Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες 5 Αναρτήσεις Paragliding And Aviation

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Έφθασαν τα καινούργια F-16 στον Άραξο ..

Κι ένα παλιό σοβαρό περιστατικό με Α-7 Corsair στον Ομπλό ..

Άντε τυχεράκηδες, καλοπέταχτα!

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου σαν παιδί, μέσα της δεκαετίας του '70 θυμάμαι το σχήμα και το θόρυβο των F-104G Starfighter από τον Άραξο (τον 'επανδρωμένο πύραυλο' όπως τα αποκαλούσαν λόγω των πάρα πολύ κοντών φτερών), που περνούσαν αδιάκοπα πάνω από το σπίτι μου μέρα και νύχτα, με εκείνο το πολύ χαρακτηριστικό σφύριγμα του κινητήρα τους.
Πέρασε καιρός πολύς και τα εκατοντεσσάρια αποσύρθηκαν και τη θέση τους πήραν τα μεταχειρισμένα Α-7E Corsair II με το άτυπο προσωνύμιο SLUF (Short, Little, Ungly, Fellow δηλ. Κοντός, Μικρός, Άσχημος, Φιλαράκος), που το αμερικάνικο ναυτικό παραχώρησε δωρεάν αφού τα χρησιμοποίησε μέχρι τις αρχές του 1990 στα αεροπλανοφόρα του.

Κάποια από αυτά - αν όχι όλα - είχαν από ότι φαίνεται πολεμήσει στον πρώτο πόλεμο του κόλπου. Κατόπιν ήρθαν στον Άραξο και τα Ελληνικά Α-7H από την Σούδα της Κρήτης.
Οι παλιότεροι παραπεντάδες της Λέσχης μου θα θυμούνται σίγουρα στα τέλη του '90 το πιο σοβαρό συμβάν παρολίγο εναέριας σύγκρουσης, με τρία Α-7 Corsair που πέρασαν διαδοχικά, με πολύ μικρό διαχωρισμό, ξυστά, μπροστά από την απογείωση του Ομπλού την στιγμή που εκεί μπροστά πετάγαμε 8 αλεξίπτωτα.
Πέρασαν ανάμεσά μας και έκαναν ελιγμούς αποφυγής σε σημείο που βλέπαμε τα ίχνη από τους υδρατμούς συμπυκνώσεως στα ακροπτερύγια που προκάλεσαν τα απότομα G. Κατόπιν τα είδαμε να συνεχίζουν την πορεία τους προς τον Άραξο σε απίστευτα ακανόνιστες τροχιές προσπαθώντας κι αυτοί να καταλάβουν τι πήγε να συμβεί. Ευτυχώς ο Θεός μας φύλαξε ή αν θέλετε είμαστε απλώς πάρα πολύ τυχεροί. 'Οχι μόνο δεν μας πήρανε παραμάζωμα αλλά δεν μας δημιούργησαν τον παραμικρό ρότορα. Ούτε έναν τόσο δα στροβιλισμό..!

Τώρα βέβαια αυτά έχουν περάσει πια..
Και σιγά σιγά γυρίζει για άλλη μια φορά και πάλι η σελίδα. Με τη διαφορά ότι τα μαχητικά που έρχονται τώρα στον Άραξο είναι ολοκαίνουργια.
Την Παρασκευή 22 Μαίου λοιπόν προσγειώθηκαν στον Άραξο έπειτα από υπερατλαντικό ταξίδι τα τέσσερα πρώτα F-16C block 52+ ADVANCHED. Είναι τα πιο σύγχρονα F-16 στις τάξεις της αεροπορίας μας και από τα πιο σύγχρονα σε όλον το κόσμο. Φυσικά αναμένεται οι δικοί μας να τα ''σκίσουν'' για να τα μάθουν. Οπότε λίγη προσοχή δεν βλάπτει κι απ' όλους εμάς που πετάμε στην ευρύτερη περιοχή.
Καλορίζικα!



Μικρές φωτό από επάνω (αρχή ανάρτησης) προς τα κάτω:
Ένα από τα καινούργια F-16 στη
Πιο κάτω τα επετειακά F-104G Starfighter και A-7 Corsair II της 335 και της 336 μοίρας του Αράξου, βαμένα σύμφωνα με τα διακριτικά κλήσεώς της κάθε μοίρας:
Ο ''Όλυμπος'', ο παλιός και ο ''καινούργιος'' ''Τίγρης'' και ο πιο πρόσφατος ο ''Κουρσάρος'' (μεγάλη φωτό επάνω), από το επίσημο προσωνύμιο Corsair.

Μεγάλες Φωτο κάτω:
Η προσγείωση των πρώτων τεσσάρων νέων F-16 στον Άραξο:


'Οπως όλα τα Ελληνικά F-16 έχουν κι αυτά την παραλλαγή Aegean Ghost









H πτήση παράδοσης (ferry flight) γίνεται με αμερικανικά πληρώματα και εθνόσημα (αφού τυπικά τα αεροπλάνα μέχρι να παραδοθούν ανήκουν στην Αμερικάνικη αεροπορία) και έχουν καλυμένα τα Ελληνικά εθνόσημα.


 Στα πλαίσια της τελετής ένας Αμερικανός και ένας Έλληνας χειριστής αποκαλύπτουν ταυτόγχρονα τα Ελληνικά εθνόσημα.





--------------------------

Πηγές φωτό:F-16 www.haf.gr Επετειακών: www.aviationlive.org
----------------------------
Μπορείτε ακόμα να δείτε: Ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις των νέων F-16 block 52 Adv. στον Άραξο.
και βέβαια .. Στην 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου με τα μάτια του Katsuhiko Tokunaga..

5 σχόλια:

  1. μπραβο ενημερωση,μεσα σ΄ολα εισαι Βαγγο-ωραια παρουσιαση κ φοτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ Βασίλη ..είπαμε.. πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν έχεις στοιχεία για την υπερατλαντική πτήση γράψε..
    Πόσες ώρες και με ποιους ενδιάμεσους σταθμούς..!
    Νομίζω πρέπει να "πιάνουν" Ρεκιάβικ για ανεφοδιασμό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλά ρε Μ....ς τι κάνουν τα F16 στην Άραξο ????? Αράζουν ?? Η Στρατηγική θέση τους είναι Δεύτερο πόδι Χαλκιδικής και Σκύρο Με ταυτόχρονη προώθηση Πατριοτ και επιπλέον αντιεροπορικά σε Λήμνο Αλόνησο Αγιο Ευστράτιο πρώτο και δεύτερο πόδι μύτη στην Χαλκιδική Αλόνησο πιπέρι κλπ. Από στρατηγικές θέσης και διάταξη Στρατού σας στέλνω ένα κουλούρι Θεσαλονίκης δηλαδη μηδέν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αράζουν Ηλία... δεν φαντάζεσαι πόσο έχουν χαλαρώσει, είναι και η παραλία της Καλογριάς από κάτω, κάθε μέρα μπανάκι κάνουν, γι΄αυτο δεν φεύγουν... το κουλούρι το θέλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πείτε το εδώ..!: