Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες 5 Αναρτήσεις Paragliding And Aviation

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Ενα… ηλεκτρονικό μάτι σώζει τον Κιθαιρώνα, τα Γεράνεια και τα υπόλοιπα δάση της Δυτικής Αττικής

 Ενα… ηλεκτρονικό μάτι σώζει δάση.

Μπορεί ένα... ηλεκτρονικό μάτι να αποσοβήσει μια πιθανή πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη ή στον Κιθαιρώνα; Ναι μπορεί και μάλιστα επί 24ώρου βάσεως κάθε στιγμή του καλοκαιριού. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να κάνουν θαύματα στην πρόληψη της καταστροφής ακόμα και σε περιόδους υψηλής επικινδυνότητας, όταν το θερμόμετρο πιάνει... κόκκινο.

Η νομαρχία Δυτικής Αττικής δέχτηκε πέρσι σήμα κινδύνου για την απειλή της φωτιάς που μπορεί να καταστρέψει έναν από τους πιο πράσινους ορεινούς όγκους μια ανάσα από την πρωτεύουσα. Η φωτιά στο Πόρτο Γερμενό, πάνω από το Αλεποχώρι, απείλησε τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου και έθεσε σε νέα βάση το πρόβλημα της πυροπροστασίας στην περιοχή.


Η νομαρχία Δυτικής Αττικής αναζήτησε σύγχρονες λύσεις και το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος πυροπροστασίας. Με την κοινοτική στήριξη και τη συμμετοχή υπαλλήλων της νομαρχίας και εθελοντών, επιλέχθηκε για φέτος μια πιλοτική περιοχή που καλύπτει πάνω από το ένα τρίτο των δασικών εκτάσεων στη Δυτική Αττική, από τα όρια με τον νομό Κορίνθου μέχρι τα όρια με τη Βοιωτία έως και την περιοχή της Μάνδρας.
ΚάμερεςΣτην έκταση αυτή έχει εγκατασταθεί ένα ασύρματο δίκτυο 5 καμερών- εικονοληπτών που δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης του 90% των επιλεγμένων δασικών εκτάσεων όλο το 24ώρο. Η εικόνα συγκεντρώνεται με μόνιτορς στα γραφεία της Νομαρχίας και εκεί ομάδα εκπαιδευμένων υπαλλήλων αλλά και εθελοντών παρακολουθεί τις όποιες μεταβολές, έτοιμη να ειδοποιήσει την πυροσβεστική εάν χρειαστεί.
Παράλληλα έχει εγκατασταθεί δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που παρέχουν συνεχή μετεωρολογικά δεδομένα. Με βάση αυτά, η Νομαρχία έχει την δυνατότητα ενημέρωσης όλων των πολιτών μέσω της παραγωγής ημερήσιου χάρτη επικινδυνότητας για ολόκληρη την περιοχή υλοποίησης. Ταυτόχρονα διαθέτει ένα πλήρες χαρτογραφικό υλικό, ψηφιακό και αναλογικό, που ανά πάσα στιγμή χρησιμοποιείται για την παροχή οποιοδήποτε πληροφοριών σε όλους τους αρμόδιους φορείς και όχι μόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες λειτουργίες όπως, εντοπισμός αυθαιρέτων, σχεδιασμός νέων έργων, εργασίες της Πολεοδομίας κ.λπ.
Η Νομαρχία παράλληλα διαθέτει και πρόγραμμα προσομοίωσης δασικών πυρκαγιών, όπου σε τακτά χρονικά διαστήματα εντοπίζονται οι απειλούμενες περιοχές. Παράλληλα, υπάρχει σύστημα παρακολούθησης του στόλου των οχημάτων της Πυροσβεστικής και δυνατότητα παροχής αμέσως πληροφοριών για απειλούμενη από φωτιά περιοχή. Το «ηλεκτρονικό μάτι» μπορεί ακόμα να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στους πυροσβέστες τόσο για τον ακριβή εντοπισμό μιας επικίνδυνης εστίας, όσο και για την αναζήτηση της πιο σύντομης οδικής πρόσβασης ή ακριβούς επέμβασης των πυροσβεστικών αεροπλάνων. Ταυτόχρονα, μέσω κινητού μετεωρολογικού σταθμού παρέχονται έγκυρες πληροφορίες στο Επιχειρησιακό Κέντρο για τις καιρικές συνθήκες της περιοχής όπου εκδηλώνεται φαινόμενο πυρκαγιάς.
Σε ό,τι αφορά στις δυνατότητες αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος μετά από μια πιθανή καταστροφή, η Νομαρχία διαθέτει πλήρη βάση δεδομένων με όλη τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, ώστε να καταγράφονται πλήρως οι πληγείσες περιοχές, ενώ παράλληλα μέσα από το Γεωγραφικό Πληροφοριακό Υλικό καταγράφεται όλο το πυρικό ιστορικό της περιοχής.
Το έργο χρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 20% από εθνική συμμετοχή, δείχνοντας ότι ακόμα και σε δύσκολους καιρούς υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης πόρων για την προστασία του περιβάλλοντος.
ΕνημέρωσηΣε ειδικό ιστοτόπο της νομαρχίας Δυτ. Αττικής (www.nada-fms.gr) παρέχεται ενημέρωση για όλες τις λειτουργίες του πιλοτικού προγράμματος ενώ παράλληλα οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται ημερησίως για τις καιρικές συνθήκες της περιοχής υλοποίησης αλλά και να ενημερώνονται για τις επικίνδυνες περιοχές εμφάνισης δασικών πυρκαγιών. Επιπλέον, ενημερωτική ημερίδα για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος έγκαιρης ειδοποίησης και διαχείρισης πυροπροστασίας διοργανώνει η νομαρχία Δυτ. Αττικής στις 16 Ιουνίου, στις 11 π.μ., στην Ελευσίνα, στο ELEFSINA HOTEL (Δήμητρος 55 και Ρήγα Φεραίου).
Μια άλλη «ανάγνωση»
Η... ηλεκτρονική πρόληψη των πυρκαγιών εφαρμόζεται πιλοτικά σε τέσσερις συνολικά περιοχές της χώρας. Ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης μας εξηγεί ότι η ανάπτυξη αυτής της προσπάθειας μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο τον χάρτη της επιβαρυμένης περιβαλλοντικά περιοχής της Δυτικής Αττικής. «Η περιοχή μας δεν έχει μόνο στον χάρτη προβλήματα περιβαλλοντικά, λόγω της έντονης βιομηχανικής δραστηριότητας, αλλά αποτελείται και από δάση μεγίστου κάλλους, που εμείς θέτουμε την προστασία τους ως μια από τις πρώτες προτεραιότητες.
Θέλουμε να προστατέψουμε τους λίγους πνεύμονες πράσινου που απέμειναν στην Αττική αλλά και να αναδείξουμε τις φυσικές ομορφιές που έχει η περιοχή, με δασικές εκτάσεις και ορεινούς όγκους φιλόξενους για τους κατοίκους της Αθήνας -και όχι μόνο-, σε όλες τις εποχές του χρόνου».

Αριστείδης Αρκουδάρης, νομάρχης Δυτ. Αττικής
Πηγή: www.imerisia.gr

2 σχόλια:

  1. Πρόληψη είναι οι ενέργειες που γίνονται πριν την πυρκαγιά, με σκοπό να μην πιάσει φωτιά (αποτροπή), και όχι για τον έγκαιρο εντοπισμό της, ή την κατάσβεση της. Αυτό λέγεται καταστολή.

    Το ευτύχημα θα είναι να μπορεί το σύστημα να προβλέψει την πορεία της πυρκαγιάς, που βρίσκεται σε εξέλιξη (μεταβολή των ανέμων, βλάστηση που θα καεί κλπ) ώστε να μπορέσουν οι δυνάμεις καταστολής να φτιάξουν έγκαιρα αντιπυρική ζώνη.

    Η παρακολούθηση των δασών θα γινόταν ίσως και καλύτερα από πυροφυλάκια. Απλά δεν θα είχαν τον κλιματισμό της νομαρχίας. Αλλιώς βλέπεις με το μάτι αλλιώς στο μόνιτορ. Εδικά αν τα πυροφυλάκια έχουν 360 μοίρες ορατότητα, σε μεγάλες αποστάσεις παρατήρησης και κάτω από συνθήκες υγρασίας, και νέφους.

    Τους δασικούς δρόμους υποχρεούνται οι πυροσβέστες να τους γνωρίζουν και πολύ περισσότερο να τους έχουν καθαρισμένους από τον χειμώνα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και οι χάρτες και τα GPS. Αυτό χρησιμοποιεί και το σύστημα. Ο έλεγχος των οχημάτων μέσω GPS είναι βέβαια απαραίτητος. Τα αεροπλάνα πρώτον αν υπάρχει φωτιά την βλέπουν, αλλά έχουν και αυτά GPS και βάζουν τις συντεταγμένες που τους δίνει το συντονιστικό κέντρο.

    Η τεχνολογία πρέπει να είναι σύμμαχος στην μάχη των δασικών πυρκαγιών αλλά δεν σβήνει φωτιές το ηλεκτρονικό μάτι. Από τον εντοπισμό μιας εστίας μέχρι την πρώτη προσβολή της φωτιάς είναι το κρίσιμο χρονικό διάστημα το οποίο καθορίζει αν θα έχουμε μεγάλη καταστροφή ή όχι.

    Βάζω ιεραρχικά, λοιπόν πρώτα την πρόληψη (δασικοί δρόμοι, αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμός δασών, δεξαμενές σε επιλεγμένα σημεία, ενημέρωση κλπ....) και κατόπιν την έγκαιρη επέμβαση. Πολύ σημαντική η πρόβλεψη την κατεύθυνσης του μετώπου στις επόμενες ώρες.

    Οι Ισπανοί προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν δορυφόρο και υπέρυθρες φωτογραφίες. Αποτέλεσμα πάρα πολλοί άκυροι συναγερμοί.

    Μπράβο στην Νομαρχία που ανησυχεί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέρυσι παραλίγο να καεί το πολύ ωραίο δάσος του Κιθαιρώνα από την φωτιά που ξεκινησε στο Πόρτο Γερμενό και τελικά ''έγλειψε'' τον πυρήνα του δάσους.
    Η περσινή φωτιά ''έπιασε'' την πιο δύσκολη ημέρα του καλοκαιριού με την πολύ υψηλές θερμοκρασίες, έντονο μελτέμι και κυρίως πολλές ακόμα πυρκαγιές ανάτ ην Ελλάδα να βρίσκονται ανεξέλεγτες, με κυριώτερη την τεράστια πυρκαγιά που κατέκαψε την βορειανατολική Αττική.
    Αυτό απλά σημαίνει ότι η Πυροσβεστική δεν είχε επαρκείς δυνάμεις και ότι τα εναέρια μέσα ήταν καταπονημένα διεσπαρμένα και πιεσμένα να επιχειρήσουν σε εντελώς αντίξοο περιβάλλον.
    Ήταν η ημέρα που έσπασε ο ένας πλωτήρας σε CL-415 στον Ευβοικό και από τύχη ή ίσως και ικανότητα δεν χάθηκε κι αυτό το αεροπλάνο και ίσως κι αυτό το πλήρωμα.
    Τα αναφέρω για να μας μεταφέρω στο κλίμα και ελπίζω να μην μας μεταφέρει εκεί πάλι η πραγματικότητα.
    Φέτος από ότι είδα στο φόρουμ του Αλεξιπτώτου πλαγιάς (ο Κιθαιρώνας είναι η περιοχή που πετούν οι περισσότεροι παραπεντάδες στην Ελλάδα) έγινε μια έκκληση για στελέχωση εθελοντικών ομάδων φύλαξης από ντόπιους και όχι μόνο εθελοντές.
    Με χαρά είδα ότι αρκετοί ιπτάμενοι φίλοι δεν ξέχασαν την περσινή παρολίγο καταστροφή και ανταποκρίθηκαν.
    Η Νομαρχία τώρα λέει έβαλε κάμερες, δεν με χαλάει αρκεί κάποιος να τις κοιτάει.
    Επικουρικά λίγο ο καθένας αν κάνει αυτό που μπορεί ίσως να βγει κάτι...
    Φέτος η χρονιά θα είναι πιο δύσκολη. Η αεροπορία έχει αποφασίσει λέει να επεμβαίνει στα πιο σοβαρά περιστατικά.
    Θα δωθεί λέει βάρος στις επίγειες ομάδες πυρόσβεσης. Και φυσικά το σωστό έτσι είναι. Αμφιβάλλω όμως για την εκπαίδευση, τις γνώσεις, την προετοιμασία αλλά και τα υλικά μέσα και κυρίως την θέληση και την ΄΄επιθετικότητα'' και το συντονισμό των επίγειων ομάδων.
    Με νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου δεν σβήνονται οι φωτιές και κυρίως δεν περιορίζονται όσο είναι νωρίς και αυτό είναι εφικτό.
    Η Πάρνηθα γεμάτη πυροφυλάκια ήταν αλλά η πυροσβεστική έκανε τις δικές της ΄΄εκτιμήσεις'' και η φωτιά ήρθε από πολύ μακριά και την έκαψε.
    Το πιο σωστό από όλα είναι το σύστημα GPS αλλά κι αυτό από μόνο του δεν κάνει κάτι. Ειδικά αν ο καθοδηγούμενος και ο καθοδηγητής δεν γνωρίζουν καλά την περιοχή.
    Στις μεγάλες φωτιές στην Ηλεία βγήκε φίλος από τον Άραξο με το πυροσβεστικό υπηρεσίας της μονάδας να πάνε να βοηθήσουν. Πήγαν στην πυροσβεστική του Πύργου και τους είπαν πηγαίνετε εσείς όπου θέλετε..
    Από τις ειδήσεις άκουσαν για ένα χωριό στα ορεινά στο πυκνό δάσος που κινδύνευε και κατευθύνθηκαν προς τα εκεί.
    Στο δρόμο έβρισκαν σκόρπια άλλα πυροσβεστικά στον κάμπο να σβήνουν καλαμιές ανάμεσα στα χωράφια. Δεν είχαν κάποιες συγκεκριμένες εντολές..
    Με αυτό το πνεύμα πως να λειτουργήσεις και να περιορίσεις μια φωτιά...?
    Αν αληθεύει και γίνει πράξη τα εναέρια μέσα να επεμβαίνουν στα σοβαρά περιστατικά, δηλαδή όταν η φωτιά έχει φουντώσε, τότε δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για το φετινό καλοκαίρι..

    Εν κατακλείδι πάντως συμφωνώ με όσα γράφεις Mr Six. Ευχαριστώ πολύ για το εμπεριστατωμένο σχόλιο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πείτε το εδώ..!: