Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες 5 Αναρτήσεις Paragliding And Aviation

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Δημήτριος Καμπέρος - Ένας "κουζουλός" που έγραψε ιστορία!!!


Όλοι νομίζω ότι το έχουμε ακούσει  αυτό το παρατσούκλι.
Η λέξη αυτή καθαυτή παράχθηκε όταν στο όνομα ενός πρωτοπόρου της Ελληνικής Αεροπορίας του Δημήτριου Καμπέρου κόλλησε και το ''τρελός'' και έγινε ''Τρελοκαμπέρος'' κ ''Τρελοκαμπέρω''.
Προσπαθώ να φανταστώ τι περίπου θα έκανε στον αέρα για να τον χαρακτηρίσουν έτσι και η λέξη να μείνει και να χρησιμοποιείται ως και τις ημέρες μας..

κλικάρετε στην εικόνα για να την διαβάσετε

Δημήτριος Καμπέρος - Ένας "κουζουλός" που έγραψε ιστορία!!!

Σαν σήμερα 30 Ιουνίου του 1912:
Ο αεροπόρος Υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος με το μετασκευασμένο από τον ίδιο υδροπλάνο Henry Farman «Δαίδαλος», στο πλαίσιο των δοκιμών, πραγματοποίησε πτήση από το Φάληρο στην Ύδρα, την οποία παρακολούθησε το αντιτορπιλικό «Νίκη». Κατά την επιστροφή στο Φάληρο κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας υδροπλάνου (110 χλμ/ώρα), παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες!!!!

Δ. Καμπέρος, ο Υδραίος πρωτοπόρος πιλότος
Ο Δημήτριος Καμπέρος (1883-1942) που η καταγωγή του ήταν από την Ύδρα, υπήρξε από τους πρωτοπόρους της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελλάδα. Στις 13 Μαϊου 1912 πραγματοποιεί την πρώτη πτήση με στρατιωτικό αεροπλάνο στην Ελλάδα, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου έτους αφού τροποποιήθηκε το αεροσκάφος του σε υδροπλάνο, έσπασε το τότε παγκόσμιο όριο ταχύτητας των 110 χιλιομέτρων την ώρα. Στις 11 Οκτωβρίου 1912 εκτέλεσε την πρώτη του αναγνωριστική αποστολή κατά την έναρξη του Α” Βαλκανικού Πολέμου
Ο Δημήτριος Καμπέρος ήταν πράγματι παράτολμος άνθρωπος. Από πειραιώτικη οικογένεια υδραίικης καταγωγής, ήταν ένας από τους έξι πρώτους Έλληνες αεροπόρους· διακρινόταν για τους επικίνδυνους ελιγμούς του και ίσως για τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του, αφού ακόμα και στην παρθενική επίδειξη τον Μάιο του 1912 δεν δίστασε να κάνει επεισόδιο μπροστά στον πρωθυπουργό Βενιζέλο επειδή άλλος αεροπόρος, ο Αργυρόπουλος, τον είχε παρενοχλήσει στην πτήση και δεν τον άφησε να κάνει τους ελιγμούς που ήθελε. Ο Καμπέρος πολέμησε στους βαλκανικούς, ύστερα μετατάχθηκε στην Αεροπορία, αργότερα έγινε υποδιοικητής και διοικητής της Σχολής Ικάρων. Όλον αυτό τον καιρό εξακολουθούσε τις παράτολμες επιδείξεις, μέχρι και σε μεγάλη σχετικά ηλικία. Τον Ιούλιο του 1934, λίγο πριν αποχωρήσει από την ενεργό δράση, έκανε μια αξέχαστη «αντεπίδειξη», με αεροπλάνο Ε9 Αβρό των 180 ίππων, ως απάντηση στην επίδειξη που είχαν πραγματοποιήσει, με περίτεχνες ακροβασίες, Άγγλοι αεροπόροι. Από το ρεπορτάζ της εποχής: Μεταξύ των άλλων ο κ. Καμπέρος έκαμεν επανειλημμένως κατακορύφως το σχήμα οκτώ, ανόρθωσιν και ανάποδο λούπινγκ, λούπινγκ με βραδείαν περιστροφήν και σπινάρισμα καθώς και πτήσιν ανάστροφον. Η εφημερίδα σημειώνει ότι τέτοιους ελιγμούς μόνο ο Γάλλος Ντετρουαγιέ είχε κατορθώσει, αλλά με πολύ ισχυρότερο αεροπλάνο (των 500 ίππων).

(c) anaxaitisi.gr


ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΚΑΜΠΕΡΟΥ
Στις 24 Ιουλίου του 1912, πέρασε πάνω από τον Πόρο, με το υδροπλάνο του «Δαίδαλος», κατευθυνόμενος για την Ύδρα, ο θρυλικός αεροπόρος, ο υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος. Τότε τα βλέμματα όλων των Ποριωτών, που έβλεπαν για πρώτη φορά αεροπλάνο το παρακολουθούσαν με δέος ως που χάθηκε πάνω από το Λεμονοδάσος, το Καραπολίτι, και το Σκύλλαιο (Τσελεβίνια). Για πολλές ώρες μετά, αυτό είχαν σαν θέμα συζήτησης. Την άλλη μέρα, 25 Ιουλίου, το τηλεγραφείο του Πόρου πήρε το τηλεγράφημα:
« Αντιπλοίαρχον Ματθαιόπουλον, Κυβερνήτην αντιτορπιλικού «Νίκη».
«Έφτασα καλώς. Ευχαριστώ δια την συνεργασίαν.
Δ. Καμπέρος, Ύδρα».
Επιπλέον το αντιτορπιλικό «Νίκη» παρακολουθούσε τον παράτολμο Υδραίο αεροπόρο και ανέφερε στην κυβέρνηση το κατόρθωμα του Καμπέρου.
Λόγω των ριψοκίνδυνων πτήσεών του, του δόθηκε το παρατσούκλι «Τρελοκαμπέρος», το οποίο αργότερα έγινε λαϊκή έκφραση που δηλώνει αλλόκοτη συμπεριφορά. Η προσφώνηση πέρασε στη λαϊκή γλώσσα με επανανάλυση της κλητικής Τρελοκαμπέρο σε ονομαστική θηλυκού (τρελοκαμπέρω) για σκωπτικό χαρακτηρισμό γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε το εδώ..!: