Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες 5 Αναρτήσεις Paragliding And Aviation

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Μετέωρα - Climb & BASE από τον Στράτο Γιαμούκογλου..

* 'Αρθρο του www.kalabakacity.gr

Τον Ιούλιο του 2010 ο διεθνούς φήμης Έλληνας base jumper k. Στράτος Γιαμούκογλου βρέθηκε στα Μετέωρα για να εξερευνήσει τα βράχια και να βρει το κατάλληλο exit point για άλμα από βράχο.
Το base jump είναι ένα extreme σπορ στο οποίο ο αθλητής κάνει ελεύθερη πτώση από σταθερό σημείο. Τα άλματα βέβαια εδώ γίνονται από πολύ πιο χαμηλά σημεία. Τα αλεξίπτωτα είναι ειδικά για base άλματα, και δεν υπάρχει εφεδρικό διότι δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για την χρήση του. Μόνο το όνομα του σπορ μάλιστα αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για κάτι εύκολο, καθώς το base αποτελεί ακρωνύμιο των λέξεων building (κτίριο), antennas (κεραίες), spans (γέφυρες) και earth (κυρίως λόφους), σημεία δηλαδή από τα οποία ένας αθλητής κάνει το άλμα. Το base jumping μάλιστα θεωρείται πιο επικίνδυνο σπορ ακόμη και από την πτώση με αλεξίπτωτο από αεροπλάνο. Λίγοι είναι αυτοί πάντως στη χώρα μας που έχουν ως χόμπι να πέφτουν από βράχους, κτίρια ή γέφυρες, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη τους στα ύψη!

Τον Ιούλιο του 2010 ο διεθνούς φήμης  Έλληνας base jumper k. Στράτος Γιαμούκογλου βρέθηκε στα Μετέωρα  για να εξερευνήσει τα βράχια και να βρει το κατάλληλο exit point για άλμα από βράχο.
Στα Μετέωρα συναντήθηκε με τον έμπειρο αναρριχητή Βασίλη Θεόδωρου και μαζί  επισκεφτήκαν τον βράχο  που βρίσκεται απέναντι από το μοναστήρι στον Αγ. Στέφανο.
Πρόκειται για τον διάσημο πλέον βράχο όπου γυρίστηκε η ταινία του James Bond  “ For your eyes only” . Στον βράχο αυτό είχε πηδήξει  πρώτος πριν 8 χρόνια ο διάσημος Felix  Baumgartner . Είχε ονομάσει το επίτευγμα του αυτό ως  « Ο μοντέρνος Ίκαρος στα χνάρια του 007». Στον βράχο αυτόν λοιπόν βρέθηκε και ο  Έλληνας  base jumper  και   πήδηξε στην δύση του Ήλιου από τον 120μ βράχο.  Άνοιξε το αλεξίπτωτο του αμέσως μετά το άλμα και προσγειώθηκε με ασφάλεια στο έδαφος, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη σε όλους τους κατοίκους της περιοχής.
Την επόμενη μέρα μαζί με την Βασίλη Θεοδώρου αποφάσισαν να σκαρφαλώσουν τον Άλυσσο. Ο ΑΛΥΣΣΟΣ ήταν  για την Καλαμπάκα ένας βράχος-μύθος, λόγω του σχήματός του και, παρόλο που υπήρχε παλιό μοναστήρι εκεί,  η κατάκτησή του θεωρήθηκε μεγάλο κατόρθωμα. Είναι από τους ψηλότερους βράχους  στα Μετέωρα με ανάπτυγμα  πάνω από 250μ.
Στο βράχο του ΑΛΥΣΣΟΥ (παλιό μοναστήρι), αυτός που επιχείρησε την πρώτη ανάβαση υποχρεώθηκε σε δύσκολη αναρρίχηση (V βαθμού δυσκολίας) σε «καμινάδα» στη βόρεια πλευρά του βράχου, που ακόμα και σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο δύσκολους προς ανάβαση βράχους
Οι διαδρομές  του  δεν σκαρφαλώνονται συχνά.
ΑΛΥΣΣΟΣ
S40a Παλιά ανάβαση των μοναχών V
S40b Σαξονική πέρλα V
S40c Διαδρομή του φιδιού VII+ (VI,A1)
S40c1 ΔΙΑΓΩΝΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ (διαγώνια παραλλαγή)V+
S40c2 ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ ΝΤΙΡΕΚΤ (παραλλαγή -"Αυγό του φιδιού" ) VI
S40d ΣΤΑΝ ΚΑΙ ΟΛΙ VII
S40e ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ VII+ (VI,A2)
S40f1+2 Παραλλαγές διευκόλυνσης στην "ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ" III
S40g ΒΟΡΕΙΟΣ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ VII
Στην παρέα του Στράτου Γιαμούκογλου και του Βασίλη Θεοδώρου προστέθηκε και η Τζιλινη Λιάνα που ανήκει στην ομάδα υποστήριξης του Στράτου. Όλοι μαζί λοιπόν αποφάσισαν να σκαρφαλώσουν την δυτική σχισμή. Μια δύσκολη διαδρομή μέσα σε σχισμή 6+ για  να φτάσουν στην κορφή του Αλυσσου. Από εκεί λοιπόν βρήκαν το κατάλληλο σημείο για exit point . Στο σημείο εκείνο το ύψος του βράχου ήταν  190μ.  Εκεί λοιπόν περιμένοντας τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες , ο Στράτος πήδηξε στο κενό , κόβοντας την ανάσα σε όσους τον παρακολουθούσαν από κάτω. Το αλεξίπτωτο άνοιξε μετά από μερικά δευτερόλεπτα και προσγειώθηκε στο έδαφος . Άλλο ένα επιτυχημένο άλμα είχε επιτευχθεί στον ιερό αυτό τόπο των Μετεώρων.
¨Αναρρίχηση και basejump είναι  πολύ ιδιαίτερος συνδυασμός  και αρκετά αδρεναλινούχο¨  μας  λέει ο  Στράτος . Τα Μετέωρα είναι ο ιδανικός τόπος για να ζήσεις αυτήν την εμπειρία.  Σίγουρα υπάρχουν και αλλά σημεία για base jump στα βράχια αυτά  που θα ήθελα πολύ να κάνω. Βεβαία για όλα αυτά απαιτείται πολύ προσοχή , εμπειρία και γνώσεις. Το base jump είναι επικίνδυνο άθλημα και απαιτεί σεβασμό . Γοητεύομαι να ανοίγω καινούρια exit points  για άλματα στα ελληνικά βουνά και βράχια, και η Ελλάδα  έχει πολλά. Θέλω  επίσης να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φίλο μου αναρριχητή  Βασίλη Θεόδωρου που χωρίς την βοήθεια του τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα δυο αυτά άλματα στα Μετέωρα στο YouTube:




----------------------------------
Πηγή: http://www.kalabakacity.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε το εδώ..!: