορ, όπως το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο ή τα Μετέωρα. Η διοργάνωση περισσότερων αγώνων στη χώρα μας μπορεί να συμβάλει στην τουριστική προβολή της. Μέσα από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που προβάλλονται διεθνώς στα εξειδικευμένα ΜΜΕ, αναδεικνύονται οι ομορφιές των διαφόρων τόπων».
Αν όλα αυτά σας έπεισαν να αγοράσετε το δικό σας αλεξίπτωτο και να ανεβείτε στον Πύργο των Αθηνών, καλό θα ήταν να δείξετε λίγη αυτοσυγκράτηση: «Για να ασχοληθεί κανείς με το base jumping πρέπει να έχει πίσω του αρκετή εμπειρία στην πτώση με αλεξίπτωτο από αεροπλάνο, η οποία είναι ευκολότερη και σε εξοικειώνει με τις βασικές αρχές του σπορ. Και βέβαια η καλή φυσική κατάσταση είναι απαραίτητη».
---------------------------------------
Πηγή: http://www.tovima.gr/
Το είδαμε μέσω του αγαπητού φίλου Αντώνη ''skifun''
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πείτε το εδώ..!: