Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες 5 Αναρτήσεις Paragliding And Aviation

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Video Ντοκουμέντο: Τα δραματικά λεπτά πριν την πτώση της Helios..

Ήταν γνωστό ότι είχε κυκλοφορήσει αυτό το βίντεο εδώ και αρκετό καιρό.
Δεν ξέρω αν έπρεπε να βγει προς τα έξω ή όχι, αυτό μάλλον χωράει αρκετή συζήτηση.
Τελικά το έβγαλε χθες το blog troktiko και αναδημοσιεύθηκε από πάρα πολλά μέσα.

Μπορείτε να δείτε ή μάλλον καλύτερα να ακούσετε εδώ τα τελευταία 10 δραματικά λεπτά των συνομιλιών με τα F-16C της Μοίρας Περσέας της Πολεμικής Αεροπορίας που σηκώθηκαν με τη διαδικασία της άμεσης απογείωσης (scramble) για να το αναχαιτίσουν.

Για την καλύτερη κατανόηση των συνομιλιών ''Mambo'' είναι το ραντάρ της Π.Α. που ελέγχει την περιοχή και όπου συνήθως αναφέρονται και παίρνουν οδηγίες τα μαχητικά. ''Αθήνα'' είναι η ο Έλεχος Εναέριας Κυκλοφορίας της Αθήνας που είναι υπεύθυνος για το FIR Αθηνών. ''Θησέας'' είναι ο κωδικός κλήσης της Μοίρας ''Θησέας'' της Π.Α. ένα ζευγάρι Mirage 2000 της οποίας απογειώθηκε για να βοηθήσει - αντικαταστήσει τα F-16 σε περίπτωση που τελείωναν τα καύσιμα τους.

Μετά το βίντεο μπορείτε να διαβάσετε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του gnews.gr που πρωτοέβγαλε το βίντεο καθώς και να ακολουθήσετε τον σύνδεσμο που οδηγεί στη σελίδα όπου υπάρχει ολόκληρο το βίντεο σχεδόν 40 λεπτά.
Δείτε το στην σελίδα που ακολουθεί..


Video Ντοκουμέντο: Τα 10 λεπτά πριν την πτώση της Helioς* Αναδημοσιεύουμε από το 
http://www.gnews.gr/Reportage/f16Helios

Το συνταρακτικό βίντεο του F16 της Helios

Η ανάσα του πιλότου του F16, του Επισμηναγού Παναγιώτη Αθανασόπουλου την ώρα που βλέπει το Boeing 737-300 της Helios να συγκρούεται στο Μαύρο Βουνό στο Γραμματικό, δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να ξεχάσει εύκολα. Η κραυγή του «έχουμε πρόσκρουση», είναι συγκλονιστική.  Το Gnews.gr αποκαλύπτει το συνταρακτικό και ενδεχομένως μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία της αεροπορίας βίντεο που λήφθηκε από το F16 του Επισμηναγού στα 22 περίπου λεπτά που ακολουθούσε το Boeing της Helios.  Οι τελευταίες στιγμές του Boeing 737 όπως καταγράφονται με εικόνα και ήχο, μέσα από το πιλοτήριο των μαχητικών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που απογειώθηκαν από τη βάση της Τανάγρας για να αναχαιτίσουν το μοιραίο αεροσκάφος, το οποίο έκανε γύρους πάνω από την Κέα και δεν απαντούσε στις κλήσεις του Κέντρου Ελέγχου Πτήσεων Αθηνών (ΚΕΠΑΘ). Ακούτε τους διαλόγους. Βλέπετε την εικόνα και το Boeing 737 με τους 121 επιβάτες και πλήρωμα να σταυρώνει σε κάποιες στιγμές μπροστά και χαμηλότερα του F16.
Αποκαλύπτουμε ακόμα, τους διαλόγους των κυβερνητών των F16 με τα κέντρα ελέγχου πτήσεων σε επίπεδο Πολιτικής και Πολεμικής Αεροπορίας. Τα έγγραφα είναι αυτούσια και πρόσφατα έχουν αποχαρακτηριστεί από τη διαβάθμιση «Άκρως Απόρρητα» που είχαν.
f16_dialogoi f16_dialogoi2
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με κάποιες ιδιαίτερα σοβαρές αναφορές, από το βίντεο, απουσιάζει τμήμα που αφορά τη συνομιλία του Επισμηναγού με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.
Ιδιαίτερα τραγικό, είναι πάντως το γεγονός ότι ενώ όπως ακούγεται στους διαλόγους, δίνονταν οδηγίες στο κυβερνήτη του F16 να καλεί το αεροσκάφος στη συχνότητα κινδύνου, οι κλήσεις δεν γίνονταν στη συχνότητα των 121.5 που είναι η συχνότητα κινδύνου για πολιτικά αεροσκάφη – όπως διαφάνηκε και στη κατάθεση του Επισμηναγού στο Κυπριακό Δικαστήριο. Επίσης, ενώ διαπιστώθηκε ότι κυβερνήτης και συγκυβερνήτης ήταν εκτός μάχης, ουδείς σκέφτηκε να προτείνει στον Επισμηναγό να καλέσει το αεροσκάφος στη συχνότητα  της Λευκωσίας, όπου είχε παραμείνει το σύστημα, κατά την εξουδετέρωση των κυβερνητών από την υποξία. Αν αυτό γινόταν, ο Προδρόμου θα είχε ενδεχομένως ικανό χρόνο να αλλάξει τη πορεία της πτήσης ακολουθώντας τις οδηγίες που θα έπαιρνε. Όμως δεν άκουσε ποτέ τους πιλότους των F16. Ούτε και αυτοί άκουσαν ποτέ το MayDay που είπε ο ηρωικός αεροσυνοδός  - και καταγράφηκε στο καταγραφέα του πιλοτηρίου – ελάχιστα πριν ο  Επισμηναγός Παναγιώτης Αθανασόπουλος φωνάξει με μια αγωνία που βουήζει για πολύ στα αυτιά όποιου ακούσει τη φωνή, το δικό του: «ΜΑΜΒΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ ΠΟΛΙΤΊΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ,ΜΑYDΑY,MAYDAY, ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΚΟΡΟΥΣΕΙ ΣΕ ΚΟΡΥΦΗ ΒΟΥΝΟΥ»
Το συγκλονιστικό βίντεο μπορείτε να το δείτε ολόκληρο στο: 
http://74.125.77.132/search?q=cache:QuubBiL-PK8J:www.metacafe.com/watch/4426412/gnews_f16/

------------------------------------------------

Περιηγηθείτε το Paragliding And Aviation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε το εδώ..!: