Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες 5 Αναρτήσεις Paragliding And Aviation

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Sperwer του Ελληνικού Στρατού εκτέλεσε βαριά προσγείωση στην Γκιώνα -περιοχή Αγ. Ευθυμία- Φωκίδος στο κυνήγι κακοποιών!

UPDATED- Στο κάτω μέρος της ανάρτησης
φωτο αρχείου ΕΣ
φωτο αρχείου ΕΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες, μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος παρατήρησης τύπου Sperwer του Ελληνικού Στρατού εκτέλεσε σήμερα Πέμπτη πολύ νωρίς το πρωί βαριά ελεγχόμενη προσγείωση στην Γκιώνα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Αγ. Ευθυμία της Φωκίδος.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής (η είδηση από εξαιρετικά έγκυρες πηγές να πούμε ότι υπήρχε εδώ και μέρες αλλά μερικά πράγματα είναι πάντα καλύτερα να μη λέγονται) επιχειρησιακά αποσπάσματα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφων παρατήρησης του Ελληνικού Στρατού έχουν μετακινηθεί από τις θέσεις τους και βρίσκονται σε συνεργασία με τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας που έχουν αναπτυχθεί στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας με σκοπό την ανεύρεση των πολύ επικίνδυνων Αλβανών κακοποιών που δραπέτευσαν πριν δύο μήνες από τις φυλακές των Τρικάλων και μέχρι τώρα έχουν αφαιρέσει τις ζωές μίας 25χρονης κοπέλας και ενός 38χρονου αστυνομικού πατέρα δύο παιδιών.
Οι δραπέτες σύμφωνα με όσα ανακοινώνει η αστυνομία φέρονται να έχουν εγκλωβιστεί στην ορεινή περιοχή.
Το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Sperwer πιθανότατα εκτελούσε μία τέτοιου τύπου πολύωρη -καθαρά επιχειρησιακή- πτήση στην περιοχή της Γκιώνας, ενώ η ελεγχόμενη πτώση του πολύ νωρίς το πρωί υποδηλώνει ότι ίσως πετούσε ήδη από τις νυχτερινές ώρες.  Δίνοντας έτσι εικόνα από τους αισθητήρες που διαθέτει σε πραγματικό χρόνο στο επιχειρησιακό κέντρο, όταν λόγω κάποιου προβλήματος χρειάστηκε να αναπτυχθεί το αλεξίπτωτο ανάκτησης και το Αερόχημα εκτέλεσε μία βαριά αλλά ελεγχόμενη προσγείωση και να υποστεί ελαφριές ζημιές πιθανότατα λόγω παράσυρσης του αλεξιπτώτου από τον άνεμο.
Πριν από λίγο αναμενόταν ελικόπτερο CH-47 Chinook στην περιοχή ώστε το Αερόχημα να ανακτηθεί και να μεταφερθεί στη βάση του για εκτίμηση και αποκατάσταση των όποιων ζημιών.

Μόλις έχουμε περισσότερες και πιο ασφαλείς πληροφορίες θα ενημερώσουμε.
----------------------------------
Παρακάτω μπορείτε να δείτε κι ένα βίντεο όπου στο 0:45 φαίνεται ο τρόπος προσγείωσης του Αεροχήματος με το αλεξίπτωτο ανάκτησης.

Hellenic Army - SPERWER Tactical UAV System



 *Αναδημοσιεύμε από το http://strategyreports.wordpress.com:

Ελεγχόμενη προσγείωση αεροχήματος Sperwer του 472 ΤΕΠΠ στη Φωκίδα

Aερόχημα Sperwer στο σύστημα εξαπόλυσης. Για την προσεδάφισή του χρησιμοποιεί αλεξίπτωτο και τρεις αερόσακους απόσβεσης κραδασμών.

Ελεγχόμενη προσγείωση με χρήση αλεξιπτώτου σε δύσβατη περιοχή πραγματοποίησε σήμερα το πρωί Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφους (ΜΕΑ) Sperwer του 472 Τάγματος Επιτήρησης Πληροφορικής (ΤΕΠΠ) στην περιοχή Αγία Ευθυμία της Φωκίδας, όπου η ΕΛ.ΑΣ πραγματοποιεί έρευνα για τον εντοπισμό των πέντε επικίνδυνων Αλβανών κακοποιών.
 Αν και οι αρμόδιες αρχές αρνούνται ότι η πτήση του αεροχήματος είχε οποιαδήποτε σχέση με την επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραπετών των φυλακών Τρικάλων, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για συμμετοχή του ΜΕΑ στις έρευνες μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας καθώς η ΕΛ.ΑΣ δε διαθέτει αντίστοιχα μέσα σε αντίθεση με τη διεθνή πρακτική.
Το ΜΕΑ περισυνελλέγη και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο CH-47 Chinook στο 472 ΤΕΠΠ.
 Ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει 4 συστήματα με συνολικά 16 ΜΕΑ Sperwer, τα οποία κατανέμονται στο 472 ΤΕΠΠ με έδρα την Αθήνα και ζώνη ευθύνης την ΑΣΔΕΝ και το 473 ΤΕΠΠ  με έδρα τη Ξάνθη και ζώνη ευθύνης το Δ΄ΣΣ.
 Τα ΜΕΑ Sperwer έχουν εμβέλεια 200 χιλιομέτρων, αυτονομία πτήσης 6 ωρών με ταχύτητα 140-210 χιλιομέτρων την ώρα. Διαθέτουν τηλεοπτική κάμερα ημέρας και κάμερα υπερύθρων, σύστημα GPS/INS για τον προσδιορισμό θέσεων με ακρίβεια καθώς και βελτιωμένες ικανότητες δορυφορικής ζεύξης για την μετάδοση εικόνας μέσω δορυφόρων σε σταθμούς εδάφους που έχουν αναπτυχθεί σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων.

 *Aντιγράφω από το Βήμα:
Η πρώτη φορά που επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη είχαν ενημερωθεί για τη δυνατότητα εναέριου ελέγχου και αναζήτησης κακοποιών ήταν στις αρχές του Ιουνίου 2009. Τότε έγινε η πρώτη επίδειξη του συστήματος σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, της ΕΥΠ και του Λιμενικού Σώματος, στη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών στον Αγιο Κοσμά. Ακολούθως αντιπρόσωποι ισραηλινής εταιρείας που κατασκευάζει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UΑV – Unmanned Αerial Vehicles) επισκέφθηκαν τους επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη . Μάλιστα, εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η υπόθεση απαγωγής της συντρόφου ενός εφοπλιστή. Οι απαγωγείς είχαν ζητήσει πέντε εκατ. ευρώ για την απελευθέρωσή της. Τότε αποφασίστηκε να δοκιμασθεί το UAV μήπως επιτευχθεί να καταγραφούν οι κινήσεις των δραστών ως το καταφύγιό τους. Όμως, τελικά, δεν δόθηκε άδεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για την πτήση του. 

 *Aντιγράφω από το http://www.amfissapress.gr
«Βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή και λόγω του βάρους του η μεταφορά του θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη» επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές και τουλάχιστον όσον αφορά την επίσημη ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος «προσγειώθηκε» με τη χρήση του παγίως φερόμενου αλεξιπτώτου, αλλά όχι στο σημείο όπου είχε προγραμματιστεί.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το UAV δεν έχει υποστεί ζημιές.
Ήδη από χθες νωρίς το βράδυ, πληροφορίες ανέφεραν πως ισχυρές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ. κινήθηκαν στη Φωκίδα, για να εγκλωβίσουν τους δραπέτες των Τρικάλων που βρίσκονται σε κλοιό εδώ και ημέρες και κινούνται μεταξύ των ορεινών όγκων της Ναυπακτίας και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Πευκιώτισα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να έχει ζητήσει τη βοήθεια της Αεροπορίας Στρατού, για να καλύψει την περιοχή από αέρος, ώστε η ιχνηλάτηση των δραπετών να είναι πιο εύκολη.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι σε επικοινωνία που είχε το zougla.gr με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., εκείνοι δεν επιβεβαίωσαν το περιστατικό. Ωστόσο, στην περιοχή υπάρχουν, σύμφωνα με μαρτυρίες, στρατιωτικά οχήματα και δυνάμεις της αστυνομίας.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της κοινότητας του χωριού Αγία Ευθυμία, κ. Ανδρέας Σολδάτος, ανέφερε στην ηλεκτρονική εφημερίδα πως οι κάτοικοι του χωριού από τις 03.30 τα ξημερώματα της Πέμπτης παρατήρησαν ένα αντικείμενο με κόκκινα φώτα να ίπταται πάνω από την περιοχή και στη συνέχεια το έχασαν από τα μάτια τους.
«Ο ήχος που έβγαζε θύμιζε ελικόπτερο. Πετούσε για λίγα λεπτά πάνω από την περιοχή και στη συνέχεια χάθηκε» τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε το εδώ..!: