Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες 5 Αναρτήσεις Paragliding And Aviation

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Ένας ξεχωριστός Aviation Artist - Kώστας Καββαδίας


 Just released!!! (Ιούλιος 2014) P-80C Shooting star! Hobby Boss 1/48th scale!!! Box art by Kostas Kavvathias. All the best!!!

Εδώ και καιρό ήθελα να κάνω μία πιο ιδιαίτερη παρουσίαση σε έναν ξεχωριστό ιντερνετικό φίλο. Έναν φίλο που πραγματικά με εντυπωσίασε και με εξέπληξε θετικά (μέσα στα μίζερα Ελληνικά δεδομένα) όχι μόνο με το εξαιρετικό επίπεδο και την απηχηση της δουλειάς του που έχει αφήσει κάτι από το στίγμα της σε μία ολόκληρη αεροπορική -και όχι μόνο- γενιά, αλλά κυρίως για το ήθος του, για το κέφι του και το αστείρευτο μεράκι του.
Μια γενιά που μεγάλωσε βλέποντας ιστορικά και συγχρονα μαχητικά αεροσκάφη επάνω σε κουτιά στατικών μοντέλων πλαστικομοντελισμού των πιο γνωστών εταιρειών στον κόσμο. Οι πιο τυχεροί πιάσαμε στα χέρια μας κάποτε και φτιάξαμε μερικά από αυτά. 
Ούτε που ξέραμε τότε -οι περισσότεροι ούτε και τώρα το γνωρίζουν- ότι μερικά πασίγνωστα από αυτά φιλοξενούν στο κουτί τους την φαντασία και την ζωγραφική δεινότητα ενός Έλληνα Καλλιτέχνη όπως αυτή είχε νωρίτερα αποτυπωθεί στον καμβά. 
Το όνομα του φημισμένου Aviation Artist αυτού είναι Κώστας Καββαδίας. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πολλά από τα έργα του έχουν να κάνουν με την ιστορία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και κοσμούν πολλές από τις Μοίρες της ΠΑ.

 Και μία φωτό από το τελευταίο box art του Κώστα αυτή τη φορά στον Καμβά.
Το αφιέρωμα που ακολουθεί -με πρόλαβαν και είναι εξαιρετικό- είναι από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φίλων Π.Α. ''ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ'' , σας το παρουσιάζω κι από εδώ λοιπόν:

 ---------------------------------------------------------

 ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ
Στη σημερινή εποχή με τους ξέφρενους ρυθμούς ζωής, το να μπορεί κανείς να αναπτύξει τη δεξιοτεχνία του και να τη συνδυάσει με το επάγγελμά του είναι όχι μόνο επιθυμητό, καθώς του αυξάνει τη δημιουργικότητα και του προσφέρει ψυχική αγαλλίαση, αλλά είναι αξιοθαύμαστο και αξιοζήλευτο.
 
Ο καλλιτέχνης Κώστας Καββαδίας, γνωστός εδώ και παρά πολλά χρόνια στους θιασώτες των αεροπορικών τεκταινομένων αποτελεί ένα έξοχο παράδειγμα προσήλωσης στην αεροπορική ιδέα. Αυτοδίδακτος ζωγράφος, χρησιμοποιώντας τον καμβά ως βάση, τα ακρυλικά χρώματα και τα έλαια, από μικρή ηλικία (παιδική για την ακρίβεια) κατάφερε να εξελίξει το ταλέντο του και να αναρριχηθεί στην κορυφή της παγκόσμιας πυραμίδας. Χωρίς αμφιβολία η συνεργασία του με την Κινέζικες εταιρίες κατασκευής μοντέλων υπό κλίμακα, Trumpeter και Hobby Boss αποτέλεσε την κορωνίδα, μέχρι στιγμής της καταξίωσής του. Οι πίνακες ζωγραφικής μεταφέρονται σε κουτιά των μοντέλων και τα κοσμούν και γιατί όχι αποτελούν το πρώτο ερέθισμα για την αγορά ενός μοντέλου των εταιριων αυτων! Αεροπορικές σκηνές και πλοία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κυριαρχούν στην παλέτα του ζωγράφου. Η μεταπολεμική απεικόνιση θεματικών ενοτήτων έχουν ενταχθεί στην φαρέτρα του και μας ταξιδεύουν στην δύσκολη εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αλλα και σε νεωτερες ιστορικες στιγμες της αεροποριας!!

  
Από την θεματολογία του δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η ένδοξη Ελληνική Πολεμική Αεροπορία η αναπαράσταση ιστορικών στιγμών όπως η 1ης κατάρριψη της 335Μ της τότε Ε.Β.Α.κατά την διάρκεια του Β’ ΠΠ και η νικηφόρα εμπλοκή των ελληνικών F-5A με τουρκικά F-102A το καλοκαίρι του 1974, χαρακτηρίζουν δείγμα ανθρώπου, με σεβασμό στην Ιστορία της Πατρίδας μας. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο πίνακας αποτελεί μια απλή έκφραση των συναισθημάτων του καλλιτέχνη μια δεδομένη στιγμή, άποψη που είναι αποδεκτή. Θα μπορούσε να αναλογισθεί ότι η αποτύπωση αεροπορικών γεγονότων αποτελεί προσωπική επιθυμία και ικανοποίηση, θέση που και πάλι είναι αποδεκτή. Σε κάθε περίπτωση όμως οι καλλιτεχνικές ανησυχίες του Κώστα Καββαδία αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη στην Ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο λάτρης της αεροπορικής ιδέας κοσμεί το δωμάτιό του με τον Κουρσάρο Α-7Ε να ίπταται πάνω από την γέφυρα του Ρίου Αντιρρίου, ίσως, ένα όμορφο καλοκαιρινό δειλινό. Το μικρό παιδάκι γίνεται ο ΑΙΑΣ της 339ΜΠΚ και ετοιμάζεται να πετάξει στα σύννεφα, ενώ ο έφηβος 18χρόνος χαϊδεύει το θρυλικό Mirage F1CG και…αναθεματίζει γιατί δεν πρόλαβε να ακούσει τους περιβόητους αλαλαγμούς των Τούρκων “Μirage– Mirage”. Τέλος ο 45άρης με ρίγη αντικρίζει το Noratlas μέσα σε ένα σκοτεινό φλεγόμενο ουρανό να προσεγγίζει την Κύπρο να κατά την διάρκεια της επιχείρησης ΝΙΚΗ το 1974.

 
Όλα τα παραπάνω έργα που αποτελούν ένα μικρό, πολύ μικρό δείγμα από τα σχεδόν 20 που έχει αφιερώσει στην ΠΑ. Το μεγαλύτερο όμως έργο ή καλύτερα επίτευγμα, του καλλιτέχνη Κώστα Καββαδία, είναι ότι δημιουργεί Αεροπορική Παιδεία στην Ελλάδα. Θέτει τις προϋποθέσεις για να μπορέσει ο λάτρης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να εντριφθεί στην Αεροπορική κουλτούρα, νοοτροπία που έχει εκλείψει από την καθημερινότητα. Απ’ ενοχοποιεί το αεροπλάνο από μηχανή πολέμου και θανάτου και το παρουσιάζει ως ένα έργο τέχνης, που σχεδιάστηκε με αεροδυναμικές γραμμές και καμπύλες για να μπορεί να ελίσσεται στους καταγάλανους ουρανούς του Ιουνίου Πελάγους, ξεπερνώντας ανθρώπινη κοινή λογική. Η πτήση ενός σχηματισμού πολεμικών αεροπλάνων πάνω από μια συστάδα νησιών του Αιγαίου, πλέον δεν αποτελεί πράξη επιθετική αλλά εναέρια χορογραφία, δύσκολα σκηνοθετημένα από ανθρώπους που αγωνίζονται κατά την διάρκεια της ειρήνης για να μην αναγκαστεί η Πατρίδα μας να μεταπέσει σε καθεστώς πολέμου.

Αυτή η μικρή παρουσίαση των έργων του Κώστα Καββαδία από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φίλων Πολεμικής Αεροπορίας «Αναχαίτιση» δεν έχει σκοπό ακόμα μια καλώς έχει, αναφορά. Στόχος της είναι η διάδοση όλων των κομματιών ενός πάζλ που το κάθε ανόμοιο κομμάτι του, όπως η ζωγραφική, ο μοντελισμός, η αεροπορική φωτογραφία, η συλλογή εμβλημάτων (pathes), συνθέτουν την όμορφη εικόνα της Αεροπορικής Ιδέας.


 

Φίλε Κώστα Καββαδία, σου ευχόμαστε πολλές προσωπικές και επαγγελματικές επιτυχίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι Φίλοι της Αεροπορικής Ιδέας σε χρειάζονται και αδημονούν για τα νέα σου έργα.

Περισσότερα για τον καλλιτέχνη, θα βρείτε στην προσωπική του σελίδα

--------------------------------------------
http://www.anaxaitisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε το εδώ..!: