Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες 5 Αναρτήσεις Paragliding And Aviation

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Tribute σε έναν Γερόλυκο ...

Αναμνήσεις από τον Γιώργο ''Geoextra'' Τσελίκα (RIP) ... ..

Τον Γιώργο ''Geoextra'' δεν είχα την τύχη να τον γνωρίζω από πολύ κοντά. Τον γνώριζα κι εγώ όπως και πολλοί άλλοι, κυρίως ρουφώντας τα καταπληκτικά κείμενα και τις περιγραφές του στο φόρουμ των Θεσσαλονικέων φίλων, το γνωστό ΜΜΚ.
Από την ημέρα που έφυγε έτσι ξαφνικά, εκείνο το καλοκαίρι του 2004, σε αυτό το άλμα ελεύθερης πτώσης στη Βουλγαρία, τίποτα δεν είναι πια το ίδιο...
Ακόμα και από μακριά, υπάρχει ένα κενό που το νιώθεις και το καταλαβαίνεις ... είναι που και αυτά ακόμη τα κείμενα του Γιώργου λείπουν...
Πόσο μάλλον αν τον γνώριζες και από πολύ κοντά...
Γι' αυτό συγκέντρωσα και εδώ κάποια λίγα, από τα πολλά ανεξίτηλα αποτυπώματα που έχει αφήσει ο Γιώργος κληρονομιά, σε αυτό που συνηθίζω να περιγράφω σαν μια μικρή ανεμοπορική κοινότητα..
Δεν είναι κάτι περίπου σαν αυτό που λένε.. για να θυμούνται οι λίγο πιο παλιοί.. και να μαθαίνουν οι λίγο νεώτεροι...
Είναι ακριβώς αυτό.






*Από την σελίδα για τον Γιώργο ''Geoextra'' Τσελίκα στο paragliding.gr

ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙΑ
Ενα οδοιπορικό αισιοδοξίας στο Νυμφαίο Φλωρίνης

Φύση σημαίνει ζωή, πηγή ενέργειας και χαράς. Κι αν δεν το αντιλαμβανόμαστε, το νοιώθουμε όταν βρεθούμε κοντά της. Οι λόγοι που προφασιζόμαστε για την περιστασιακή μονάχα έως μηδενική συμβίωσή μας με το περιβάλλον είναι πολλοί και ενίοτε σοβαροί, όπως μία αναπηρία ή ένα πρόβλημα υγείας.Ας μας επιτραπεί να τους απορρίψουμε όλους. Αν κάποιος διψάει, είναι ποτέ δυνατόν να μην σκύψει στην πηγή να ξεδιψάσει; Είναι δυνατόν να πρoφασιστεί ότι δεν έχει χρόνο ή οτι πονάει η μέση του;


Ένα ξεχωριστό ήταν λοιπόν Σαββατοκύριακο για την ομάδα τεσσάρων φίλων με κινητικά προβλήματα και τους συνοδούς τους, το διήμερο της 5ης και 6ης Σεπτεμβρίου 1998. Ηθικός αυτουργός το θεσσαλονικιώτικο Γραφείο Οικοτουρισμού ALMA, που συχνά οργανώνει υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής σχεδιασμένες έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Ή καλύτερα άτομα με Ειδικές Ικανότητες, όπως τους ονομάζει και ο γνωστός συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης. Στην εκδρομή αυτή έγινε όμως ένα ακόμα μικρό βήμα μπροστά καθώς δοκιμάστηκαν στην πράξη νέες μορφές προσέγγισης της φύσης, με την βοήθεια σύγχρονων υλικών και της τεχνολογίας, αλλά και καθώς αξιοποιήθηκε δυναμικά η εμπειρία και η τεχνογνωσία που μερικοί παθιασμένοι μερακλήδες του χώρου σιγά σιγά και χωρίς τυμπανοκρουσίες αναπτύσσουν.
Το πρόγραμμα διεξάχθηκε στο γραφικό Νυμφαίο Φλωρίνης. Εκτός από την γνωριμία με τις γνωστές πια αρκούδες του Αρκτούρου και την απόλαυση του μοναδικού φυσικού τοπίου, περιλάμβανε ιππασία σε γραφικά μονοπάτια, canoe στη λίμνη Ζάζαρη και πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς από την φυσική ράμπα στην είσοδο του χωριού. 
Ο τετραπληγικός Αντώνης Γιαπουτζής ήταν από τους τυχερούς της ιππασίας. Γνωστός αθλητής κολύμβησης, με χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Ατλάντα, γεύτηκε την σπάνια αίσθηση του λικνίσματος πάνω σ' ένα σφριγηλό άλογο χάρη σε μια ειδική καινούργια σέλλα που ευγενικά προσέφερε η Ελληνοσουηδική Εταιρεία Παραφαρμακευτικών και Ορθοπεδικών Βοηθημάτων Scan Ideal Καταλυτικός ήταν ο ρόλος της βρετανίδας εκπαιδεύτριας" Penny Turner, που με αγάπη και σπάνιο επαγγελματισμό προσφέρει τις υπηρεσίες της, μόνιμα κατοικώντας στο Νυμφαίο. Η γλυκιά ιδιωτική υπάλληλος, παραπληγική Γεύση Χρηστίδου, εκτός από ιππασία δοκίμασε και canoe στην μικρή, όχι πολύ γνωστή μα πανέμορφη και πλούσια σε χλωρίδα και ψάρια, λίμνη Ζάζαρη, δίπλα στο χωριό Λιμνοχώρι. Βοηθητικά χρησιμοποιήθηκε ένα ειδικό κάθισμα που στηρίζει την μέση του κωπηλάτη. Η Γεύση κωπηλάτησε με άνεση και εξερεύνησε σχεδόν όλη την λίμνη με τον συνεπιβάτη της.


Το κύριο όμως μέρος της διοργάνωσης, αφορούσε την προετοιμασία και υλοποίηση πτήσεων με διθέσιο αλεξίπτωτο πλαγιάς (tandem) όπου ο συνεπιβάτης θα ήταν άτομο με κινητικά προβλήματα. Μια και ο συνεπιβάτης μας δεν θα μπορούσε να τρέξει μαζί με τον πιλότο κατά την απογείωση και την προσγείωση δεν έμενε παρά να πάρει το καροτσάκι του μαζί του! Οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν χάρη στον ενθουσιασμό του έμπειρου πιλότου και εκπαιδευτή Γιώργου Τσελίκα και την δυναμική βοήθεια μιας "ομάδας εδάφους" που έπρεπε να υποστηρίζει το καροτσάκι σπρώχνοντάς το γρήγορα, δυνατά και θαρραλέα προς το κενό! Η Τατιάνα Παπά και ο Θοδωρής Πετρόπουλος μπήκαν γρήγορα στο νόημα. Το ωραιότατο διθέσιο αλεξίπτωτο UP/Cab, πρόσφερε ο Διονύσης Βλασόπουλος του αεροσχολείου Freedom Parapente Club από την Αθήνα. Στην όμορφη Jana Hogenova από την Τσεχία έπεσε ο κλήρος να παραστήσει δοκιμαστικά την παραπληγική και να καθίσει πρώτη στο καροτσάκι για χάρη των επόμενων επιβατών ......... Παρά την στενάχωρη για την περίσταση απογείωση, αλεξίπτωτο, πιλότος, επιβάτιδα και καροτσάκι βρέθηκαν να κολυμπούν στον αέρα της μικρής κοιλάδας πάνω από το χωριό Σκλήθρο. Ο παραπληγικός Αντώνης Σαπουντζόγλου, υπάλληλος της ΔΕΗ και τεχνικός σύμβουλος στην Scan Ideal, και ο Απόστολος Βάλαρης, που είναι υπάλληλος τραπέζης και πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, πήραν πράγματι τελικά το βάπτισμα του αέρα, εν μέσω ενθουσιασμένων θεατών, φίλων, βοηθών, φωτογράφων και των ανάλογων, δύσκολα να περιγραφούν, συναισθημάτων. Και οι δύο δήλωσαν οτι θέλουν να ξαναπετάξουν, σίγουροι οτι θα το απολαύσουν ακόμα περισσότερο, απαλλαγμένοι από την αμηχανία της πρώτης φοράς.

Οι δρόμοι της φύσης και της ψυχής δεν έχουν όρια. Η προσπάθεια αυτή είναι μονάχα η αρχή. Ας "συλλάβουμε το υπονοούμενο" όσο είναι καιρός.

Ιπτάμενα Καροτσάκια
Πιλότος: Γιώργος ''Geoextra'' Τσελίκας
Επιβάτης:Αντώνης Σαπουτζόγλου
Κάμερα: Μαριλένα Καρολίδου
a Film by Antonis


*Από το φόρουμ της φωτογραφίας dpgr.gr
Μια μικρή αυτοβιογραφία του Γιώργου ''Geoextra'' Τσελίκα ...

Το όνομά μου είναι Γιώργος Τσελίκας. Είμαι σαραντα-κάτι χρόνων αλλά δεν το βάζω κάτω! Συμμετέχω στο dpgr με το ψευδώνυμο geoextra. Είμαι αρχιτέκτονας μηχανικός και τρελλαίνομαι να βγάζω φωτογραφίες. Τραβώ φωτογραφίες εδώ και 20 χρόνια, από τότε δηλαδή που ο πατέρας μου μου χάρισε μια μεταχειρισμένη Minolta XGM με την οποία γράφτηκα στην Φωτογραφική Ομάδας Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς έχω δείξει δημόσια ελάχιστες από τις χιλιάδες φωτογραφίες που έχω τραβήξει.

Μου αρέσουν πολύ οι φωτογραφίες νεφών, οι ταξιδιωτικές φωτογραφίες, οι συλλογές προσώπων και τα πορτραίτα, έχω πειραματιστεί πολύ με αυτοφωτογραφήσεις (το πιό φτηνό και υπάκουο μοντέλο που βρήκα ήταν πάντα ο εαυτός μου) , φωτογραφίζω μανιωδώς τα έργα στα οποία δουλεύω και πρέπει να έχω ρεκόρ φωτογραφιών από και στον αέρα μια και εδώ και δέκα χρόνια πετώ με πάθος αλεξίπτωτο πλαγιάς (parapente).

Μια και στην "φωτογραφία της εβδομάδας" βλέπω ότι έχουν "πέραση" περισσότερο "κλασσικά" θέματα ξαναδοκιμάζω με μια "παραπεντίστικη" φωτογραφία πάνω στο δημοφιλές θέμα φωτός-σκιάς-σιλουέτας.
Η φωτογραφία αυτή έχει βγεί εν πτήσει με μιά Nikon Coolpix 4500, σε μεσαία εστιακή απόσταση, με αυτόματες ρυθμίσεις και την έκθεση που διάλεξε η φωτομέτρηση "matrix" της Nikon. Αν θυμαμαι καλά είναι από τις λίγες φωτογραφίες που δεν με απασχόλησαν μετά με διορθώσεις κλπ. Η χαρά του φωτογράφου, η μαγεία της φύσης και της στιγμής.
Με θερμούς φωτογραφικούς χαιρετισμούς

Geoextra

---------------------------------------------

Εδώ υπάρχει ακόμα η περιγραφή του ρεκόρ
με το διθέσιο Αλεξίπτωτο Πλαγιάς του Γιώργου..:
στο φόρουμ του sky και του mmk ..:


---------------------------------------------
Φωτογραφίες: paragliding.gr, sky.gr, dpgr forum, mmk.forum και www.flyability.org.uk/Greek-paragliding-wheelchair.htm
---------------------------
Δείτε ακόμα το πολύ ωραίο αφιέρωμα του Παύλου στο 

2 σχόλια:

  1. το βλέπω 5 χρόνια μετά, εντελώς τυχαία... είμαι η αδελφή του Γιώργου, Χρύσα Τσελίκα - διευθύντρια του σχολείου με τη διεύθυνση που φαίνεται εδώ...,ευχαριστούμε πολύ για την τιμή στο Γιώργο. Είναι πολύ συγκινητικό. Πραγματικά ήταν ένα πολύ χαρισματικό άτομο.
    Αν θέλεις να μου πεις ποιός είσαι, πού είσαι και τι κάνεις τώρα, θα χαρώ να λάβω μήνυμά σου στο προσωπικό μου μέιλ chryssatsel@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά αξέχαστος! Να είστε καλά και να τον θυμάστε!
    Ένα πάρα πολύ ωραίο αφιέρωμα στον Γιώργο έχει κάνει πριν ένα χρόνο περίπου (2014) και ο Θεσσαλονικιός φίλος ο Παύλος στην σελίδα του :
    http://alexiptotoplagias.blogspot.gr/2014/07/blog-post.html

    Σας ευχαριστώ.
    Βαγγέλης Αρβανίτης
    Πάτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πείτε το εδώ..!: