Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες 5 Αναρτήσεις Paragliding And Aviation

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Τα θρυλικά Α-7 Corsair II αποσύρονται. Ας δημιουργηθεί ένα μικρό αεροπορικό πάρκο στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας.


O τρόπος με τον οποίο εκτίθεται ένα Α-7 Corsair II του Αμερικάνικου Ναυτικού στην Καλιφόρνια - ΗΠΑ.

Τα θρυλικά βομβαρδιστικά Α-7 Corsair II αποσύρονται την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου οριστικά από την ενεργό υπηρεσία με μία λαμπρή τελετή και ένα μικρό αεροπορικό υπερθέαμα με διελεύσεις αεροσκαφών και ακροβατικές επιδείξεις που θα γίνουν στην Αεροπορική Βάση του Αράξου. Η όλη εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό και αναμένεται πλήθος φίλων της ΠΑ όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από όλο τον κόσμο.

Τα ήδη παροπλισμένα Α-7 σαπίζουν ανεκμετάλευτα..

Η πρόταση του Paragliding And Aviation είναι το να ζητηθεί από τον Δήμο της Πάτρας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών ένα από αυτά τα θρυλικά αεροσκάφη A-7  και ακόμα ένα το επίσης θρυλικό F-104G Starfighter, - που επίσης έσκιζαν τους ουρανούς της Πάτρας έχοντας πρίν από τα Corsair τη φωλιά τους στον Άραξο - από αυτά που τώρα σαπίζουν παραπεταμένα στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αγρινίου.

Τα παλιότερα F-104G Starfighter σαπίζουν εδώ και πολλά χρόνια στο Αγρίνιο...

Η πρότασή μας είναι με τα αεροσκάφη αυτά να δημιουργηθεί ένα μικρό θεματικό αεροπορικό πάρκο στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας. Ουσιαστικά στο έδαφος δεν πρόκειται να αλλάξουν και πολλά, απλώς θα εκτίθενται σε ψηλή βάση τα δύο αεροπλάνα και θα δεσπόζουν στον χώρο.
Το πάρκο αυτό θα μπορούσε κάλιστα να συνδυαστεί με ένα μνημείο πεσόντων αεροπόρων που, από όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχει στην πόλη.

Η παραλιακή ζώνη που προτείνουμε. Ανάμεσα σε Φάρο και Νέο λιμάνι.
Η περιοχή μπορεί να είναι η παραλιακή περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στον Φάρο της Πάτρας και το νέο λιμάνι η οποία έτσι θα αναδειχθεί περαιτέρω και η πόλη θα αποκτήσει ένα νέο σημείο αναφοράς.
Καθώς μάλιστα θα είναι άμεσα ορατά από την πολυσύχναστη λεωφόρο της Ακτής Δυμαίων αλλά και από τη θάλασσα και ευρισκόμενα κοντά στο νέο λιμάνι - δυτική πύλη της χώρας - θα γίνουν ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της πόλης αλλά  και σημείο αναφοράς στους ξένους αεροπορικούς τουριστικούς χάρτες, αφού πολλοί είναι οι λάτρεις της αεροπορίας ανά τον κόσμο που θα ήθελαν να τα επισκεφτούν και να δουν δύο από τα πλέον θρυλικά αεροσκάφη της νεότερης αεροπορικής ιστορίας από κοντά.

Το F-5A Freedom Fighter του Βόλου! (φωτο Κώστας Πάντιος)
Προσοχή όμως.. Τα αεροσκάφη θα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ψηλή βάση όπως στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε ώστε να αποφευχθούν τυχόν φαινόμενα βανδαλισμού τους, γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα συμβαίνουν κι αυτά..

Το F-104G Starfighter του Αιγίου (φωτο Κώστας Πάντιος)
Να το ευχηθούμε?
Θα μπορέσουμε να το δούμε κάποια στιγμή σύντομα να γίνεται πραγματικότητα?
Μόνο κέρδος θα υπάρξει για την πόλη, αυτό είναι το μόνο σίγουρο!
Ας μετρήσουν οι υπεύθυνοι την προσέλευση του κόσμου στον Άραξο την Παρασκευή στην τελετή απόσυρσης των Α-7 (παρόλο που πρόκειται για εργάσιμη ημέρα, καθημερινή) και ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Α-7 Corsair - Oι τελευταίοι Κουρσάροι του Αιγαίου αποσύρονται από τους ουρανούς με ένα εντυπωσιακό Αεροπορικό υπερθέαμα στον Άραξο την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου!


Royal Inernational Air Tatoo 2014
Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διοργανώνει μία εντυπωσιακή τελετή για την απόσυρση από την ενεργό δράση των θρυλικών αεροσκαφών Α-7 Corsair ΙΙ μετά από 39 χρόνια υπηρεσίας του τύπου στους Ελληνικούς ουρανούς και 49 χρόνια παγκοσμίως, με την Πολεμική μας Αεροπορία να είναι ο τελευταίος χρήστης του τύπου.

Η τελετή απόσυρσης περιλαμβάνει ένα μίνι αεροπορικό υπερθέαμα και θα γίνει στην Αεροπορική Βάση του Αράξου την ερχόμενη Παρασκευή 17 Οκτωβρίου. Η όλη εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και αναμένεται εξαιρετικά εντυπωσιακή προσελκύοντας πλήθος φίλων της ΠΑ από όλη την Ελλάδα αλλά και πολλούς spotters και φανατικούς λάτρεις της Αεροπορίας από όλον σχεδόν τον κόσμο. Αφού το Α-7 Corsair II είναι ένα αεροσκάφος θρύλος που έχει αφήσει εποχή στα παγκόσμια χρονικά ήδη από την εποχή του Βιετνάμ και την υπηρεσία του στα Αεροπλανοφόρα του Αμερικανικού Ναυτικού και πολλοί είναι εκείνοι που θα ήθελαν να το δουν να πετάει για τελευταία φορά, να το φωτογραφίσουν και να φωτογραφηθούν μαζί του.

Το Α-7 είναι ένα αεροσκάφος κρούσης εξ ου και το Α (Attack) και πήρε το επίσημο προσωνύμιο Corsair II καθώς ήταν ο δεύτερος Κουρσάρος που πήρε αυτό το προσωνύμιο μετά από το καταδιωκτικό F-4 του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου που ονομάστηκε έτσι για πρώτη φορά. Το ανεπίσημο όνομά του όμως στα πολλά χρόνια της υπηρεσίας του στα αεροπλανοφόρα του Αμερικανικού Ναυτικού ήταν το ακρωνύμιο S.L.U.F. - Short, Little, Ugly, Fellow (δηλαδή Κοντός, Μικρός, Άσχημος, Φιλαράκος), με το τελευταίο F όμως να μεταφράζεται και Fucker κατά περίπτωση! 
Μία υστεροφημία που το ακολούθησε και στην Ελληνική υπηρεσία καθώς το 1975 εντάχθηκαν στην υπηρεσία της ΠΑ 60 ολοκαίνουργια τότε βομβαρδιστικά Α-7Η Corsair II που από την βάση τους στη Σούδα της Κρήτης όργωναν όλες τις χαράδρες και τίς θάλασσες της Ελληνική επικράτειας πετώντας πολύ χαμηλά για να μην γίνονται αντιληπτά από τα ραντάρ.


Η αξία όμως του Α-7 αντικατοπτριζόταν στους 6 τόνους οπλικού φορτίου που μπορούσε να μεταφέρει και να αφήσει με ακρίβεια 3400 χιλιόμετρα μακρυά από τη βάση του. Ακόμα και με τα σημερινά προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη τα μεγέθη του οπλικού φορτίου και της ακτίνας δράσης απλά δεν συγκρίνονται. 

Τη δεκαετία του 1990 παρελήφθησαν από το Αμερικάνικο Ναυτικό 62 μεταχειρισμένα Corsair της έκδοσης A-7E και της διθέσιας ΤΑ-7C τα οποία έφεραν σύγχρονα ηλεκτρονικά και άλλα υποσυστήματα. Τα αεροσκάφη αυτά εγκαταστάθηκαν στην Αεροπορική Βάση του Αράξου με τα παλιότερα A-7H της Κρήτης να μετασταθμεύουν κι αυτά εκεί και στη συνέχεια αποσύρθηκαν  σταδιακά.

Η σημασία όμως της απόκτησης του Α-7 Corsair II σαν οπλικού συστήματος ήταν πολλαπλάσια της αξίας τους για την Ελλάδα, καθώς ήταν το μόνο αεροσκάφος που μπορούσε να ''αφήσει'' το μεγάλο φορτίο του στα πέρατα της Τουρκικής επικράτειας και να επιστρέψει στη βάση του χωρίς ενδιάμεσο ανεφοδιασμό. Ήταν ένας παράγοντας μεγάλης ισχύος που πάντα λαμβανόταν υπόψη από τους εξ ανατολής συμμάχους μας, ένας παράγοντας που ίσως έχει παίξει το δικό του γνωστό - άγνωστο ρόλο στην εύθραστη ειρήνη των πολλών τελευταίων ετών.  Και από αυτή την άποψη χρωστάμε πάρα πολλά όχι μόνο σε αυτό, αλλά κυρίως στα άξια πληρώματα που το πέταξαν όλα αυτά τα χρόνια, στους μηχανικούς που το συντήρησαν και τα πιο πολλά ακόμα τα χρωστάμε σε όσους έφυγαν για πάντα μαζί με αυτό.


Η τελετή απόσυρσης του τύπου περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό αεροπορικό υπερθέαμα - σπάνιο για την διψασμένη αεροπορικά περιοχή της Πελοποννήσου - όπου εκτός από τα Α-7 Corsair στο έδαφος και στον αέρα, οι επισκέπτες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν αεροπορικές επιδείξεις από το F-16 Demo Team ''ΖΕΥΣ'' της Πολεμικής Αεροπορίας, το Τ-6 ''Δαίδαλος'' Demo Team, καθώς και σχηματισμούς από τα όλα μαζί τα μαχητικά που υπηρετούν στην Πολεμική Αεροπορία (A-7, F-4, M2000, F-16).

Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης όπως δημοσιεύθηκε από την ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας (http://haf.gr):
(Πολύ προσοχή πρέπει να δωθεί στό ότι η προσέλευση των επισκεπτών θα πρέπει να έχει γίνει τουλάχιστον μέχρι τις 10:30 το πρωί.)



Το επετειακό βίντεο της ΠΑ για την απόσυρση του A-7:


Πηγή: http://haf.gr
-----------------------------------------------------
Από το http://airforce.gr αναδημοσιεύουμε στα αγγλικά: 
Hellenic Air Force organizes the official retirement ceremony for A-7 Corsairs after 39 years of service in greek skies and 49 years of life since HAF is the last user of the type. The celebration is open for the public and since a lot of you are interested in visiting Greece for the event we have collected some interesting information trying to answer frequent questions. A Spotters' Day will also be organized on Thursday October 26th so charge your cameras!!!

HAF A-7 Retirement Ceremony Schedule

Friday, October 17th 2014


  • 09:30-10:15 Public– Journalists Arrival
  • 11:00 Honoree Arrival
  • 11:02 Mass
  • 11:12 Roll Call of the Fallen – A minute of silence
  • 11:15 336SQ Officer speech
  • 11:25 Revealing of a specially painted A-7
  • 11:27 Α-7 Veteran Pilot speech
  • 11:32 Chief of Hellenic Air Force General Staff salutation
  • 11:40 End of Ceremony
  • 11:45 Air Show
  • 13:30 Departure

Air Show


  • 11:50 Α-7 formation (Low Apex Attack)
  • 11:51 Τ-6 Solo display (Daedalus Team)
  • 12:07 Α-7 formation fly past
  • 12:08 F-16 Solo display (Zeus Team)
  • 12:23 Mixed Fighter formation fly past (A-7, F-4, M2000, F-16)
  • 12:24 Aircraft landings
For more info: http://airforce.gr
--------------------------------------
Πηγές:  http://haf.gr & http://airforce.gr

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Ολόκληρος ο Πειραιάς με τα λιμάνια του ''πιάτο'' από Παραμοτέρ!

Είχα πολύ καιρό να δω ένα τόσο ... πως να το πω τώρα... θα το πω χορταστικό βίντεο!!!
Ανοίχτε το σε μεγάλη οθόνη και απολαύστε το!!!



Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Την παρθενική του πτήση έκανε το νέο ΖΕΥΣ!! (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Νέες φωτογραφίες δημοσιοποιήθηκαν  από το facebook,  φωτογραφίζοντας το F-16 της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους  "Ζευς"  στην ανεπίσημη παρθενική του πτήση  με την νέα του φορεσιά. Στο κάθετο σταθερό απεικονίζεται έντονα και επιβλητικά ο Θεός Δίας με την Ελληνική σημαία.



   Ο διάκοσμος είναι εντυπωσιακός και σίγουρα τα στελέχη της ΠΑ θα εισπράξουν τα καλύτερα σχόλια εντός και εκτός Ελλάδας και ιδιαίτερα στην πρώτη του εμφάνιση που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 6-7 Σεπτεμβρίου 2014 στην εκδήλωση "AIR14" AIR DISPLAY 100 Χρόνια Ελβετικής Πολεμικής Αεροπορίας, 50 Χρόνια PATROUILLE SUISSE, 25 Χρόνια PC-7 TEAM, στην αεροπορική βάση Payerne Air Base στην Ελβετία.
Δείτε όλες τις φωτό:

Η πρώτη αεροπειρατεία στον κόσμο έγινε από νεαρούς Έλληνες και άλλαξε τα μέτρα προστασίας στα αεροδρόμια...

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1948 το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελευθερία» στα περίπτερα, έγραφε με έντονα, κεφαλαία γράμματα, «ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΝ ΩΔΗΓΗΘΗ ΒΙΑΙΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑΝ». Ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη αεροπειρατεία σε πτήση που εκτελούσε επιβατικό δρομολόγιο στον κόσμο. Δράστες ήταν 6 μαθητές της τάξης του Γυμνασίου από τη Θεσσαλονίκη, όλοι τους παιδιά αστικών οικογενειών και πρώην μέλη της Ε.Π.Ο.Ν.
Στόχος τους να καταφέρουν να περάσουν μέσα από τη Γιουγκοσλαβία στο μέτωπο του Γράμμου και να ενωθούν με τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος.
Ήταν η εποχή που ο ελληνικός Εμφύλιος μαίνονταν και η αριστερά διώκονταν βιαίως από τις κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ οι δρόμοι για το βουνό ήταν αποκομμένοι. Με τη δικαιολογία ότι θα δώσουν εξετάσεις για το Πολυτεχνείο, οι πρώτοι αεροπειρατές της ιστορίας, οι Αλέξανδρος και Δημήτριος Κουφοδάκης (ετών 21 και 23 αντίστοιχα), Αχιλλέας Κλετιμλίδης (ετών 19), Αντώνης Βογιάζος (ετών 18), Γιώργος Κέλας (ετών 17) και  Σπύρος Χειλμιάδης (ετών 18), κατέβηκαν αρχικά στην Αθήνα.
Αυτή ήταν μόνο η αρχή από το παράτολμο και καινοφανές σχέδιό τους. Στις 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 13:15, οι 6 νέοι θα επιβιβαστούν από το αεροδρόμιο του Ελληνικού σε ένα αεροσκάφος της  TAE, (της πρώτης ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας – Τεχνικαί Αεροπορικαί Εκμεταλλεύσεις), με δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Μεταξύ των ονομάτων των 21 επιβατών, ήταν και αυτό του  βουλευτή Ιωάννη Αποστόλου.
Κατά τη διάρκεια της πτήσης και ενώ το αεροπλάνο βρίσκονταν πάνω από τη Σκύρο, τέσσερις από τους νεαρούς εισέβαλαν στο πιλοτήριο και οπλισμένοι με σουγιάδες και ένα μπουκάλι γκαζόζας, ζήτησαν από τον πιλότο να αλλάξει προορισμό και να προσγειώσει το σκάφος στο Βελιγράδι. Ακολούθησε συμπλοκή στο πιλοτήριο με το συγκυβερνήτη, ενώ μέσα σε εκείνο το διάστημα ο ασυρματιστής πρόλαβε να αναφέρει το συμβάν. Η εντολή που έλαβε είναι να «επιστρέψει το αεροπλάνο πάση θυσία αμέσως εις Θεσσαλονίκην». Ταυτόχρονα, απογειώθηκαν πολεμικά σκάφη τύπου SPITFIRE για να αποτρέψουν την αεροπειρατεία, αλλά ήταν ήδη αργά. Το επόμενο μήνυμα που εξέπεμψε ο ασύρματος  ήταν «Είμεθα προσγειωμένοι Όφτσε Πόλε 60 χλμ. Νοτιοανατολικά  Σκοπίων».


Η επιστροφή του αεροσκάφους σε ελληνικό έδαφος σηματοδότησε μια σειρά από ανακρίσεις, από τον ίδιο τον υπουργό Αεροπορίας, ενώ επιρρίφθηκαν ευθύνες και στους πιλότους που δεν κατάφεραν να παραπλανήσουν τους αεροπειρατές και να προσγειώσουν το σκάφος σε Ελληνικό έδαφος.
Τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και προφυλακίστηκαν
. Οι 6 νεαροί που κατάφεραν να φτάσουν με τρένο στα Σκόπια, δικάσθηκαν ερήμην και κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάσθηκαν σε θάνατο. Διώξεις και φυλακές γνώρισαν και οι οικογένειές τους, που δε γνώριζαν τίποτα για τις προθέσεις των παιδιών τους. Ως αποτέλεσμα της πρώτης αεροπειρατείας στον κόσμο, ήταν η εντατικοποίηση των ελέγχων στα αεροδρόμια και η λειτουργία τους στο εξής σε αυστηρότερο πλαίσιο.
Από τους 6 νεαρούς αεροπειρατές, ο πιο γνωστός σήμερα είναι ο  Αντώνης Βογιάζος, σκηνοθέτης και  μεταφραστής του έργου του Λένιν στα ελληνικά. Το 1987 οι κρίσιμες στιγμές από την πρώτη αεροπειρατεία αναβίωσαν στη μεγάλη οθόνη από το σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη, στην ταινία «Ο Κλοιός».



ΠΗΓΗ:
Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Δείτε ολόκληρη την Ταινία Ο Κλοιός του Κώστα Κουτσομύτη:

 Ο κλοιός

Σκηνοθεσία: Κώστας Κουτσομύτης
Έτος παραγωγής: 1987
Διάρκεια: 106'

Παίζουν:
Αίας Μανθόπουλος
Στέλιος Παύλου
Γεράσιμος Σκιαδαρέσης
Βλαδίμηρος Κυριακίδης
Δημήτρης Καραμπέτσης
Σωκράτης Αλαφούζος
Γιώργος Παπαδημητράκης
κ.α.

*Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα της τελευταίας περιόδου του εμφυλίου πολέμου


Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

F-16 εναντίον Παραπέντε στη Θεσσαλία.. Μήπως δεν έγινε ακριβώς έτσι?

*UPDATE - H απάντηση της Αερολέσχης Πύλης στα σχόλια.
 
Θεωρούμε υποχρέωσή μας να αναδημοσιεύουμε σε ξεχωριστή ανάρτηση δύο πολύ επεξηγηματικά σχόλια που μας άφησε επώνυμα ο συναθλητής μας Αλεξιπτωτιστής Πλαγιάς από την περιοχή της Θεσσαλίας κ Νικόλαος Νέτσος σχετικά με την μεγάλη αρνητική δημοσιότητα που έχει πάρει το επίμαχο άρθρο της Αερολέσχης Πύλης Τρικάλων αναφορικά με το συμβάν οπτικής επαφής μεταξύ F-16 της ΠΑ και αλλοδαπών παραπεντιστών που έλαβε χώρα στην περιοχή της Πορτής Τρικάλων.


Εμείς να σημειώσουμε μόνο ότι η αρνητική δημοσιότητα συνεχίζεται και εκτός από τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα στα οποία το άρθρο έπαιξε πάρα πολύ, το θέμα απασχόλησε και τα δελτία της τηλεόρασης με φραστικές αναφορές που δυστυχώς και εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως ούτε εξακριβωμένες είναι αλλά και μεγάλη ζημιά έκαναν όχι μόνο στο Παραπέντε αλλά και σε ολόκληρο τον Αεραθλητικό κόσμο και την εικόνα του γενικότερα. 
Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι το θέμα έπρεπε να κρατηθεί χαμηλά και να λυθεί τοπικά και συναδελφικά και σε πνεύμα Αεραθλητικής συννενόησης και αλληλεγγύης. Θελουμε να ελπίζουμε ότι δεν είναι αργά.
Ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που τονίστηκε σε αναλυτικό άρθρο μας ΕΔΩ, ότι δεν υπάρχει καμία παρανομία καθώς η περιοχή απέχει 42 Ναυτικά Μίλια από το κοντινότερο αεροδρόμιο, αλλά αποτελεί πάγια τακτική της Διεύθυνσης Ασφαλείας της ΠΑ για λόγους μεγιστοποίησης της ασφάλειας πτήσεων να παροτρύνει τους Αεραθλητές σε περιοχές ενδιαφέροντος να επικοινωνούν με τον Πύργο Ελέγχου της περιοχής τους και να αναφέρουν την περιοχή όπου πρόκειται να πετάξουν πράγμα που όπως διαβεβαιώνουν οι τοπικοί Αεραθλητές σαφώς και το τηρούν.

Επίσης να σημειώσω ότι καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει βγει από την ίδια την ΠΑ για το θέμα (παρά μόνο αυτό το συγκεκριμένο άρθρο της Αερολέσχης Πύλης),  όπως για παράδειγμα είχε γίνει με την περίπτωση του Ιουνίου όπου παραβιάστηκε το ΝΟΤΑΜ που υπήρχε τότε σε ισχύ για την άσκηση Καμπέρος (παραβίαση που έγινε από αλλοδαπούς πιλότους που παρόλο που είχαν ενημερωθεί για την απαγόρευση επέλεξαν να πετάξουν και να την αγνοήσουν)  κάτι που έρχεται προς επίρρωσι των όσων γράφαμε κι εμείς και λενε και οι Αεραθλητές της περιοχής ότι η επικοινωνία της ΠΑ ήταν καθαρά ενημερωτική και για την βελτιστοποίηση της ασφάλειας.

*Ακολουθούν τα πολύ επεξηγηματικά κείμενα του κ Νικόλαου Νέτσου:
----------------------------------------------
Επειδή το συγκεκριμένο άρθρο έχει πάρει αρνητική δημοσιότητα η οποία λειτουργεί σε βάρος του αεραθλήματος και επειδή κάποια σχόλια που γράφτηκαν με ενόχλησαν προσωπικά θα ήθελα να σχολιάσω το τι έγινε την συγκεκριμένη ημέρα και να ζητήσω και κάποιες διευκρινίσεις από το συντάκτη του άρθρου της Αερολέσχης Πύλης.

Την Πέμπτη 28/08/2014 και ώρα 13:45 δέχτηκα τηλεφώνημα από τον Κο Νίκο Λώλο συνάδελφο αεραθλητή αλεξιπτώτου πλαγιάς για το αν γνωρίζω ποιος πέταγε στην περιοχή του Μουζακίου τη συγκεκριμένη ημέρα γιατί δέχθηκε τηλεφώνημα από το Α. Τ Μουζακίου το οποίο είχε δεχθεί τηλεφώνημα από το ΑΤΑ ότι πολεμικό αεροσκάφος F-16 ανέφερε ότι στην περιοχή Πορτής Μουζακίου υπήρχε δραστηριότητα από αεραθλητές. Ο λόγος του τηλεφωνήματος ήταν ότι δεν είχαν ενημερωθεί για αυτή τη δραστηριότητα τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα στην περιοχή. Αμέσως ενδιαφέρθηκα για να μάθω ποιος πέταγε στην περιοχή χωρίς να ενημερώσει τον πύργο ελέγχου της 110 ΠΜ και έμαθα ότι στην περιοχή πέταγαν 8 Ρώσοι και ένας Άγγλος αεραθλητές χωρίς τη συμμετοχή κανενός Έλληνα. Οι Ρώσοι αεραθλητές επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας και γνώριζαν την περιοχή από την περσινή τους επίσκεψη. Η επόμενή μου κίνηση ήταν να καλέσω τον πύργο ελέγχου της 110 ΠΜ στις 14:15 και να μιλήσω με τον ελεγκτή τον οποίο ενημέρωσα για την ταυτότητα των αεραθλητών και ότι επειδή ήταν αλλοδαποί ίσως δεν γνωρίζουν ότι στην περιοχή υπάρχει δραστηριότητα πολεμικών αεροσκαφών τις καθημερινές. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε ενημερωθεί από κανένα άλλο ή την Αστυνομία για την ταυτότητα των αεραθλητών. Επίσης τον ρώτησα αν έγινε κάποιο συμβάν με κάποιο αεραθλητή και πήρα την απάντηση ότι δεν έγινε κάτι αλλά πιλότος μαχητικού ανέφερε στον ασύρματο ότι διέκρινε αεραθλητική δραστηριότητα στην περιοχή του Μουζακίου, το ανέφερε για λόγους ασφαλείας επειδή προσέγγιζαν και άλλα αεροσκάφη την περιοχή. Είπα στον ελεγκτή ότι σε περίπτωση που παραμείνουν στην περιοχή οι αλλοδαποί αεραθλητές θα τους συναντήσουμε και θα τους ενημερώσουμε για τις διαδικασίες που ακολουθούμε όταν πετάμε στην περιοχή της Θεσσαλίας. Ο ελεγκτής με ευχαρίστησε για την ενημέρωση και εγώ εκείνον για την καλή συνεργασία που έχουμε καθώς πάντα επικοινωνούμε όταν πρόκειται να πετάξουμε (τις πολύ λίγες φορές) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Να προσθέσω ότι στην περιοχή και μέχρι 3 Ιουλίου υπήρχε ΝΟΤΑΜ για απαγόρευση πτήσεων το οποίο και τηρήσαμε όλοι οι αεραθλητές της περιοχής όπως οφείλαμε.

Στην περιοχή αρχές Αυγούστου πραγματοποιήθηκε πανελλήνιος αγώνας αποστάσεων αλεξιπτώτου πλαγιάς από την αερολέσχη Αγρινίου με διευθυντή αγώνα εμένα και τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την έκδοση ΝΟΤΑΜ τις ημέρες των αγώνων. Στον αγώνα ήταν παρόντες ο αντιπρόεδρος της ΕΛΑΟ, ο πρόεδρος της ΕΑΠ (Επιτροπή Αλεξιπτώτου Πλαγιάς) και μέλη της επιτροπής.

Επειδή θεωρώ ότι θίγομαι προσωπικά από χαρακτηρισμούς που γράφτηκαν στο άρθρο της Αερολέσχης Πύλης και προς ενημέρωση όσων δεν γνωρίζουν αναφέρω τα παρακάτω:

Στην περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων είμαστε ενεργοί με συχνή αεραθλητική δραστηριότητα περίπου 12 άτομα από τους οποίους 4 εκπαιδευόμενοι πιλότοι οι οποίοι πάντα πετούν με την παρουσία του εκπαιδευτή τους ο οποίος είναι πιστοποιημένος από την ΕΑΠ μέλος της Αερολέσχης Αγρινίου και ιδρυτικό μέλος της Αερολέσχης Νομού Καρδίτσας που θα συγκροτηθεί σε λίγες μέρες. Οι 4 αυτοί εκπαιδευόμενοι πιλότοι είναι ιδρυτικά μέλη της Αερολέσχης Νομού Καρδίτσας οι μόνοι που δεν ανήκουν ακόμη σε κάποια αερολέσχη αναγνωρισμένη από την ΕΛΑΟ. Οι υπόλοιποι είμαστε εγγεγραμμένοι επί σειρά ετών στα παρακάτω σωματεία τα οποία είναι και αναγνωρισμένα από την ΕΛΑΟ:
-Αερολέσχη Αγρινίου (5 άτομα)
-Α.ΦΩ.ΣΤ.ΕΛ Αερολέσχη φωκίδας και Στερεάς Ελλάδας (2 άτομα)
-Αεραθλητικό Σωματείο ‘’ΗΠΕΙΡΟΣ’’ (1 άτομο)

Πετάμε συνήθως από την Πορτή, τον Ελληνόπυργο και τον Αγιο Γεώργιο του Νομού Καρδίτσας τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα καιρού επιτρέποντος και ώρες από 12:00 -17:00, ώρες κατά τις οποίες δεν εκτελούνται στην περιοχή πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών. Πετάμε κατόπιν συνεννόησης μεταξύ μας και όσο περισσότεροι μπορούμε. Πολλές φορές μας επισκέπτονται πιλότοι από όλη την Ελλάδα μιας και η περιοχή του Κόζιακα θεωρείται από τις καλύτερες της Ελλάδας για πτήσεις αποστάσεων. Όσοι επισκέπτονται πρώτη φορά την περιοχή τους κάνουμε ιδιαίτερη ενημέρωση πριν την πτήση και στον αέρα μέσω ασυρμάτου.

Διαθέτουμε όλοι καινούριους και πιστοποιημένους εξοπλισμούς, έχουμε όλοι συσκευές εντοπισμού θέσης και συσκευές livetracking μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας ώστε να μπορούμε να εντοπιστούμε άμεσα αν συμβεί κάτι. Κρατάμε logbook με τις πτήσεις μας, τις αναρτούμε στο διαδίκτυο και έχουμε όλοι διπλώματα αλεξιπτώτου πλαγιάς: 2 Πεπειραμένου Πιλότου (ΠΠ)με τον ένα να είναι και εκπαιδευτής, 2 Πιλότου (Π) και 4 Πιλότων Λέσχης (ΠΛ). Δεν πραγματοποιείτε ποτέ πτήση από εμάς χωρίς την παρουσία τουλάχιστον ενός Πεπειραμένου Πιλότου (ΠΠ) ή Πιλότου (Π).

Κατόπιν των παραπάνω θα ήθελα να μου εξηγήσει ο συντάκτης του άρθρου τι ακριβώς εννοεί λέγοντας ότι από την περιοχή της Πορτής και του Ελληνόπυργου πραγματοποιούνται «ανεξέλεγκτες πτήσεις» καθώς επίσης τι εννοεί «ανένταχτοι» αιωροπτεριστές –παραπεντίστες.

Ποια είναι η Αερολέσχη Πύλης, που είναι ενταγμένη, ποια η αεραθλητική της υπόσταση και αναγνώριση. Τι δικαιοδοσία έχει και με ποια αρμοδιότητα στέλνει τέτοιες ανεύθυνες ενημερώσεις.

Αν δεν μπορέσει να τα δικαιολογήσει τουλάχιστον να ανακαλέσει και να προσπαθήσει να μην θίγει ανθρώπους που προσπαθούν και κάνουν ότι μπορούν ώστε να προωθηθεί ο αεραθλητισμός στην περιοχή.

Επίσης θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα ανεύθυνο από ΜΜΕ να αναπαράγουν "ενημερώσεις" χωρίς διασταύρωση στοιχείων, και επιβεβαιώσεις. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να ελέγξει την ακρίβεια όσων γράφτηκαν.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Νικόλαος Νέτσος
Πιλότος αλεξιπτώτου πλαγιάς, μέλος της Αερολέσχης Αγρινίου FAI CIVL ID 26510
Pilot level member of APPI (Assosiation of Paragliding Pilots and Instructors)
Ραδιοερασιτέχνης, μέλος της Ραδιολέσχης Καρδίτσας διακριτικό κλήσης SV4LBT
Μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελληνοπύργου «ο Άγιος Αθανάσιος»
Να μην συνεχίσω …
Για κάποιους: ‘’ανένταχτος που πετάει ανεξέλεγκτα’’ ενώ πληρώνω κάθε χρόνο 140 ευρώ για συνδρομές σε λέσχες και συλλόγους.

ΥΓ. Να σημειώσω τελειώνοντας ότι κατά την άποψή μου ο μόνος «ανένταχτος» είναι η Αερολέσχη Πύλης μιας και ενώ έχουν περάσει 3 χρόνια από την ίδρυσή της δεν έχει γίνει ακόμα μέλος της ΕΛΑΟ όπως όφειλε σύμφωνα με το άρθρο 28 παράγραφος 2 του καταστατικού της, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι αεραθλητές αν γίνουν μέλη της να συμμετέχουν σε αγώνες αλεξιπτώτου πλαγιάς.

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Καινούργιο συμβάν μεταξύ Αλεξιπτώτου Πλαγιάς και F-16 της ΠΑ στη Θεσσαλία, ο Κίνδυνος αλλά και η Αρνητική Δημοσιότητα. Τελικά που επιτρέπεται να πετάμε?

*Αναδημοσιεύουμε το σχετικό άρθρο με την περιγραφή του συμβάντος από την σελίδα της Αερολέσχης Πύλης
Να πούμε μόνο ότι αυτό το άρθρο σήμερα αναδημοσεύεται με διάφορες παραλλαγές σχεδόν σε όλα τα μέσα. Είναι το θέμα τέτοιο που πουλάει αλλά η αρνητική δημοσιότητα που παίρνει είναι πολύ άσχημη. Aκολουθεί σημείωμα του ιστολογίου μας  προσπαθώντας να ''δούμε'' το θέμα κι από τις δύο πλευρές.
----------------------------------------------------

νέο σοβαρό αεροπορικό συμβάν με "parapente" στην ευρύτερη περιοχή της Πορτής Καρδίτσας

ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΠΥΛΗΣ
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Διευθυντή ΔΑΠΕ του ΑΤΑ με τον Πρόεδρο της ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΠΥΛΗΣ, μας έγινε γνωστό ότι σήμερα (28/8) το μεσημέρι, μαχητικό αεροσκάφος F-16 διασταυρώθηκε με αλεξίπτωτο πλαγιάς (parapente) στην περιοχή βορειοδυτικά του χωριού Πορτή Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας και συγκεκριμένα άνωθεν του οικισμού Αγ. Δημητρίου του  ΔΔ Ροπωτού Δήμου Πύλης.
Ο κ. Πρόεδρος αφού ενημέρωσε/διαβεβαίωσε το Δντη ΔΑΠΕ ότι κανένα μέλος της ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΠΥΛΗΣ δεν πετούσε στην περιοχή, εξέφρασε με τη σειρά του την αγωνία του ιδίου και των μελών για τις ανεξέλεγκτες πτήσεις που κατά καιρούς πραγματοποιούν στην περιοχή μερίδα Ελλήνων αλλά και αλλοδαπών αιωροπτεριστών απογειούμενων από την Πορτή ή τον Ελληνόπυργο Καρδίτσας. 

Του συμβάντος έχει ενημερωθεί και το Α.Τ. Μουζακίου το οποίο αναζητά την  ταυτότητα των "αεραθλητών".

Η ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΠΥΛΗΣ έχει κατά καιρούς αναφερθεί στο θέμα των ανεξέλεγκτων πτήσεων αιωροπτεριστών στην ευρύτερη περιοχή του συμβάντος και με πρωτοβουλία της είχε τοποθετήσει στην "Απογείωση Αιωροπτερισμού Πορτής", πινακίδα με σχετικές οδηγίες και τηλέφωνα επικοινωνίας προκειμένου να ενημερώνεται άμεσα ο Έλεγχος Εναέριας Κυκλοφορίας περιοχής  για την πτητική δραστηριότητα των αεραθλητών. Δυστυχώς η συγκεκριμένη πινακίδα σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαφανίσθηκε.

Ευχόμαστε οι "ανένταχτοι" αιωροπτεριστές-παραπεντίστες έστω την ίστατη στιγμή να κατανοήσουν τη σοβαρότητα του θέματος προκειμένου να μη θρηνήσουμε θύματα ....
---------------------------------------- 


Σημείωμα Paragliding And Aviation:
Δυστυχώς πρόκειται οπωσδήποτε για ένα δυσάρεστο συμβάν. Η ασφάλεια πτήσεων τόσο της ΠΑ όσο και η δική μας φυσικά είναι κάτι που πρέπει να κυριαρχεί συνεχώς στην σκέψη μας και στο γενικότερο πλάνο με βάση το οποίο οργανώνουμε, αξιολογούμε και τελικά επιχειρούμε την κάθε μας πτήση. 
Διάβασα αρκετές μέχρι τώρα παραφράσεις του άρθρου, η σημερινή λανθάνουσα δημοσιογραφία εννοεί να αντιγράφει τα άρθρα των άλλων προσθέτοντας από σελίδα σε σελίδα κι από κάτι ακόμα διαστρεβλώνοντας πάντα την όλη κατάσταση. Έτσι διάβασα σε άλλες σελίδες ότι πετούσαν σε -δήθεν- απαγορευμένη περιοχή και άλλα πολλά που είμαι σίγουρος ότι έχω να διαβάσω ακόμα.
Λοιπόν ας τα πάρουμε από την αρχή:
 Έγινε το συμβάν και κάπου πάνω από την Πύλη στη Θεσσαλία κάποιος χειριστής μαχητικού της ΠΑ ανέφερε -και ορθώς το ανέφερε για λόγους ασφαλείας-  ότι ήρθε σε οπτική επαφή με ένα Αλεξίπτωτο Πλαγιάς.
Ο διευθυντής Ασφαλείας Πτήσεων του Α.Τ.Α. επικοινώνησε τηλεφωνικά -και πολύ καλά έπραξε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του- με τον πρόεδρο της κοντινότερης Αερολέσχης που είναι η Αερολέσχη Πύλης. 
Ο πρόεδρος ο κ Ηλίας Ντούβλης που είναι και πολύ καλός φίλος του ιστολογίου τον ενημέρωσε ότι δεν ήταν κάποιος από την Αερολέσχη Πύλης, άλλωστε η επίσημη Αερολέσχη Πύλης δεν έχει αναπτύξει δραστηριότητα Αλεξιπτωτισμού Πλαγιάς μέχρι στιγμής.
Αυτό είναι όλο το συμβάν... μέχρι στιγμής που μιλάμε τουλάχιστον.

Ωστόσο είναι τώρα η κατάλληλη ώρα για να ρίξουμε μία καλή ματιά στον κανονισμό του Αλεξιπτώτου Πλαγιάς που έχει εγκριθεί από την ΥΠΑ, έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και είναι από το 2006 νόμος του Ελληνικού Κράτους.

Στο άρθρο Ε (ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΕ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΩΡΟ) λοιπόν ο κανονισμός  ρητά ορίζει ότι μπορούμε να πετάμε με τα Αλεξίπτωτα Πλαγιάς αρκεί να βρισκόμαστε 10 Ναυτικά Μίλια μακρυά από Αεροδρόμια. (Φωτό επάνω)
Επίσης στο αμέσως επόμενο άρθρο να μην πετάμε σε περιοχές όπου απαγορεύεται με ΝΟΤΑΜ.

Οπότε περνάμε στο επόμενο στάδιο, ανοίγουμε το Google Earth, παίρνουμε το χάρακα και μετράμε από το κοντινότερο Αεροδρόμιο της Λάρισας έως τον Οικισμό Αγ. Δημήτριο του Δήμου Πύλης. Μετράμε 42 Ναυτικά Μίλια απόσταση. Και εφ όσον δεν υπάρχει και κάποια ΝΟΤΑΜ σε ισχύ που δεν το νομίζω, είναι παραπάνω από σαφές ότι: Παρανομία δεν υπάρχει.
Τώρα το ότι κάποιος πήγε να πετάξει σε χώρο που επιτρέπεται και καταλήγει να τον αναζητά η αστυνομία Μουζακίου, δεν μου φαίνεται και πολύ ορθό.
Αν έχει παρανομήσει εντάξει, αλλά μάλλον θα πρέπει να μας εξηγήσουν ποιος είναι ο νόμος που παραβιάστηκε. Αν όχι και η αστυνομία θέλει απλά να ενημερώσει για να βελτιωθεί το επίπεδο επικοινωνίας με την ΠΑ στο επίπεδο που περιγράφουμε παρακάτω τότε πολύ σωστά αν και η ενημέρωση ωφείλει να γίνει σε συλλογικό Αεραθλητικό επίπεδο ώστε να ενημερωθούν όλοι. Έτσι δεν είναι?


Επίσης σχετικά με το ΝΟΤΑΜ υπάρχει πρόσφατη προιστορία στην περιοχή με μεγάλη αρνητική δημοσιότητα και πάλι. Τον προηγούμενο Ιούνιο μέχρι στις αρχές Ιουλίου 2014 η ΠΑ είχε ως γνωστόν δεσμεύσει με ΝΟΤΑΜ απαγόρευσης πτήσεων σχεδόν ολόκληρη τη Θεσσαλία  για τις εκπαιδευτικές πτήσεις και την τελική φάση της άσκησης Καμπέρος που έγινε στις 3 Ιουλίου. 
Είχε γίνει και τότε παρόμοιο συμβάν ναι. Αφορούσε  όμως -αν και δεν έγινε ευρέως γνωστή η συγκεκριμένη λεπτομέρεια- αλλοδαπούς Αλεξιπτωτιστές Πλαγιάς οι οποίοι μάλιστα είχαν ενημερωθεί από τοπικούς πιλότους για το ΝΟΤΑΜ και παρόλα αυτά επέλεξαν να πετάξουν.
Η ειδοποιός διαφορά είναι αυτή. Υπήρχε ΝΟΤΑΜ τότε, και τώρα όχι.


Τότε τί ακριβώς γίνεται όμως? Γιατί επενέβει πάλι η ΠΑ? 
Παρανομία δεν υπάρχει, ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τώρα το όλο θέμα όσο μπορούμε με τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται η άλλη πλευρά, δηλαδή η Π.Α.
Υπάρχει η ηθική τάξη και η νομοτελειακή εξίσωση που λέει ότι αν δεν πας εσύ να συναντήσεις πρώτος και να λύσεις το πρόβλημα τότε αργά η γρήγορα θα σε συναντήσει εκείνο.  Έτσι ωφείλει να ενεργεί η ΠΑ παιδιά και οι περισσότεροι το γνωρίζετε.
Ο κανονισμός του Αλεξιπτώτου Πλαγιάς δεν το λέει πουθενά κι έτσι δεν είναι υποχρεωτικό αλλά η ΠΑ μας έχει δώσει το δικαίωμα να παίρνουμε τηλέφωνο στους Πύργους Ελέγχου των Αεροδρομίων της και συνομιλώντας απευθείας με τους ελεγκτές -που σημειωτέον είναι εξυπηρετικότατοι- να τους ενημερώνουμε ότι θα πετάξουμε στην τάδε περιοχή μέχρι την τάδε ώρα. Έχουν γίνει άπειρες συζητήσεις πάνω σε αυτό.
 Ξέρουμε ότι δεν χρειάζεται να παίρνουμε τηλέφωνο για περιοχές με μεγάλη Αεραθλητική Δραστηριότητα οι οποίες είναι λίγο πολύ γνωστές στους χειριστές -και τους γίνεται και σχετική ενημέρωση ώστε να τις αποφεύγουν-  όπως πχ ο Κιθαιρώνας στην Βοιωτία, ή ο Ομπλός στην Πάτρα.

Είναι πολύ καλό όμως το να μιλάμε με τον Πύργο Ελέγχου της περιοχής ειδικά τις καθημερινές, όχι μόνο όταν παρατηρούμε μεγάλη κυκλοφορία (και πάμε να ''ενταχθούμε'' κι εμείς σε αυτή!), αλλά και όταν πετάμε σε κάποια σημεία που ξέρουμε από την πείρα μας ή την πείρα των ντόπιων ότι είναι σημεία διέλευσης μαχητικών. Ο κ Ηλίας Ντούβλης λέει ότι πρόκειται ακριβώς για ένα τέτοιο σημείο. Ένα ζευγάρι μαχητικά να εμφανιστεί ξαφνικά από το πουθενά, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. 
Είναι ακριβώς αυτό που μου είπε ο πρόεδρος της Αερολέσχης Πύλης στην επικοινωνία που είχα μαζί του... τί να το κάνω άμα είναι νόμιμοι και οι μεν και οι δε... τί να το κάνω άμα είναι νόμιμοι αλλά νεκροί...
Σκεφτείτε το και -χωρίς να τις επηρεάσετε- βάλτε έναν παράγοντα ασφαλείας επιπλέον στις πτήσεις σας.

ΥΓ. Επειδή διαπιστώνω ότι υπάρχει άγνοια όχι μόνο στους απ' έξω αλλά και στους ασχολούμενους με τον Αεραθλητισμό -και αυτό είναι μία άγνοια που δεν δικαιολογείται- εδώ μπορείτε να βρείτε και να διαβάσετε ολόκληρο τον κανονισμό του Αλεξιπτώτου Πλαγιάς οπως εγκρίθηκε από την ΥΠΑ και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το 2006, έχοντας γίνει από τότε νόμος του κράτους: (Απλώς ακολουθήστε τους συνδέσμους στο πάνω μέρος της σελίδας) :
----------------------------------
UPDATE
Από τον φίλο μας τον Νίκο Λόλο που είναι τοπικός πιλότος στην περιοχή πήραμε το παρακάτω μήνυμα:
Βαγγέλη δεν υπήρξε ΄''παραλίγο σοβαρό ατύχημα'' πετούσαν κάποιοι Ρώσοι και 1 Άγγλος κανένας τοπικός πιλότος (αν έχει αντίθετη εικόνα κάποιος να την πει) !!! 
Εμείς πάντα ενημερώνουμε τη Λάρισα. η Αστυνομία εμένα πήρε τηλέφωνο αν ξέρω κάτι.... δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα αλλά κάποια παπαγαλάκια φρόντισαν για αρνητική δημοσιότητα (δυο ανίψια μου που θα ξεκινούσαν Οκτώβριο parapente έχουν σαλτάρει από το φόβο τους και δεν θέλουν να ξανακούσουν). 
Επίσης στις 12 το μεσημέρι οποιος ξέρει από παραπέντε δεν πάει στον Αγιο Δημήτριο...θα είναι τόσο υπήνεμος που δεν θα προλάβει να κάνει κιχ!!! 
Από την Αεροπορία είπαν στο ΑΤ Μουζακίου να μας ενημερώσουν να ενημερώνουμε πριν πετάξουμε.... τίποτα άλλο!!! και η Αστυνομία ενημέρωσε εμένα... δεν έγινε κάτι τρομερό!!!

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Σγος Στυλιανός Κελετσέκης - Ανθσγος Κωνσταντίνος Παλαμιώτης - Ροδινή Αχαίας - 21 Χρόνια μετά...


22/08/1993
Σήμερα συμπληρώνονται 21 χρόνια από την τραγική ημέρα που δύο χειριστές της 355ΜΤΜ, ο σμηναγός Στυλιανός Κελετσέκης και ο ανθυποσμηναγός Κωνσταντίνος Παλαμιώτης έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, δίνοντας μάχη με τις φλόγες στη μεγάλη φωτιά της Ροδινής, στις 22 Αυγούστου 1993.
 Οι δύο αυτοί νέοι άνθρωποι χάθηκαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί στην περιοχή «Χρούτσα».
 Ο Στυλιανός Κελετσέκης από την Αθήνα και ο Κωνσταντίνος Παλαμιώτης από τη Λάρισα, ήταν αντίστοιχα ο κυβερνήτης και συγκυβερνήτης του μοιραίου πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215 (S/N 1064), που απογειώθηκε από την 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης της Ελευσίνας, με προορισμό τη Ροδινή, όπου θα συνέδραμε στο έργο της κατάσβεσης.
 Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες το αεροσκάφος κατέπεσε, παρασύροντας στο θάνατο τους δύο αεροπόρους και βυθίζοντας στη θλίψη το πανελλήνιο.
Το δυστύχημα επίσημα αποδόθηκε σε απώλεια στήριξης λόγω κακού χειρισμού, γεγονός που δεν αποδείχτηκε ποτέ. Για όσους προλάβαμε και τους γνωρίσαμε, θα μείνουν για πάντα στην καρδιά μας. Ήταν ότι καλύτερο έχει περάσει από τη Μοίρα.. Πραγματικά διαμάντια..

*Φωτό και κείμενο μέσω  George Tsiakovis 
 355 MTM (Fire Fighting Squadron) 

                 Canadair   CL - 215 sn 1064 
            Αυτό ήταν  το μοιραίο αεροσκάφος 

            Από τον τύπο της εποχής

          Κωνσταντίνος Παλαμιώτης 
Φωτογραφία από το αρχείο του θείου του κ Ευάγγελου Κολώνα

          Κωνσταντίνος Παλαμιώτης 
 Φωτογραφία από το αρχείο του θείου του κ Ευάγγελου Κολώνα        




Το μνημείο στο τόπο της θυσίας στη ΡΌΔΙΝΗ ΑΧΑΪ́ΑΣ
Φωτογραφία : Διονύσης Θεριστόπουλος



 Αριστερά από τον κ Πανέλα ο Στυλιανός Κελετσέκης. 
(Αρχείο κ Β. Πανέλα) 


Αριθμοί 95 - 96 - Στρατιωτικό κοιμητήριο Πεσόντων Αεροπόρων - Γλυφάδα
(Αρχείο κ Μαρίας Παπαϊωάννου) 



Φωτογραφία από το αρχείο του θείου του κ Ευάγγελου Κολώνα του Σχολείου που χτίστηκε στην μακρινή Κανάγκα του Κογκό με τα χρήματα της αποζημίωσης που δώρισε η οικογένεια του Κωνσταντίνου Παλαμιώτη και φέρει το όνομά του. 


CL-215 VETERAN FIGHTERS 
Στο video ο Κωστας Παλαμιώτης (1.14-1.18, 1.47-1.52)..
(Video Editing Jim Buffalonick, πλάνα Tsacko και Jim Buffalonick)..
Συμμετοχή από Monastiridis Nikos..



 Αντί υστερόγραφου...
Τους έβλεπα από την παραλία του Ρίου, κοντά στην υπήνεμη στο βοριά δυτική προβλήτα. Ένα ζευγάρι Canadair ερχόταν και ξαναερχόταν σε κύκλους των 20 περίπου λεπτών για να πάρει νερό. Εκείνοι αγωνίζονταν να σβήσουν τη φωτιά μακρυά επάνω στη Ροδινή, κι εμείς πίναμε καφέ......
 Ξαφνικά οι κύκλοι σταμάτησαν και μου φάνηκε περίεργο καθώς οι καπνοί έδειχναν ότι η φωτιά δεν είχε υποχωρήσει. Μετά από άρκετή ώρα μάθαμε τα τραγικά νέα.Το μόνο που μπορώ να τους πω τώρα είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Κι αυτό ισχύει για όλους σας που πολεμάτε κάθε καλοκαίρι εκεί ψηλά....
Βαγγέλης Αρβανίτης

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

9 - Αυγούστου 1978 - Πώς μία ασύλληπτη τραγωδία αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή!

Η δραματική πτήση ενός έμφορτου Boeing 747 Jumbo Jet της Ολυμπιακής Αεροπορίας με πρόβλημα στους κινητήρες αμέσως μετά την απογείωση από το Ελληνικό. Πετώντας στα όρια του STALL, στα 55 μόλις μέτρα, λίγο πάνω από τις πολυκατοικίες και τους δρόμους της Αθήνας!
Όταν το πλήρωμα έφτασε να λέει στον εαυτό του 
''σκοτώσου σαν άντρας''.

(1994) Απόσπασμα Εκπομπής / "Μία στις χίλιες" - 09-08-1978 ΟΑ411

 *Αντιγράφουμε από τις πληροφορίες του βίντεο όμως η αφήγηση του Κυβερνήτη στο βίντεο που ακολουθεί είναι ιδιαιτέρως καθηλωτική:

Στις 9-8-1978 η Ολυμπιακή Αεροπορία είχε προγραμματίσει την πτήση 411 από Αθήνα.

Αμέσως μετά την απογείωση και με τους κινητήρες να λειτουργούν στο μέγιστο της απόδοσής τους το τμήμα του στροβίλου του Νο 3 κινητήρα εξερράγη και έπεσε στο έδαφος. Κατά τη διερεύνηση που ακολούθησε αποκαλύφθηκε ότι ορισμένοι από τους αγωγούς ψύξης του στροβίλου ήταν βουλωμένοι. Αυτό είχε αποτέλεσμα να υπερθερμανθούν και να σπάσουν, προκαλώντας καταστροφή στο Νο 3 κινητήρα, με αποτέλεσμα την αποκόλληση του.

Ο ιπτάμενος μηχανικός μόλις είδε την καταστροφή του κινητήρα έκοψε τα νερά, δηλαδή έθεσε εκτός λειτουργίας το σύστημα ψεκασμού νερού σε όλους τους κινητήρες. Με την ενέργεια του αυτή, το αεροπλάνο έχασε 4500 λίμπρες από την ώση, γεγονός που επιβάρυνε την ήδη επικίνδυνη κατάσταση.
 Το αεροπλάνο πλέον πετούσε με ταχύτητα ελάχιστα υψηλότερη από αυτή που ήταν το όριο για την απώλεια στήριξης. Η πορεία που μπορούσε ο κυβερνήτης να ακολουθήσει ήταν μόνο ευθεία και οριζόντια. Κάθε άλλη ενέργεια θα είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση του Τζάμπο 747, γιατί θα έχανε πολύτιμους κόμβους ταχύτητας.
Αναγκαστικά το τεράστιο αεροπλάνο των 335.000 κιλών πέρασε πάνω από το Ελληνικό, την Νέα Σμύρνη και την Καλλιθέα. Το αεροπλάνο πήγαινε καρφί στο όρος Αιγάλεω, με τελικό στόχο την καταστροφή του. Στις 2.05 μμ μια ελαφριά αύρα έδωσε στο Τζάμπο 747 μερικά πόδια ύψους, που σε συνδυασμό με την μείωση των καυσίμων κατάφερε με μια μικρή κλίση να αποφύγει την συντριβή του στις πλαγιές του Αιγάλεω.
Στις 2.20 μμ η προσγείωση έγινε χωρίς κανένα απρόοπτο. Μετά από έρευνα στα στοιχεία του αεροπλάνου φάνηκε ότι είχαν γίνει τροποποιήσεις στους κινητήρες, για να έχουν μεγαλύτερη ώση. Μια από τις τροποποιήσεις ήταν και στο σύστημα ψεκασμού, η βασική αιτία του αεροπορικού συμβάντος που αναφέραμε ανωτέρω.




Kι ένα ''γράμμα'' από τη Νέα Υόρκη, από έναν από τους Έλληνες επιβάτες της δραματικής πτήσης ο οποίος βρισκόταν στην πτήση 411 μαζί με την οικογένειά του: 

Γράμμα από τη Νέα Υόρκη

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Ένας ξεχωριστός Aviation Artist - Kώστας Καββαδίας


 Just released!!! (Ιούλιος 2014) P-80C Shooting star! Hobby Boss 1/48th scale!!! Box art by Kostas Kavvathias. All the best!!!

Εδώ και καιρό ήθελα να κάνω μία πιο ιδιαίτερη παρουσίαση σε έναν ξεχωριστό ιντερνετικό φίλο. Έναν φίλο που πραγματικά με εντυπωσίασε και με εξέπληξε θετικά (μέσα στα μίζερα Ελληνικά δεδομένα) όχι μόνο με το εξαιρετικό επίπεδο και την απηχηση της δουλειάς του που έχει αφήσει κάτι από το στίγμα της σε μία ολόκληρη αεροπορική -και όχι μόνο- γενιά, αλλά κυρίως για το ήθος του, για το κέφι του και το αστείρευτο μεράκι του.
Μια γενιά που μεγάλωσε βλέποντας ιστορικά και συγχρονα μαχητικά αεροσκάφη επάνω σε κουτιά στατικών μοντέλων πλαστικομοντελισμού των πιο γνωστών εταιρειών στον κόσμο. Οι πιο τυχεροί πιάσαμε στα χέρια μας κάποτε και φτιάξαμε μερικά από αυτά. 
Ούτε που ξέραμε τότε -οι περισσότεροι ούτε και τώρα το γνωρίζουν- ότι μερικά πασίγνωστα από αυτά φιλοξενούν στο κουτί τους την φαντασία και την ζωγραφική δεινότητα ενός Έλληνα Καλλιτέχνη όπως αυτή είχε νωρίτερα αποτυπωθεί στον καμβά. 
Το όνομα του φημισμένου Aviation Artist αυτού είναι Κώστας Καββαδίας. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πολλά από τα έργα του έχουν να κάνουν με την ιστορία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και κοσμούν πολλές από τις Μοίρες της ΠΑ.

 Και μία φωτό από το τελευταίο box art του Κώστα αυτή τη φορά στον Καμβά.




Το αφιέρωμα που ακολουθεί -με πρόλαβαν και είναι εξαιρετικό- είναι από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φίλων Π.Α. ''ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ'' , σας το παρουσιάζω κι από εδώ λοιπόν:

 ---------------------------------------------------------

 ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ
Στη σημερινή εποχή με τους ξέφρενους ρυθμούς ζωής, το να μπορεί κανείς να αναπτύξει τη δεξιοτεχνία του και να τη συνδυάσει με το επάγγελμά του είναι όχι μόνο επιθυμητό, καθώς του αυξάνει τη δημιουργικότητα και του προσφέρει ψυχική αγαλλίαση, αλλά είναι αξιοθαύμαστο και αξιοζήλευτο.
 
Ο καλλιτέχνης Κώστας Καββαδίας, γνωστός εδώ και παρά πολλά χρόνια στους θιασώτες των αεροπορικών τεκταινομένων αποτελεί ένα έξοχο παράδειγμα προσήλωσης στην αεροπορική ιδέα. Αυτοδίδακτος ζωγράφος, χρησιμοποιώντας τον καμβά ως βάση, τα ακρυλικά χρώματα και τα έλαια, από μικρή ηλικία (παιδική για την ακρίβεια) κατάφερε να εξελίξει το ταλέντο του και να αναρριχηθεί στην κορυφή της παγκόσμιας πυραμίδας. Χωρίς αμφιβολία η συνεργασία του με την Κινέζικες εταιρίες κατασκευής μοντέλων υπό κλίμακα, Trumpeter και Hobby Boss αποτέλεσε την κορωνίδα, μέχρι στιγμής της καταξίωσής του. Οι πίνακες ζωγραφικής μεταφέρονται σε κουτιά των μοντέλων και τα κοσμούν και γιατί όχι αποτελούν το πρώτο ερέθισμα για την αγορά ενός μοντέλου των εταιριων αυτων! Αεροπορικές σκηνές και πλοία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κυριαρχούν στην παλέτα του ζωγράφου. Η μεταπολεμική απεικόνιση θεματικών ενοτήτων έχουν ενταχθεί στην φαρέτρα του και μας ταξιδεύουν στην δύσκολη εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αλλα και σε νεωτερες ιστορικες στιγμες της αεροποριας!!

  
Από την θεματολογία του δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η ένδοξη Ελληνική Πολεμική Αεροπορία η αναπαράσταση ιστορικών στιγμών όπως η 1ης κατάρριψη της 335Μ της τότε Ε.Β.Α.κατά την διάρκεια του Β’ ΠΠ και η νικηφόρα εμπλοκή των ελληνικών F-5A με τουρκικά F-102A το καλοκαίρι του 1974, χαρακτηρίζουν δείγμα ανθρώπου, με σεβασμό στην Ιστορία της Πατρίδας μας. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο πίνακας αποτελεί μια απλή έκφραση των συναισθημάτων του καλλιτέχνη μια δεδομένη στιγμή, άποψη που είναι αποδεκτή. Θα μπορούσε να αναλογισθεί ότι η αποτύπωση αεροπορικών γεγονότων αποτελεί προσωπική επιθυμία και ικανοποίηση, θέση που και πάλι είναι αποδεκτή. Σε κάθε περίπτωση όμως οι καλλιτεχνικές ανησυχίες του Κώστα Καββαδία αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη στην Ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο λάτρης της αεροπορικής ιδέας κοσμεί το δωμάτιό του με τον Κουρσάρο Α-7Ε να ίπταται πάνω από την γέφυρα του Ρίου Αντιρρίου, ίσως, ένα όμορφο καλοκαιρινό δειλινό. Το μικρό παιδάκι γίνεται ο ΑΙΑΣ της 339ΜΠΚ και ετοιμάζεται να πετάξει στα σύννεφα, ενώ ο έφηβος 18χρόνος χαϊδεύει το θρυλικό Mirage F1CG και…αναθεματίζει γιατί δεν πρόλαβε να ακούσει τους περιβόητους αλαλαγμούς των Τούρκων “Μirage– Mirage”. Τέλος ο 45άρης με ρίγη αντικρίζει το Noratlas μέσα σε ένα σκοτεινό φλεγόμενο ουρανό να προσεγγίζει την Κύπρο να κατά την διάρκεια της επιχείρησης ΝΙΚΗ το 1974.

 
Όλα τα παραπάνω έργα που αποτελούν ένα μικρό, πολύ μικρό δείγμα από τα σχεδόν 20 που έχει αφιερώσει στην ΠΑ. Το μεγαλύτερο όμως έργο ή καλύτερα επίτευγμα, του καλλιτέχνη Κώστα Καββαδία, είναι ότι δημιουργεί Αεροπορική Παιδεία στην Ελλάδα. Θέτει τις προϋποθέσεις για να μπορέσει ο λάτρης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να εντριφθεί στην Αεροπορική κουλτούρα, νοοτροπία που έχει εκλείψει από την καθημερινότητα. Απ’ ενοχοποιεί το αεροπλάνο από μηχανή πολέμου και θανάτου και το παρουσιάζει ως ένα έργο τέχνης, που σχεδιάστηκε με αεροδυναμικές γραμμές και καμπύλες για να μπορεί να ελίσσεται στους καταγάλανους ουρανούς του Ιουνίου Πελάγους, ξεπερνώντας ανθρώπινη κοινή λογική. Η πτήση ενός σχηματισμού πολεμικών αεροπλάνων πάνω από μια συστάδα νησιών του Αιγαίου, πλέον δεν αποτελεί πράξη επιθετική αλλά εναέρια χορογραφία, δύσκολα σκηνοθετημένα από ανθρώπους που αγωνίζονται κατά την διάρκεια της ειρήνης για να μην αναγκαστεί η Πατρίδα μας να μεταπέσει σε καθεστώς πολέμου.

Αυτή η μικρή παρουσίαση των έργων του Κώστα Καββαδία από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φίλων Πολεμικής Αεροπορίας «Αναχαίτιση» δεν έχει σκοπό ακόμα μια καλώς έχει, αναφορά. Στόχος της είναι η διάδοση όλων των κομματιών ενός πάζλ που το κάθε ανόμοιο κομμάτι του, όπως η ζωγραφική, ο μοντελισμός, η αεροπορική φωτογραφία, η συλλογή εμβλημάτων (pathes), συνθέτουν την όμορφη εικόνα της Αεροπορικής Ιδέας.


 

Φίλε Κώστα Καββαδία, σου ευχόμαστε πολλές προσωπικές και επαγγελματικές επιτυχίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι Φίλοι της Αεροπορικής Ιδέας σε χρειάζονται και αδημονούν για τα νέα σου έργα.

Περισσότερα για τον καλλιτέχνη, θα βρείτε στην προσωπική του σελίδα

--------------------------------------------
http://www.anaxaitisi.gr