Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες 5 Αναρτήσεις Paragliding And Aviation

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

K.V.G. - 96 O έστορας πολυβόλου MG-3 με τα ονόματα των παλικαριών των Ιμίων...

K.V.G. - 96 (Κarathanasis - Vlachakos - Gialopsos) και η χρονολογία του συμβάντος. Ο έστορας αναπτύχθηκε από τεχνικούς της ΕΒΟ αμέσως μετά τα Ίμια για να εξοπλίσει τα μέχρι τότε ''άοπλα'' ελικόπτερα ΑΒ-212 του ΠΝ, σαν απόρροια ενός από τα άμεσα διδάγματα - μαθήματα των Ιμίων.

Από το http://livadeia-potpourri.blogspot.gr  διαβάζουμε σχετικά: 

Ελληνικής κατασκευής έστορας Bell-212 του ΠΝ και 7,62

Το παρακάτω κείμενο μας απέστειλε ο αναγνώστης "Eυάν" τον οποίο και ευχαριστούμε
Τα BELL 212 του Π.Ν, πέραν του ανθυποβρυχιακου εξοπλισμού δεν διέθεταν αμυντικό όπλο μέχρι το 1998. Λίγες μέρες μετά τα Ίμια, μας κάλεσαν στη Διοίκηση Ε/Π του πολεμικού Ναυτικού και μας ζήτησαν να εξοπλίσουμε τα Ε/Π με πολυβόλα 7.62 χιλ. Χωρίς περιττές διαδικασίες και διατυπώσεις, όπως μόνον οι ναύτες ξέρουν να κάνουν. Αινσθανθήκαμε ανασφάλεια. Η εμπειρία της ΕΒΟ σε αεροπορικό υλικό, περιορίζετο στην κατασκευή εξωτερικών δεξαμενών για τα MIRAGE και τα F16, με ξένη τεχνογνωσία.
H εξ’ αρχής σχεδίαση και κατασκευή εξωτερικής βάσης/φορέα όπλου, ήταν μεγάλη πρόκληση. Αλλά και η εμπιστοσύνη του Πολεμικού Ναυτικού συγκινητική.
Βάζουμε μπρος λοιπόν αρχές ‘97 την σχεδίαση, από ομάδα μηχανικών του εργοστασίου Αιγίου. Αποφασιστικής σημασίας η βοήθεια που λάβαμε από το 2ο ΤΕΑΣ της Αεροπορίας Στρατού. Προδιαγραφές, κανονισμοί και βεβαίως εμπειρία από τα στελέχη, μας προσφέρθηκαν με ενθουσιασμό μόλις ζητήσαμε τα φώτα τους.
Ένα χρόνο αργότερα τα πρωτότυπα πέρασαν τις δοκιμές εδάφους και ακολούθησαν οι επιχειρησιακές δοκιμές με πυρά σε στόχους στην ξηρά και τη θάλασσα. Αεροδυναμική συμπεριφορά, ασφάλεια απο περιορισμό τομέων βολής και απόρριψη καλύκων, εργονομία και ασφάλεια πυροβολητού, αντοχή υλικών κλπ, τρείς μέρες εξαντλητικών δοκιμών.Πλήρης αποδοχή πρωτοτύπου χωρίς παρατηρήσεις.
Τις μέρες εκείνες που δουλεύαμε στην βάση του ΠΝ (Ιανουάριος ’98) προγειώθηκε ένα CHINOOK του 4ου ΤΕΑΣ. Ο διοικητής και οι αξιωματικοί ήρθαν για να καταθέσουν στεφάνι στην μνήμη αυτών που έπεσαν ένα χρόνο πρίν. Απίστευτες,συγκινητικές σκηνές.
Έναρξη παραγωγής και παράδοση όλου του υλικού σε έξη μήνες. Κόστος υλικού (βάσεις και πολυβόλα MG3) τριάντα φορές χαμηλότερο από από αντίστοιχες χρεώσεις ξένων εταιρειών! Τις λίγες φορές που άφησαν την πολεμική βιομηχανία να δουλέψει μαζί με τις ΕΕΔ γίναν θαύματα.
Το σύστημα στήριξης πολυβόλου για Ε/Π 212 ονομάστηκε από την ΕΒΟ “KVG-96” και έτσι κωδικοποιήθηκε διεθνώς. Στην μνήμη των ηρώων Καραθανάση, Βλαχάκου, Γιαλοψού
 http://livadeia-potpourri.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε το εδώ..!: