Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες 5 Αναρτήσεις Paragliding And Aviation

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Σημαντικές εξελίξεις στην ιδιωτική Αεροδιάσωση στην Ελλάδα

UPDATE - Ιανουάριος 2016 - Ας μετρηθούμε..
Κάνουμε μία προσπάθεια να μετρηθούμε όσοι ενδιαφερόμαστε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ για ομαδική ασφάλεια Αεροδιάσωσης με την Hellenic Rotors με βάση όσα έγιναν γνωστά κατά την ενημέρωση που είχαμε από την εταιρεία τον προηγούμενο Μάιο στον αγώνα Αλεξιπτώτου Πλαγιάς του ΑΟΚ στον Κιθαιρώνα και η οποία ακολούθησε την ενημερωτική μας ανάρτηση η οποία ακολουθεί παρακάτω.
Απλώς να σημειώσω για να μην γίνονται παρεξηγήσεις ότι δεν πρόκειται για ''Αερομεταφορά'' ή για ''Αεροδιακομιδή'' αλλά καθαρά για υπηρεσία ''Αεροδιάσωσης''. Σε απεγκλωβίζει ακινητοποιημένο επάνω σε φορείο το ελικόπτερο με τον ειδικευμένο διασώστη ακόμα και μέσα από χαράδρα , με την τεχνική που περιγράφεται παρακάτω και σε παραδίδει στο κοντινότερο ασθενοφόρο για μεταφορά στο νοσοκομείο.
Μπορείτε μόνοι σας να προσθέσετε το όνομά σας στην ανοιχτή βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε εδώ γι αυτόν το σκοπό για να μετρηθούμε πόσοι πραγματικά είμαστε οι ενδιαφερόμενοι και να προχωρήσουμε σε ομαδική ασφάλεια με την Hellenic Rotors:
--------------------------------------------

Εκπαίδευση στις Άλπεις στην τεχνική Long Line Rescue



ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 21/5/2016: 
Μετά από μία μακρά τηλεφωνική συνομιλία που είχα με τον κ Θεοδόση Ρακιτζόπουλο ο οποίος είναι πλήρωμα διασωστικού ελικοπτέρου στην εταιρεία Hellenic Rotors συνοψίζω εδώ τα πιο σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις που έχουν επέλθει στο πολύπαθο αυτό κομμάτι της Αεροδιάσωσης στην Ελλάδα.

 Η Hellenic Rotors εχεί στην διάθεση της τρία ελικόπτερα, ενα εκ των οποίων είναι αυτό το Eurocopter EC135 για ορεινή διάσωση. Το ελικόπτερο αυτο έχει επιλεγεί απο σχεδόν ολες τις εταιρείες στον κόσμο σαν το πιο κατάλληλο για Αλπική διάσωση!


Η εταιρεία Helenic Rotors καλύπτει πλέον Αεροδιασωστικά ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα με τρία διασωστικά ελικόπτερα, τα δύο στην Αθήνα και το τρίτο σε σταθμό στο Μεσολόγγι. Τα ελικόπτερα της εταιρείας είναι ένα Eurocopter ΕC-135, ένα MD 500 και ένα ΑS 355.

Η εταιρεία έχει πάρει την άδεια για υπηρεσίες HSR - Helicopter Search Rescue - που είναι το πολιτικό αντίστοιχο του στρατιωτικού SAR - Search And Rescue - στα πρότυπα λειτουργίας των αντίστοιχων εταιρειών Αεροδιάσωσης που λειτουργούν στην Ευρώπη.


Τα μοντέλο λειτουργίας της εταιρείας και το κόστος για την παροχή των υπηρεσιών της είναι το εξής:
Εκπαίδευση στην Ελλάδα στην τεχνική Long Line Rescue
Με την εγγραφή του ενδιαφερομένου και με την πληρωμή της ετήσιας συνδρομής που είναι 67,00€ ο συνδρομητής πλέον παίρνει την κάρτα μέλους με έναν κωδικό.
Σε περίπτωση που χρειαστεί η επέμβαση του ελικοπτέρου Αεροδιάσωσης - για παραπεντίστικο ατύχημα - μπορεί να επικοινωνήσει με την εταιρεία και να ενημερώσει είτε ο ίδιος ο τραυματίας, είτε κάποιος μέλος της οικογένειάς του, είτε κάποιος φίλος του.
Από τη στιγμή της ενημέρωσης η εταιρεία απογειώνει το κοντινότερο διαθέσιμο ελικόπτερο μέσα σε 5 έως 10 λεπτά το πολύ.

Ο στόχος της Αεροδιάσωσης είναι η ''χρυσή ώρα''. Μέσα σε μία ώρα από την στιγμή του ατυχήματος ο τραυματίας πρέπει να έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο, αφού έχει αποδειχθεί ότι αν η διακομιδή στο νοσοκομείο γίνει γρήγορα, ακόμα και ένας πολυτραυματίας με εσωτερική αιμοραγία μπορεί να σωθεί.
Η υπηρεσία Αεροδιάσωσης καλύπτει τον ενδιαφερόμενο αλλά ακόμα καλύπτει και τέκνο αυτού έως 18 χρόνων δωρεάν (με την ίδια δηλαδή συνδρομή του γονέα).

Eurocopter EC-135 της Hellenic Rotors
Στο επιχειρησιακό κομμάτι:
Η υπηρεσία Αεροδιάσωσης της Hellenic Rotors χρησιμοποιεί την τεχνική Long Line Rescue. Αυτή η τεχνική αφορά την Αεροδιάσωση μεταξύ άλλων και εγκλωβισμένων σε φαράγγια όπου τα κλασικά ελικόπτερα διάσωσης απλώς δεν μπορούν να επέμβουν,  αφού το μήκος του HOIST (βίτζι) συνήθως δεν επαρκεί ενώ και το κατώρευμα μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα.
 Με την χρήση της τεχνικής αυτής όμως τα ελικόπτερα της εταιρείας μπορούν να διασώσουν - απεγκλωβίσουν άτομα που είναι στα 200 μέτρα βάθος (220μ είναι το ανώτατο που έχει δοκιμαστεί από την εταιρεία) κάτω από το ελικόπτερο και να τα μεταφέρουν, τραυματία και διασώστη, σαν εξωτερικό φορτίο σε ασφαλή περιοχή (βλέπε σχετικό βίντεο παρακάτω και τις φωτό για την τεχνική).

Πολύ σημαντική επιχειρησιακή παράμετρος που μας ενδιαφέρει:
MD 500 της Hellenic Rotors
Μπορούμε από την προηγούμενη μέρα να ενημερώσουμε για δραστηριότητα που πρόκειται να κάνουμε είτε μόνοι μας είτε σε γκρουπ σε συγκεκριμένη περιοχή ώστε η εταιρεία να κατεβάσει το ανάγλυφο αποτύπωμα του χάρτη και να το έχει έτοιμο σε περίπτωση οποιουδήποτε τυχόν συμβάντος. Έτσι μειώνουμε ακόμα περισσότερο τον χρόνο αντίδρασης και τελικά τον χρόνο διάσωσης.
Θέλουμε να κάνουμε μία εξόρμηση το ΣΚ για πτήση σε ένα μακρυνό ή κοντινό μέρος, θέλουμε να κάνουμε μία πτήση διάσχισης xc από τα Καλάβρυτα προς το Μαίναλο. Θα πάμε για αναρίχηση - ορειβασία στο τάδε βουνό. Ενημερώνουμε λίγο πιο νωρίς ώστε να υπάρχει έτοιμο από πριν ένα πλάνο επέμβασης στην απευκταία  περίπτωση που μας συμβεί κάτι.
 Έτσι δεν είμαστε ουσιαστικά μόνοι στη μέση του πουθενά, όπως είμασταν πολλές φορές μέχρι τώρα.

Θεοδόσης Ρ. - Εκπαίδευση στην Ελβετική Air Zermatt
Πού δεν μπορεί να επέμβει η Hellenic Rotors..?
Στη θάλασσα - Δεν μας πολυαφορά αλλά πολλοί από εμάς καταπιάνονται με πολλά. 
 Σε ατυχήματα που συμβαίνουν στη θάλασσα λοιπόν δεν επιτρέπεται από το νόμο να επέμβει. Εκεί καλούμε Λιμενικό Σώμα ή την ΠΑ αν χρειάζεται όπως κάναμε πάντα.
Αν βρισκόμαστε στην ακτή όμως μπορεί να επέμβει κανονικά η Hellenic Rotors.

Τρόπος εγγραφής:
 Μπορεί να εγγραφεί κάποιος μεμονωμένα με μία επικοινωνία τηλεφωνική ή με email με την εταιρεία.
Aπό την Hellenic Rotors όμως προτείνεται και το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον, όταν πρόκειται και υπάρχει ενδιαφέρον από γκρουπ πιλότων ή ορειβατών ή και τα δύο, καθώς και κάθε άλλου ενδιαφερομένου, να οργανωθεί μία αναλυτική παρουσίαση του τρόπου δράσης της εταιρείας και του εξοπλισμού της σε έναν χώρο που θα παραχωρηθεί γι αυτό το σκοπό στην περιοχή των ενδιαφερομένων μία ημέρα που θα επιλεγεί, πιθανότατα μία Κυριακή.
Η παρουσίαση θα γίνει από διασώστη της εταιρείας χωρίς κάποιο άλλο κόστος την ημέρα που θα επιλεγεί.
Εκπαίδευση στην Ελβετική Air Zermatt
Στην παρουσίαση θα μπορούσε να παρευρίσκεται για να παρακολουθήσει και κλιμάκιο της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή της ΕΜΑΚ ώστε να υπάρξει και δική τους ενημέρωση κατ΄αρχάς αλλά και εξοικείωση του προσωπικού τους με τις διαδικασίες.

Αντί επιλόγου:
Νομίζω πραγματικά ότι πρόκειται για μία πολλά υποσχόμενη δουλειά που αξίζει να την υποστηρίξουμε.
Φαίνεται καλά οργανωμένη και αν κρίνω από τον κ Θεοδόση Ρακιτζόπουλο οι άνθρωποι έχουν πραγματικές γνώσεις κι εκπαίδευση και κάθε δυνατή διάθεση για συνεργασία και το κενό που έρχονται να καλύψουν το συζητάμε από τότε που μπορώ να θυμηθώ, Είναι μεγάλο και υπαρκτό.
Δεν πατάνε στον αέρα, τα ελικόπτερά τους υπάρχουν, είναι ετοιμοπόλεμα και βρίσκονται εδώ, έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό και προτίθενται να ενημερώσουν αναλυτικά Λέσχες, Σχολές , Συλλόγους ή γκρουπ ενδιαφερομένων για την εταιρεία, τον εξοπλισμό και τις διαδικασίες.

Το ετήσιο κόστος της συνδρομητικής Αεροδιάσωσης είναι πραγματικά μηδαμινό, μόλις 67,00€ και μπορεί να σημάνει για όλους εμάς απλώς τη διαφορά από τη ζωή ή το θάνατο. Τη διαφορά από το αν θα γυρίσουμε σπίτι μας και στην οικογένειά μας αρτιμελείς ή με αναπηρικό καροτσάκι.
Την διαφορά με τις ατέλειωτες ώρες αγωνίας σε ένα βουνό που την έχουμε ζήσει από κοντά και από μακρυά πάρα πολλές φορές.
Μόλις 67,00€ δεν στοιχίζει πραγματικά ούτε το πιο ασήμαντο κομμάτι του πανάκριβου μερικές φορές εξοπλισμού μας. Κι από την άλλη λέμε ότι πετάμε υπεύθυνα για εμάς και τους δικούς μας ανθρώπους. Τώρα μας μένει να το αποδείξουμε.
Κατά τη γνώμη μου αυτή είναι η Αεροδιάσωση που θέλουμε χτισμένη ακριβώς πάνω στα πρότυπα των εταιρειών Αεροδιάσωσης της κεντρικής Ευρώπης που τόσες πολλές φορές συζητάγαμε.
 Δεν αξίζει να πεθαίνουμε αβοήθητοι σε μία πλαγιά, δεν αξίζει να παρακαλάμε κανέναν, δεν αξίζει να περιμένουμε και να αγωνιούμε.

Ήδη η Σχολή Παραπέντε του Στέλιου Μακροβασίλη που ειδικεύεται στον Αεραθλητικό τουρισμό στον Όλυμπο έχει εμπιστευτεί την εταιρεία για τους ξένους ως επί το πλείστον πελάτες της που πετάνε εκεί.
Ας τους δώσουμε κι εμείς τη δύναμη να ανταποκριθούν στις ανάγκες μας. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον κ Theodosis Rakitzopoulos στο τηλέφωνο 6970 434119 
 (ή για διευκρινήσεις με ένα μήνυμα στον ίδιο στο fb)
 ή στο site της εταιρείας  http://www.hellenic-rotors.gr/
ή στο fb:  Hellenic Rotors


Το ΕC -135 της Hellenic Rotors


1st Long Line Rescue in Greece ever || G.E.A.R Hellenic Rotors



Για το Paragliding And Aviation
Βαγγέλης ''DrFlight'' Αρβανίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε το εδώ..!: