Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες 5 Αναρτήσεις Paragliding And Aviation

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Grumman Schweizer G.164G Ag-Cat

Τα Διπλάνα της Π.Α. πετούν και προσφέρουν ακόμα..
photo: Μιχαήλ Σολανάκης
Πολύ μου αρέσουν αυτά τα αεροπλάνα. Μου φέρνουν στο μυαλό εικόνες νοερές από αερομαχίες και ακροβατικά, σκηνές ειδικά πριν τον πρώτο μεγάλο πόλεμο, τότε που η αεροπορία ήταν στα σπάργανα και οι ανέσεις ελάχιστες..
Βέβαια τα αεροπλάνα αυτά δεν είναι τόσο πολύ παλιά.
Η χώρα μας, το 2009, συνεχίζει να χρησιμοποιεί στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, τα ομολογουμένως παλιά, αλλά αξιόπιστα αεροσκάφη Grumman Ag-Cat.
Τα αεροσκάφη έχουν μεγάλο δείκτη διαθεσιμότητας και επιτελούν πλήρως το έργο τους, την έγκαιρη επέμβαση, πριν η φωτιά γίνει μεγάλο μέτωπο.
Για τον λόγο αυτό, οι φωτιές που σβήνουν τα αεροπλάνα Grumman, ποτέ δεν γίνονται είδηση, διότι συνήθως περιορίζονται έχοντας κάψει λίγα μόνο στρέμματα. Σε περίπτωση δε, που η φωτιά είναι μεγάλη τότε την δόξα της δημοσιότητας την παίρνουν τα μεγαλύτερα αεροσκάφη που έχουν ρόλο καταστολής, αλλά επιχειρούν συνήθως σε πλήρως εξελιγμένο μέτωπο. Κάτι που τραβάει τις κάμερες των τηλεοπτικών δελτίων, περισσότερο από μια μικρή φωτιά, που κάποιοι με την έγκαιρη επέμβαση τους την απέτρεψαν…. από το να γίνει είδηση.
Έτσι τα Grumman απογειώνονται πρώτα, και αν η φωτιά δεν περιοριστεί έγκαιρα, τότε καλούνται τα μεγαλύτερα αεροσκάφη. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι μεγάλα, μιας και η φωτιά στο ξεκίνημα της σβήνει ακόμα και με λίγα λίτρα νερό. Είναι λοιπόν με αυτήν την λογική αεροσκάφη πρώτης γραμμής. 


Λίγα λόγια για το ιστορικό τους:
 Σχεδιασμένο εξ'αρχής με πρόβλεψη για την τοποθέτηση διαφόρων κινητήρων, αυτό το αεροσκάφος αγροτικών εφαρμογών με την αρχαϊκή εμφάνιση, συνεχίζει την παράδοση των Harvard.
Τα Ελληνικά G.164 φέρουν κινητήρα ίδιου τύπου με αυτόν του T-6. Δέκα Grumman G.164G αγοράζονται το 1974 για λογαριασμό της 359 ΜΑΕΔΥ. Άλλα δώδεκα G.164A χωρίς κινητήρες προστίθενται το 1976. Σ'αυτά τοποθετούνται επισκευασμένοι κινητήρες R-1340 που υπήρχαν σε αποθήκευση από την εποχή που υπηρετούσαν τα T-6.
Μέχρι τη δεκαετία του '90 το G.164 χρησιμοποιείται κυρίως για αεροψεκασμούς. Μετά τα περιοριστικά μέτρα που πάρθηκαν για την προστασία του περιβάλλοντος, πρωτεύουσα αποστολή των G.164 είναι ο έλεγχος των πυρκαγιών.
-----------------------

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος19/9/09 12:50

    http://pa-info.net/fusion/viewpage.php?page_id=10

    http://pa-info.net/fusion/news.php?readmore=330

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πείτε το εδώ..!: