Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες 5 Αναρτήσεις Paragliding And Aviation

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ο πρώτος και μοναδικός base jumper της Ελλάδας!

*Άρθρο της http://www.espressonews.gr


Αν και είναι ήδη γνωστός στη Βραζιλία, όπου τον αποκαλούν «βασιλιά της γέφυρας», διδάσκει σε ελληνικό δημοτικό σχολείο και βέβαια όταν δεν βρίσκεται στις σχολικές αίθουσες, φοράει το αλεξίπτωτό του και κάνει ριψοκίνδυνα άλματα από πανύψηλα κτίρια, κεραίες, γέφυρες και λόφους! Ο Στράτος Γιαμουκόγλου, ο πρώτος και μοναδικός Ελληνας base jumper, αποκαλύπτεται στην «Espresso» και εκτοξεύει την αδρεναλίνη στα ύψη!

Ο Στράτος ζει στην Εδεσσα και είναι λάτρης των extreme sports, της δράσης και της περιπέτειας. Από τα μαθητικά του χρόνια, οπότε ξεκίνησε τα extreme sports, ο 46χρονος έχει ασχοληθεί με ριψοκίνδυνα αθλήματα του αέρα, όπως skydiving, paragliding και base jump, του βουνού, όπως free ride sky, climbing, mountain bike και canyoning, αλλά και της θάλασσας, όπως windsurf, wakeboard και water sky. Ωστόσο ο ίδιος δηλώνει ότι τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την απόλυτη αδρεναλίνη που του χαρίζουν τα δύο δευτερόλεπτα της ελεύθερης πτώσης στο base jump! «Αφορμή για να ασχοληθώ με το base jump ήταν ένα ρεπορτάζ που είδα σε ηλικία 16 ετών για τον διάσημο skydiver Patrick de Gaya don, που πραγματοποίησε άλμα από τον υψηλότερο καταρράκτη του κόσμου, τον Angel Falls στη Βενεζουέλα» λέει.
Αναφορικά με την παρθενική του εμπειρία στο base jump, ο ίδιος γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται: «Το πρώτο μου άλμα έγινε το 2004 από μια γέφυρα ύψους 120 μέτρων. Εκείνη την εποχή ζούσα στη Βραζιλία και εργαζόμουν ως δάσκαλος σε ελληνικό σχολείο. Ηταν συγκλονιστική εμπειρία! Η αδρεναλίνη χτύπησε… κόκκινο κι όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Μάλιστα στη συγκεκριμένη γέφυρα έχω τον μεγαλύτερο αριθμό αλμάτων και με αποκαλούν “ο rei du ponte”, που σημαίνει “ο βασιλιάς της γέφυρας”, ενώ στο καταφύγιο που βρίσκεται εκεί κυματίζει η ελληνική σημαία!»

Τολμηρός και ριψοκίνδυνος, ο Σττράτος Γιαμουκόγλου έχει κάνει άλματα στη Βραζιλία, τον Παναμά, την Αργεντινή, το Μεξικό και φυσικά στην Ελλάδα, ενώ πέρυσι κατέκτησε την 4η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό base jump που διοργανώθηκε στην Ισπανία!

Ωστόσο το άλμα που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ ήταν αυτό που έκανε από έναν ουρανοξύστη στο Sao Paolo της Βραζιλίας. Ο ίδιος μάς λέει χαρακτηριστικά: «Ολα τα άλματα που έχω κάνει ήταν ξεχωριστά, αλλά το καλύτερο ήταν ένα νυχτερινό, από ένα νεόχτιστο ουρανοξύστη στο κέντρο του Sao Paolo. Ημουν παρέα με τέσσερις Βραζιλιάνους base jumpers και χρειάστηκε να ανεβούμε σαράντα ορόφους με τα πόδια, αλλά και να περάσουμε τους φύλακες κρυφά! Το θέαμα από την ταράτσα του κτιρίου ήταν συναρπαστικό και η προσγείωση έγινε σε μια μικρή πλατεία περιτριγυρισμένη από πανύψηλα κτίρια. Στην Ελλάδα έχω κάνει άλμα στο κάστρο της Μονεμβασιάς (85 μέτρα), στη γέφυρα στο Μέτσοβο (120 μέτρα), στη γέφυρα στα Σφακιά (138 μέτρα) και στο Ναυάγιο της Ζακύνθου (200 μέτρα). Το όνειρό μου είναι να κάνω base jump από τον καταρράχτη Angel Falls στη Βενεζουέλα».

Πριν από κάθε άλμα ο Στράτος προετοιμάζεται προσεκτικά και πάρα πολύ σκληρά. «Δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους» λέει. «Κάθε λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο! Για να μπορέσει να εκτελεστεί ένα ασφαλές άλμα θα πρέπει το σημείο που θα επιλέξω να έχει τουλάχιστον 80 μέτρα ύψος. Αν πρόκειται για βράχο, θα πρέπει αυτός να είναι απόλυτα κάθετος και κατά προτίμηση να έχει αρνητική κλίση. Στο σημείο προσγείωσης πρέπει να υπάρχει αρκετός και άνετος χώρος χωρίς δέντρα. Οι καιρικές συνθήκες είναι ένας παράγοντας που πάντα λαμβάνω υπόψη μου. Ο αέρας που φυσάει πρέπει να είναι ελάχιστος έως ανύπαρκτος και να πνέει πάντα αντίθετα από τον βράχο. Το πιο σημαντικό είναι η σωστή προετοιμασία του αλεξιπτώτου, καθώς και ο έλεγχος του εξοπλισμού πριν από το άλμα».

Αναφορικά με το κόστος του εξοπλισμού των αθλητών, ο Στράτος Γιαμουκόγλου λέει: «Ενας πλήρης εξοπλισμός, που ουσιαστικά περιλαμβάνει το αλεξίπτωτο, κοστίζει περίπου 2.500 ευρώ. Επίσης απαραίτητα είναι το κράνος, οι επιγονατίδες, οι μπότες και άλλα προστατευτικά, τα οποία κοστίζουν γύρω στα 500 ευρώ. Υπάρχουν δύο εταιρείες στο εξωτερικό που κατασκευάζουν αλεξίπτωτα ειδικά για base jump και η παράδοσή τους γίνεται ύστερα από τρεις μήνες, μιας και το αλεξίπτωτο φτιάχνεται για τον κάθε αθλητή προσωπικά».

ΣΤΗ ΣΥΜΗ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ Η ΑΦΡΟΚΡΕΜΑ ΓΙΑ ΑΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ
Στη Σύμη θα επικεντρωθούν φέτος τα βλέμματα των φίλων του base jump, αφού από τις 4 έως τις 14 Αυγούστου το νησί θα φιλοξενήσει το Pro Base Beach Challenge. Για δέκα ολόκληρες μέρες η αφρόκρεμα των base jumpers θα συγκεντρωθεί στη μαγευτική παραλία του Αϊ-Γιώργη και θα κάνει εντυπωσιακά άλματα που κόβουν την ανάσα!

Αναφορικά με τη μοναδική αυτή διοργάνωση, ο Στράτος Γιαμουκόγλου μάς λέει χαρακτηριστικά: «Το πρωτάθλημα Pro Base World Cup Tour ξεκινά τον Ιούνιο στη Νορβηγία, μετά επισκέπτεται τη Σύμη και τελειώνει τον Σεπτέμβριο στην Ελβετία. Ο αθλητής που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους και από τα τρία events θα ανακηρυχτεί παγκόσμιος πρωταθλητής. Στη Σύμη οι αθλητές θα κάνουν άλματα από έναν βράχο περίπου 200 μέτρων, ακριβώς πάνω από την παραλία του Αϊ-Γιώργη και θα πρέπει να προσγειωθούν μέσα σε έναν κύκλο 10 τετραγωνικών μέτρων. Οσο πιο κοντά στο κέντρο προσγειωθούν τόσο περισσότερους πόντους θα κερδίσουν. Συνολικά θα διαγωνισθούν τριάντα αθλητές από δέκα χώρες».


ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ
Πηγή: http://www.espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε το εδώ..!: