Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες 5 Αναρτήσεις Paragliding And Aviation

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Απόσυρση ενός RF-4E και ενός TA-7C αποφάσισε το ΓΕΑ

Φωτογραφία www.eagleaviation.gr
Του Σάββα Δ. Βλάσση*

Την άμεση απόσυρση ενός αεροσκάφους RF-4E και ενός TA-7C αποφάσισε το ΓΕΑ, με πρόβλεψη σταδιακής αποσύρσεως των υπολοίπων Α-7 Corsair II. Η απόσυρση των Corsair αποτελεί αντικείμενο εξετάσεως τα τελευταία έτη και περιλαμβάνεται στις προτάσεις του ΓΕΑ για την Μελλοντική Δομή Δυνάμεων 2012-2025 της ΠΑ, η οποία τελεί υπό αναθεώρηση. Επιπλέον, η απόσυρση όσο και η αναπλήρωση των Corsair έχει προβλεφθεί και στην Μελλοντική Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων 2005-2020, η οποία εξακολουθεί να ισχύει.

Η αναγκαιότητα – σκοπιμότητα σταδιακής αποσύρσεως των Corsair επιβάλλεται από την παλαιότητα του τύπου, την μειωμένη επιχειρησιακή ικανότητα και επιβιωσιμότητά του στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, όσο και στις υψηλές απαιτήσεις συντηρήσεως.

Με δεδομένα τα ανωτέρω, το ΓΕΑ έχει προβεί σε επανεξέταση του ρόλου και της επιχειρησιακής χρησιμοποιήσεως του συνόλου των μαχητικών αεροσκαφών της, όπως και της εντάξεως των νέων οπλικών συστημάτων και όπλων.

Τα ανωτέρω, είναι η μόνη πραγματική εξέλιξη γύρω από το ζήτημα της αποσύρσεως μαχητικών αεροσκαφών, στο οποίο αναφέρονται κατά καιρούς δημοσιεύματα, διογκώνοντας τις διαστάσεις του με αυθαίρετες προεκτάσεις. Η απόσυρση των A-7 Corsair θα είχε υλοποιηθεί νωρίτερα, εάν είχε δρομολογηθεί η προμήθεια νέων μαχητικών. Αυτό όμως δεν συνέβη και το ΓΕΑ υποχρεώθηκε να μεταθέσει την απόσυρση των Α-7, εξαιτίας και της πιεστικής ανάγκης καλύψεως της απαραίτητης οροφής μαχητικών, προς εξασφάλιση της επιθυμητής ισορροπίας δυνάμεων με την Τουρκία. Διευκρινίζεται δε ότι η απόσυρση που θα υλοποιηθεί σταδιακώς, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015. Αυτό σημαίνει ότι η 336 Μοίρα Βομβαρδισμού θα εξακολουθήσει να επιχειρεί για άλλη μία διετία τουλάχιστον, με διαρκώς μειούμενο αριθμό μαχητικών.

Είναι προφανές ότι τα σενάρια που κατά καιρούς εμφανίζονται, περί αποσύρσεως των F-16 Block 30, F-4E AUP ή και Mirage 2000, δεν εμπίπτουν στην σφαίρα των ειλημμένων αποφάσεων του ΓΕΑ.

*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

-----------------------------
πηγή: ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε το εδώ..!: