Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες 5 Αναρτήσεις Paragliding And Aviation

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Α-7 Corsair - Oι τελευταίοι Κουρσάροι του Αιγαίου αποσύρονται από τους ουρανούς με ένα εντυπωσιακό Αεροπορικό υπερθέαμα στον Άραξο την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου!


Royal Inernational Air Tatoo 2014
Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διοργανώνει μία εντυπωσιακή τελετή για την απόσυρση από την ενεργό δράση των θρυλικών αεροσκαφών Α-7 Corsair ΙΙ μετά από 39 χρόνια υπηρεσίας του τύπου στους Ελληνικούς ουρανούς και 49 χρόνια παγκοσμίως, με την Πολεμική μας Αεροπορία να είναι ο τελευταίος χρήστης του τύπου.

Η τελετή απόσυρσης περιλαμβάνει ένα μίνι αεροπορικό υπερθέαμα και θα γίνει στην Αεροπορική Βάση του Αράξου την ερχόμενη Παρασκευή 17 Οκτωβρίου. Η όλη εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και αναμένεται εξαιρετικά εντυπωσιακή προσελκύοντας πλήθος φίλων της ΠΑ από όλη την Ελλάδα αλλά και πολλούς spotters και φανατικούς λάτρεις της Αεροπορίας από όλον σχεδόν τον κόσμο. Αφού το Α-7 Corsair II είναι ένα αεροσκάφος θρύλος που έχει αφήσει εποχή στα παγκόσμια χρονικά ήδη από την εποχή του Βιετνάμ και την υπηρεσία του στα Αεροπλανοφόρα του Αμερικανικού Ναυτικού και πολλοί είναι εκείνοι που θα ήθελαν να το δουν να πετάει για τελευταία φορά, να το φωτογραφίσουν και να φωτογραφηθούν μαζί του.

Το Α-7 είναι ένα αεροσκάφος κρούσης εξ ου και το Α (Attack) και πήρε το επίσημο προσωνύμιο Corsair II καθώς ήταν ο δεύτερος Κουρσάρος που πήρε αυτό το προσωνύμιο μετά από το καταδιωκτικό F-4 του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου που ονομάστηκε έτσι για πρώτη φορά. Το ανεπίσημο όνομά του όμως στα πολλά χρόνια της υπηρεσίας του στα αεροπλανοφόρα του Αμερικανικού Ναυτικού ήταν το ακρωνύμιο S.L.U.F. - Short, Little, Ugly, Fellow (δηλαδή Κοντός, Μικρός, Άσχημος, Φιλαράκος), με το τελευταίο F όμως να μεταφράζεται και Fucker κατά περίπτωση! 
Μία υστεροφημία που το ακολούθησε και στην Ελληνική υπηρεσία καθώς το 1975 εντάχθηκαν στην υπηρεσία της ΠΑ 60 ολοκαίνουργια τότε βομβαρδιστικά Α-7Η Corsair II που από την βάση τους στη Σούδα της Κρήτης όργωναν όλες τις χαράδρες και τίς θάλασσες της Ελληνική επικράτειας πετώντας πολύ χαμηλά για να μην γίνονται αντιληπτά από τα ραντάρ.


Η αξία όμως του Α-7 αντικατοπτριζόταν στους 6 τόνους οπλικού φορτίου που μπορούσε να μεταφέρει και να αφήσει με ακρίβεια 3400 χιλιόμετρα μακρυά από τη βάση του. Ακόμα και με τα σημερινά προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη τα μεγέθη του οπλικού φορτίου και της ακτίνας δράσης απλά δεν συγκρίνονται. 

Τη δεκαετία του 1990 παρελήφθησαν από το Αμερικάνικο Ναυτικό 62 μεταχειρισμένα Corsair της έκδοσης A-7E και της διθέσιας ΤΑ-7C τα οποία έφεραν σύγχρονα ηλεκτρονικά και άλλα υποσυστήματα. Τα αεροσκάφη αυτά εγκαταστάθηκαν στην Αεροπορική Βάση του Αράξου με τα παλιότερα A-7H της Κρήτης να μετασταθμεύουν κι αυτά εκεί και στη συνέχεια αποσύρθηκαν  σταδιακά.

Η σημασία όμως της απόκτησης του Α-7 Corsair II σαν οπλικού συστήματος ήταν πολλαπλάσια της αξίας τους για την Ελλάδα, καθώς ήταν το μόνο αεροσκάφος που μπορούσε να ''αφήσει'' το μεγάλο φορτίο του στα πέρατα της Τουρκικής επικράτειας και να επιστρέψει στη βάση του χωρίς ενδιάμεσο ανεφοδιασμό. Ήταν ένας παράγοντας μεγάλης ισχύος που πάντα λαμβανόταν υπόψη από τους εξ ανατολής συμμάχους μας, ένας παράγοντας που ίσως έχει παίξει το δικό του γνωστό - άγνωστο ρόλο στην εύθραστη ειρήνη των πολλών τελευταίων ετών.  Και από αυτή την άποψη χρωστάμε πάρα πολλά όχι μόνο σε αυτό, αλλά κυρίως στα άξια πληρώματα που το πέταξαν όλα αυτά τα χρόνια, στους μηχανικούς που το συντήρησαν και τα πιο πολλά ακόμα τα χρωστάμε σε όσους έφυγαν για πάντα μαζί με αυτό.


Η τελετή απόσυρσης του τύπου περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό αεροπορικό υπερθέαμα - σπάνιο για την διψασμένη αεροπορικά περιοχή της Πελοποννήσου - όπου εκτός από τα Α-7 Corsair στο έδαφος και στον αέρα, οι επισκέπτες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν αεροπορικές επιδείξεις από το F-16 Demo Team ''ΖΕΥΣ'' της Πολεμικής Αεροπορίας, το Τ-6 ''Δαίδαλος'' Demo Team, καθώς και σχηματισμούς από τα όλα μαζί τα μαχητικά που υπηρετούν στην Πολεμική Αεροπορία (A-7, F-4, M2000, F-16).

Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης όπως δημοσιεύθηκε από την ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας (http://haf.gr):
(Πολύ προσοχή πρέπει να δωθεί στό ότι η προσέλευση των επισκεπτών θα πρέπει να έχει γίνει τουλάχιστον μέχρι τις 10:30 το πρωί.)Το επετειακό βίντεο της ΠΑ για την απόσυρση του A-7:


Πηγή: http://haf.gr
-----------------------------------------------------
Από το http://airforce.gr αναδημοσιεύουμε στα αγγλικά: 
Hellenic Air Force organizes the official retirement ceremony for A-7 Corsairs after 39 years of service in greek skies and 49 years of life since HAF is the last user of the type. The celebration is open for the public and since a lot of you are interested in visiting Greece for the event we have collected some interesting information trying to answer frequent questions. A Spotters' Day will also be organized on Thursday October 26th so charge your cameras!!!

HAF A-7 Retirement Ceremony Schedule

Friday, October 17th 2014


 • 09:30-10:15 Public– Journalists Arrival
 • 11:00 Honoree Arrival
 • 11:02 Mass
 • 11:12 Roll Call of the Fallen – A minute of silence
 • 11:15 336SQ Officer speech
 • 11:25 Revealing of a specially painted A-7
 • 11:27 Α-7 Veteran Pilot speech
 • 11:32 Chief of Hellenic Air Force General Staff salutation
 • 11:40 End of Ceremony
 • 11:45 Air Show
 • 13:30 Departure

Air Show


 • 11:50 Α-7 formation (Low Apex Attack)
 • 11:51 Τ-6 Solo display (Daedalus Team)
 • 12:07 Α-7 formation fly past
 • 12:08 F-16 Solo display (Zeus Team)
 • 12:23 Mixed Fighter formation fly past (A-7, F-4, M2000, F-16)
 • 12:24 Aircraft landings
For more info: http://airforce.gr
--------------------------------------
Πηγές:  http://haf.gr & http://airforce.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε το εδώ..!: