Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες 5 Αναρτήσεις Paragliding And Aviation

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Κώστας Κατσόγιαννος .... ο πρώτος Έλληνας (ίσως και Ευρωπαίος) αιωροπτεριστής ....



http://mouzakinews.gr

Το όνομα Κώστας Κατσόγιαννος το πρωτοσυνάντησα πολύ μικρός σε κάποιο άρθρο πιθανότατα στο περιοδικό Πτήση - γιατί απλά τότε δεν υπήρχε άλλο αεροπορικό περιοδικό- και που τότε είχε στήλη Αεραθλητισμού.
 Από τα λίγα που θυμάμαι από την μεγάλη εντύπωση που μου είχε προκαλέσει το άρθρο, είναι ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν πραγματικά πρωτοπόρος, έφτιαχνε τους Αετούς του μόνος του και πετούσε σε μία εποχή που ελάχιστες γνώσεις κατασκευής αλλά ούτε και η ιδιαίτερη γνώση και τεχνική για αυτού του είδους την πτήση υπήρχαν.
Και όμως τα κατάφερε! Κι ας ήταν ένας απλός άνθρωπος, ένας αγρότης (που έμελλε να πάρει το προσωνύμιο ΄΄Iπτάμενος Αγρότης'') και που ζούσε σε ένα απομονωμένο χωριό της Ελλάδας, της παλιάς εκείνης δύσκολης εποχής.
Στο δικό μου μυαλό και πιθανότατα και σε πολλών άλλων ακόμα, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ο Κώστας Κατσόγιαννος αντιπροσωπεύει την πιο γνήσια ενσάρκωση της βαθύτερης έννοιας της ιστορίας του Ιωνάθαν του Γλάρου, πριν ακόμα αυτή γραφτεί. Γιατί ο Κώστας Κατσόγιαννος περισσότερο από κάθε τι άλλο στoν κόσμο αγαπούσε να πετάει! 

Για το Paragliding & Aviation
_Βαγγέλης Αρβανίτης

* Ακολουθεί αναδημοσίευση από το εξαιρετικό blog της Αερολέσχης Πύλης
http://aeroclub-pilis.blogspot.gr
Ευχαριστούμε θερμά τον κ.Ηλία Ντούβλη για την ευγενική παραχώρηση και τις πληροφορίες
 ----------------------- .
Κώστας Κατσόγιαννος .... ο πρώτος Έλληνας (ίσως και Ευρωπαίος) αιωροπτεριστής ....
.... και μεταξύ των πέντε πρώτων παγκοσμίως.

     Ποιός από τους μεγαλύτερους δεν θυμάται την πτήση με τον αυτοσχέδιο & ιδιοκατασκευασμένο "αετό" του Κατσόγιαννου στην Πύλη, με απογείωση από τον Κουκορέλο και προσγείωση στο παλιό γήπεδο του Πορταϊκού.

     Γεννημένος στο χωριό του Αρχιστράτηγου Γεώργιου Καραϊσκάκη, το Μαυρομάτι Καρδίτσας, από νωρίς ήθελε να πετάξει .....

.... και το πέτυχε σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας με κοινά υλικά του εμπορίου ένα τριγωνικό "αετό" που του έδωσε και τον τίτλο του "ιπτάμενου αγρότη"


η πορεία του δεν σταμάτησε βέβαια εκεί, νέα σχέδια, νέες κατασκευές με τη βοήθεια των συγχωριανών του, κυρίως όμως του φίλου του Δημήτρη Γιώτη (που εκτελούσε άτυπα αλλά ουσιαστικά χρέη μηχανοσυνθέτη) τον έκαναν γνωστό παγκοσμίως ....

.... έτσι στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας "ΤΖΕΪΜΣ ΜΠΟΝΤ - ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΜΟΝΟ" τον Οκτώβριο του 1980 στα Μετέωρα, ντουμπλάρει τον ηθοποιό Ρότζερ Μούρ (Πράκτωρ 007) σε μια σκηνή πτήσης με αιωρόπτερο ("αετό") ....



.... δυστυχώς το 1986, η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον "σκαπανέα των αιθέρων" όταν σε μια πτήση-επίδειξη ρουτίνας στο Μαυρομάτι έχασε τη ζωή του .....

..... σήμερα, 25 χρόνια μετά τον άδικο χαμό του, το πτητικό υλικό με εμφανή τα σημάδια φθοράς, βρίσκεται στα χέρια των παιδιών και των εγγονών του

ένα από τα τέσσερα διασωθέντα "φτερά" στα χέρια του εγγονού του Κ. Κατσόγιαννου

ΚΑΤΣΟΓΙΑΝΝΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ  

Video uploader: Δημήτριος Γιώτης 

Δημήτριος Γιώτης(ο μηχανοσυνθέτης του Κ. Κατσόγιανου) μέσω κ Ηλία Ντούβλη : 
 Ένα δίλεπτο βίντεο σπάνιο ντοκουμέντο [ το οποίο ο διάολος των ηλεκτρονικών με δυσκόλεψε να το ανεβάσω] από τα αρκετά που έχω στην κατοχή μου σε μία πτήση του πρωτοπόρου Κώστα Κατσόγιαννου στις 14-5-1985. Ένα χρόνο ακριβώς πριν ο Θεός μας τον ζητήσει για μία πτήση χωρίς επιστροφή μία πτήση στα αιώνια ουράνια που τόσο αγαπούσε και όπως μου έλεγε αισθάνονταν την ελευθερία των αετών. Το βίντεο αυτό το αφιερώνω σε όλους τους σύγχρονους;σκαπανείς των αιθέρων και στη μνήμη του αδικοχαμένου φίλου μου Κώστα Κατσόγιαννο. 
Δείτε το βίντεο:


 ------------------------------------
Ακολουθεί ένα ακόμα εξαιρετικό φιλμάκι εποχής από τον εορτασμό της Καθαρής Δευτέρας στο Μαυρομάτι Καρδίτσας από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. Ουσιαστικά πρόκειται για τα επίκαιρα της ΕΡΤ. 

Εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας.

Ταινία Επικαίρων

17/03/1975 

Περιγραφή

Ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα, άνθρωποι κάθε ηλικίας γεύονται τα παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα στην ύπαιθρο, διασκεδάζουν και πετούν χαρταετούς. Ο αγρότης Κώστας Κατσόγιαννος από το χωριό Μαυρομάτι Καρδίτσας πραγματοποιεί πτήση με αιωρόπτερο.
Δείτε τον τρόπο με τον οποίο απογειωνόταν ο Κώστας!




-----------------------------------------
*Ακολουθεί αναδημοσίευση από το http://www.karditsanews.gr

Πεδίο Προσγείωσης Μαυρομματίου «ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΌΓΙΑΝΝΟΣ»
25 Ιουλίου 2012
 Την Κυριακή που μας πέρασε στο Μαυρομμάτι πραγματοποιήθηκαν επιδείξεις αερομοντελιστών και πτήσεις ακριβείας  με μικρά αεροπλανάκια . Συγκεκριμένα πάνω από τριάντα άτομα από την Αερολέσχη Πύλης Τρικάλων , τα Τρίκαλα ,την Καρδίτσα ,τον Παλαμά  και από άλλες περιοχές πραγματοποίησαν με τα μικρά τους αεροπλάνα πιστά αντίγραφα των κανονικών ,πτήσεις και επιδείξεις ακριβείας  στο υπό κατασκευή Πεδίο Προσγείωσης Μαυρομματίου ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΟΓΙΑΝΝΟΣ  που βρίσκεται στα λιβάδια λίγο πριν το Μαυρομμάτι όπως ερχόμαστε από Καρδίτσα  σε ένα ιδανικό χώρο για τέτοιου είδους δραστηριότητες . 
Στην επίδειξη παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου κ. Δ. Γιώτης ευχόμενος στους χειριστές  η παρουσία τους και οι δραστηριότητές τους στο χώρο να εξελιχτεί σε θεσμό, γνωστοποιώντας  τους συγχρόνως την ιστορία του χώρου που είναι καταγραμμένος στη συνείδηση των κατοίκων των γύρω περιοχών και όχι μόνο, σαν χώρος που πραγματοποιούσε τις πτήσεις του ο πρώτος ανεμοπτεριστής  της Ευρώπης και ένας εκ΄των πέντε πρώτων σε ολόκληρο τον κόσμο αείμνηστος Κώστας Κατσόγιαννος
-----------------------------------
UPDATE:
Τις παρακάτω συλλεκτικές φωτογραφίες του Κώστα Κατσόγιαννου μας τις έστειλε ο φίλος μας Βασίλης (de bill) Παντελίδης και τον ευχαριστούμε θερμά!




UPDATΈ: Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον Κώστα Κατσόγιαννο με πολλές φωτό δημοσιεύθηκε από τον κ Δημήτριο Γιώτη σήμερα 10/5/2016 - τριάντα χρόνια από το θάνατό του στο mouzakinews.gr. 
Μπορείτε να το δείτε εδώ:

Σαν σήμερα, 30 χρόνια πριν, ο Κώστας Κατσόγιαννος, ο πρώτος «αετός» της Ελλάδας πέταξε για πάντα στους αιθέρες!

14 σχόλια:

  1. Από τον φίλο μας τον Βασίλη Γκούμα στο fb:
    Skyriders Goumas την δεκαετια του 90 εψαχνα μια πτηση κοντα στην ελευσινα ειχα δει τις ακρες διπλα απο το καντηλι οπου πεταγα με κατι μεγαριτες αετατζιδες τους ελεγα να παμε στο καντηλη αλλα δεν τους εκανε η προσγειωση μια ωραια μερα λοιπον 23/9/90 πηρα τον καραπουλιο του εδειξα το βουνο και αποφασισαμε και το πεταξαμε εκει στο καντηλη οταν ειδαν τα παραπεντε τα κομαντο απο το στρατοπεδο που τοτε εμοιαζαν με ελευθερας ηρθαν να μας δουν εκει μου λεει ενας λοκατζης ειμαι ο γυιος του κατσογιανου και τοτε ακουω πρωτη φορα το ονομα του με τον μακη γιναμε φιλοι και εμαθε και παραπεντε και αυτος και η γυναικα του πολλες φορες που συναντιωμασται στο καντηλη μου ελεγε διαφορες ιστοριες για τον πατερα του ειχα δει και βιντεο που πεταγε καθιστος και θυμαμε μου ελεγε για το τελευταιο μοντελο που ειχε φτιαξει την χελιδονα που οταν την ειδαν οι αμερικανοι την αντεγραψαν και την ειχε φυλαξη ο μακης στην αποθηκη .καποτε στον ελληνοπυργο καρδιτσας καναμε αγωνες παραπεντε προς τιμην του και στηθηκε και αγαλμα στην απογειωση θυμαμε τον δημαρχο βασιλη τοτε να εχει βαλη την μομα με τιςμπουλτοζες ολη την νυχτα να φτιαχνουν την απογειωση στον ελληνοπυργο αυτα για την Ι στορια φιλοι του αερα κουραστικα δεν το εχω και να γραφω καληνυχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σπουδαίο άρθρο!!! Αν πετάμε και μάλιστα με τέτοιες γνώσεις και επίπεδα ασφαλείας οφείλεται σε αυτούς τους ανθρώπους.
    Σαν καινούριος πιλότος δεν άκουσα ποτέ για τον Κώστα Κατσόγιαννο αλλά τουλάχιστον τώρα γνωρίζω λίγη από την ιστορία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ευχαριστώ Στάθη!
    Η ανεμοπορική μας ιστορία, το μέρος από όπου ξεκινήσαμε και οι άνθρωποι που το έκαναν με τόσο κόπο και κίνδυνο και στο τέλος με τετοιο τίμημα, πράξη, δεν πρέπει να ξεχνιούνται ούτε να χάνονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η αναβίωση των "Κατσογιάννιων" (έτσι λέγονταν οι αγώνες προς τιμή του)με παραπέντε & αετούς αποτελέι πρωταρχικό στόχο της ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΠΥΛΗΣ και του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙΟΥ "Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ" (πρόεδρός του είναι ο μηχανοσυνθέτης του Κατσόγιαννου - Τάκης Γιώτης). Η απογείωση γίνονταν από τη θέση "Καραούλι" του Ελληνόπυργου και η προσγείωση στο "Ζευγαρολίβαδο" Μαυρομματίου (το Μαυρομμάτι είναι η γενέτειρα του Κώστα Κατσόγιαννου)....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστούμε για όλες τις πληροφορίες και για το άρθρο Ηλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το 93 πρεπει να ηταν τα πρωτα Κατσογιαννια..ειχαμε παει 5-6 αετατζηδες απο Αθηνα και καποιοι παραπεντιστες..η απογειωση που μολις ειχαν φτειαξει ηταν υπηνεμη απο οτι θυμαμαι και ειχαμε δυσκολευτει..αργοτερα απογειωσεις γινονταν απο αλλο σημειο..μαλιστα εγω ειχα πεταξει με μινιμουμ απο την προσγειωση..την επομενη νομιζω χρονια φτειαχτηκε και το μνημειο του..Βαγγελη υπαρχουν φωτογραφιες απο τα πρωτα Κατσογιαννια και του μνημειου..θα τις ψαξω και θα σου τις στειλω να τις αναρτησεις..
    Γ.Βασακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ πολύ Γιάννη, ευχαρίστως να τις αναρτήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νίκος Λώλος22/3/13 20:42

    Ευτύχησα σαν μαθητής του γυμνασίου Πύλης να δω από κοντά πτήση του Κατσόγιαννου (από τότε κόλλησα και το μικρόβιο) 1972 ή 1973 αν θυμάμαι καλά!!!!! Στην παρέα μας έχουμε την κόρη του την Κατερίνα η οποία ασχολήθηκε για λίγο με το παραπέντε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ενδιαφέρον Νίκο, ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος28/3/13 18:44

    Wow! efxaristoume poli gia afto to arthro! Legome Anna Katsogiannou, o thios mou o Kostas itane aderfos tou baba mou, Basilis Katsogiannos, kai mename kai emeis sto mavromati gia ena diastima. Eimouna toso tixeri na exo tetoion kalo thio! Eixe to pio megalo xamogelo kai panda efxaristos na mas paiksi, eitane enas poli ekseretikos anthropos. Pote then tha xehaso tin imera pou epese, imouna mono 8 xronon kai tin agonia pou eixame, eidika o babas mou otan ton pigane sto nosokomio meta to distixima ean tha epiviosi... pethane meta apo liges meres...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σε ευχαριστούμε πολύ Άννα. Σίγουρα θα πρέπει να ήταν ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπράβο Ευάγγελε, πολύ καλό το ρεπορτάζ σου για τον Κώστα Κατσόγιαννο. Την ίδια εποχή γύρο στο 1980 κάναμε και εμείς δοκιμαστικές πτήσεις με το "ρόγκαλο" (αετό) του φίλου Ντίνου Αυγερινού και του αξέχαστου Πλάτωνα Κουρουβακάλη στις νότιες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω βόρια απ' το αεροδρόμιο στην Πάχη.
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς σας ευχαριστούμε κ Γιώργο. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες σας είναι πάντα ευπρόσδεκτες!

      Διαγραφή
  13. Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον Κώστα Κατσόγιαννο δημοσιεύθηκε σήμερα 10/5/2016 - τριάντα χρόνια από το θάνατό του στο : http://mouzakinews.gr/%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-30-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CE%BF-%CE%BA%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CF%83%CF%8C/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πείτε το εδώ..!: