Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες 5 Αναρτήσεις Paragliding And Aviation

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Red Bull Stratos: Αποστολή εξετελέσθη (video & photos) UPDATED 1&2



Ο Αυστριακός Felix Baumgartner έγραψε ιστορία χθες, Κυριακή 14 Οκτωβρίου. Ο Baumgartner άγγιξε την ταχύτητα των 1.342,8 χλμ/ώρα (1,24 Mach), με το άλμα του από τη στρατόσφαιρα, γεγονός που μόλις επαληθευτεί επίσημα, θα τον καταστήσει τον πρώτο άνθρωπο που έσπασε το φράγμα του ήχου σε ελεύθερη πτώση, καταρρίπτοντας παράλληλα διάφορα άλλα ρεκόρ, προσφέροντας την ίδια στιγμή σημαντικά δεδομένα για τη μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος.


 Μετά την άνοδό του σε ύψος 39.045 μέτρων (128.100 πόδια) με ένα αερόστατο ηλίου, ο Felix Baumgartner ολοκλήρωσε την Κυριακή το πρωί άλμα ρεκόρ από τις παρυφές του διαστήματος, ακριβώς 65 χρόνια αφότου ο Chuck Yeager έσπασε το φράγμα του ήχου, πετώντας με ένα πειραματικό πυραυλοκίνητο αεροπλάνο. Ο 43χρονος αλεξιπτωτιστής από την Αυστρία, κατέρριψε άλλα δύο παγκόσμια ρεκόρ (ελεύθερη πτώση από το μεγαλύτερο υψόμετρο, υψηλότερη επανδρωμένη πτήση με αερόστατο), αφήνοντας αυτό της μεγαλύτερης σε διάρκεια ελεύθερης πτώσης στον μέντορά του, Joe Kittinger.


Ο Baumgartner προσγειώθηκε με ασφάλεια με το αλεξίπτωτό του στην έρημο του Νέου Μεξικό, μετά από πτήση διάρκειας 9 λεπτών και 3 δευτερολέπτων. Αφού εξήλθε από το διαστημικό θαλαμίσκο στα 39.045 μέτρα, επέστρεψε πίσω στη γη, αγγίζοντας μέγιστη ταχύτητα 1.342,8 χλμ/ώρα στο ιδαίτερα αραιό περιβάλλον της στρατόσφαιρας, πριν να ανακοπεί η ταχύτητά του στην ατμόσφαιρα, κατά την  4 λεπτών και 20 δευτερολέπτων διάρκειας ελεύθερη πτώση του. 
Εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο παρακολούθησαν ζωντάνα το εγχείρημά του μέσα από τηλεοπτικές μεταδόσεις αλλά και live web streaming. Σε κάποιο σημείο της καθόδου του, ο Baumgartner εισήλθε σε περιδίνηση, ωστόσο ανέκτησε τον έλεγχο άμεσα και λίγα λεπτά μετά, άνοιξε το αλεξίπτωτο την ώρα που μέλη της ομάδας ζητωκραύγαζαν και θεατές ανά τον κόσμο, ένιωσαν ανακούφιση.0
 «Ήταν μια μέρα γεμάτη σκαμπανεβάσματα, όπως ακριβώς και όλο το εγχείρημα», είπε ανακουφισμένος ο Baumgartner. «Στην αρχή ξεκινήσαμε με μια πολύ ομαλή απογείωση, αλλά μετά προέκυψε ένα πρόβλημα στην τροφοδότηση ενέργειας της θερμαινόμενης επιφάνειας του κράνους μου. Η έξοδος ήταν πολύ καλή, αλλά μετά άρχισα να στριφογυρίζω αργά. Πίστεψα ότι θα στριφογυρίσω μερικές φορές και εκεί θα τελειώνε το θέμα, όμως μετά άρχισα να αναπτύσσω ταχύτητα. Ήταν πολύ δύσκολες κάποιες στιγμές. Για μερικά δευτερόλεπτα φοβήθηκα ότι θα χάσω τις αισθήσεις μου. Δεν αντιλήφθηκα ηχητικό κρουστικό κύμα (φαινόμενο sonic boom) καθώς ήμουν αφοσιωμένος στο να ανακτήσω τη σταθερότητα μου. Πρέπει να περιμένουμε να επιβεβαιώσουμε αν τελικά έσπασα το φράγμα του ήχου. Ήταν πολύ δυσκολότερο από ότι το περίμενα». 
Ο Baumgartner και η ομάδα του, αφιέρωσαν πέντε χρόνια στην εκπαίδευση και προετοιμασία της αποστολής που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει πολύτιμα στοιχεία στην κατανόηση της αντίδρασης του ανθρώπινου σώματος σε ακραίες συνθήκες, τόσο ψηλά πάνω από την επιφάνεια της γης.
Ο Baumgartner υπέμεινε πολλές αναβολές εξαιτίας του καιρού, πριν τελικά απογειωθεί στον καταλάγανο ουρανό και σε συνθήκες άπνοιας το πρωί της Κυριακής. 
UPDATE 1:
Δείτε τα συγκλονιστικά tweets που έστειλε ο Felix πριν την πτώση....
(Ευχαριστούμε τον aviationlive που μας τα υπέδειξε με το σχόλιό του παρακάτω)

 Updated 2
Δείτε το βίντεο της υπερηχητικής πτήσης από την κάμερα που είχε επάνω του ο ίδιος ο Felix:

First Head Cam Video of Supersonic Space Jump - Felix Baumgartner 

 


 All all credits go to Red Bull and Red Bull Stratos.

Red Bull Stratos is a mission to the edge of space that will try to surpass human limits that have existed for more than 50 years. Supported by a team of experts, Felix Baumgartner will undertake a stratospheric balloon flight to more than 120,000 feet / 36,576 meters and make a record-breaking freefall jump in the attempt to become the first man to break the speed of sound in freefall (an estimated 690 miles / 1,110 kilometers per hour), while delivering valuable data for medical and scientific advancement.

Πηγή κειμένου: http://www.sigmalive.com
photo & video:  RED BULL STRATOS

2 σχόλια:

  1. Το είδα ζωντανά,τη στιγμή που εισήλθε σε περιδύνηση,νόμισα ότι βλέπω το τέλος του...Ο Felix έχει ψυχή εξευρενητή,μας ταξίδεψε στις εποχές που οι Aviators έν γνώση τους ριψοκινδύνευαν για να πάει άλλο ένα βήμα μπροστά η αεροπλοϊα.

    Ta tweet του πριν το άλμα συγκλονιστικά
    http://2.bp.blogspot.com/-hfjDjl6Wc0Y/UHsVfd1UCHI/AAAAAAAAJi8/03-FkUC_8Fk/s1600/%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82+%CF%84%CE%AF%CF%84%CE%BB%CE%BF.JPG

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ανεβάζω και στην κυρίως ανάρτηση... Απίστευτα, πραγματικά συγκλονιστικά!!!!!!

      Διαγραφή

Πείτε το εδώ..!: