Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες 5 Αναρτήσεις Paragliding And Aviation

Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Πρωτάθλημα Αλεξιπτώτου Πλαγιάς - Καλέντζι Αχαίας 2009

Δελτίο Τύπου - Γενική ενημέρωση για τον αγώνα

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αλεξιπτώτου Πλαγιάς που θα διεξαχθεί στις 22,23 και 24 Μαίου και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο γραφικό Καλέντζι Αχαίας όπου και αναμένεται μεγάλη προσέλευση θεατών.
Άλλωστε ποιος δεν θυμάται την μεγάλη περυσινή επιτυχία του αγώνα όπου η προσέλευση περίπου 170 Αλεξιπτωτιστών Πλαγιάς από όλη την Ελλάδα αλλά και από χώρες του εξωτερικού ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ εφέτος αναμένεται ακόμα μεγαλύτερος αριθμός συμμετεχόντων ή απλών φίλων του αθλήματος, ιπταμένων και μη.

Διοργάνωση
Το πρωτάθλημα διοργανώνεται από τη Λέσχη Αλεξιπτώτου Πλαγιάς Πατρών υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας και της Επιτροπής Αλεξιπτώτου Πλαγιάς με την αμέριστη όπως πάντα υποστήριξη της παραδοσιακής Κοινότητας του Καλεντζίου.
Ο χώρος απογειώσεων των αθλητών είναι ένα καταπράσινο λιβάδι ανάμεσα στα έλατα (όπως και ολόκληρη η περιοχή) που απέχει μόλις πέντε λεπτά και βρίσκεται ακριβώς πάνω από το χωριό.
Ωρες πτήσεων
Ο αγώνας θα ξεκινά κάθε ημέρα ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες μετά τις 12:30 περίπου το μεσημέρι με τις εντυπωσιακές διαδοχικές απογειώσεις όλων των αεραθλητών και η πτητική δραστηριότητα θα διαρκεί αν το επιτρέπει ο καιρός μέχρι αργά το απόγευμα.
Εντυπωσιακές στιγμές
Εκτός όμως από τις διαδοχικές απογειώσεις τόσων αλεξιπτώτων η πιο εντυπωσιακή και αναμφισβήτητα όμορφη και αξέχαστη στιγμή του αγώνα -που δεν πρέπει να χάσετε - είναι όταν όλα τα αλεξίπτωτα με τους πιλότους της πρώτης αγωνιστικής κατηγορίας έχουν απογειωθεί και πετούν σε προκαθορισμένους κυκλικούς σχηματισμούς και εκμεταλευόμενοι ταυτόχρονα τα θερμικά ανοδικά ρεύματα ανεβαίνουν πολύ ψηλά πάνω από το Καλέντζι, ψηλότερα ακόμα και από τις απόκρυμνες κορυφές του Ερυμάνθου και πετούν συγκεντρωμένοι εκεί κερδίζοντας όσο γίνεται περισσότερο ύψος (που θα το χρησιμοποιήσουν αργότερα για να φτάσουν πιο μακριά) περιμένοντας να δωθεί την προκαθορισμένη χρονική στιγμή το AIR START που είναι και η πραγματική έναρξη του αγώνα.
Τρόπος διεξαγωγής ενός αγώνα Παραπέντε
Και τότε βλέπουμε όλα τα αλεξίπτωτα να ξεκινούν σε μια φρενήρη κούρσα για να καλύψουν την τριγωνική απόσταση που τους έχει δωθεί και οι συντεταγμένες της υπάρχουν στα όργανα GPS που τους δείχνουν την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν.
Συνήθως στους αγώνες η τριγωνική απόσταση που δίνεται στους αθλητές είναι της τάξεως των 70 έως 100+ χιλιομέτρων και εξαρτάται από την μορφολογία του εδάφους και τις καιρικές συνθήκες. Οι αθλητές μπορούν να ακολουθήσουν όποια πορεία επιθυμούν αρκεί τα GPS τους να καταγράψουν ότι πέρασαν με τη σωστή σειρά από όλα τα σημεία στροφής που τους έχουν δωθεί με συντεταγμένες από τη διοργάνωση. Για παράδειγμα μια υποθετική διαδρομή μπορεί να είναι: Καλέντζι (έναρξη), Καλούσι (σημείο στροφής), Σταυροδρόμι (σημείο στροφής), Σκιαδά (σημείο στροφής), Καλέντζι (σημείο προσγείωσης).
Πρόκειται όπως καταλάβατε για ένα εναέριο ράλλυ σε τρείς διαστάσεις, που θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή μας. Με τη διαφορά ότι οι πιλότοι των Αλεξιπτώτων Πλαγιάς -που ως γνωστόν δεν διαθέτουν μηχανή για να κινηθούν- πρέπει σε όλη αυτή την πορεία να ανακαλύπτουν και να εκμεταλεύονται τα θερμικά ανοδικά ρεύματα που συναντούν για να μπορούν να αναπληρώνουν το ύψος που χάνουν ταξιδεύοντας προς το στόχο τους.
Πολλοί πιλότοι δεν θα τα καταφέρουν και θα προσγειωθούν σε κάποια σημεία της διαδρομής έχοντας κατακτήσει όμως μια σημαντική εμπειρία.
Τερματισμός
Πολλοί είναι όμως και οι πιλότοι που
εκμεταλευόμενοι την εμπειρία και την ικανοτητα τους, θα τερματίσουν και το λόγο θα έχουν και πάλι τα GPS. Σύμφωνα με τις καταγραφές των οποίων και με βάση ειδικό πρόγραμμα σε υπολογιστή, όποιος έχει ξεκινήσει σωστά, έχει περάσει σωστά από τα σημεία στροφής και έχει τερματίσει πιο γρήγορα θα είναι ο πρώτος νικητής!
Κάθε τερματισμός όμως είναι μια μεγάλη νίκη και η απόλυτη ηθική ικανοποίηση και δικαίωση των κόπων πολλών χρόνων εκπαίδευσης για κάθε αεραθλητή.
Βράβευση
Η βράβευση των τριών πρώτων αεραθλητών Α και Β κατηγορίας θα πραγματοποιηθεί σε μια σεμνή τελετή που θα λάβει χώρα στην πλατεία του Καλεντζίου την Κυριακή 24 Μαίου το απόγευμα.
Δείτε πολλές φωτογραφίες από τον περυσινό αγώνα στη ηλεκτρονική διεύθυνση της Λέσχης Αλεξιπτώτου της Πάτρας :http://patras-paragliding.gr/news/news-08/Kalentzi%202008.html
Η Λέσχη Αλεξιπτώτου Πλαγιάς της Πάτρας ευχαριστεί την Κοινότητα Καλεντζίου για την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή της στον αγώνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε το εδώ..!: